Una empresa del Parc Científic seleccionada per l'Instrument Pime d'H2020
La companyia nanotecnològica Intenanomat, nascuda com spin-off de la Universitat de València (UV) i situada en el Parc Científic de la institució acadèmica, ha sigut seleccionada per a rebre finançament europeu en la primera fase de l''Instrument PIME', subprograma del Programa Marc Europeu de R+D+i Horitzó 2020. L'empresa rebrà 50.000 euros a fons perdut per a desenvolupar el pla de negoci del seu projecte OHMIO, emmarcat dins l'àrea d'Energia i basat en la fabricació de materials polimèrics d'alta eficiència.
L'Instrument Pime (SME Instrument) està orientat a potenciar la introducció de petites i mitjanes empreses, europees i innovadores, en el mercat internacional. Amb l'ajuda concedida, Intenanomat donarà el primer pas cap a la introducció en el mercat internacional del seu producte Ohmidot, un nou material polimèric flexible, altament transparent i conductor de l'electricitat, que millorarà les prestacions d'aquest tipus de materials i suposarà un estalvi en els costos de fabricació de dispositius tals com a cèl·lules solars i LEDs de nova generació. El projecte europeu ha sigut presentat a Europa sota el nom d'OHMIO.
La invenció que ara rep l'ajuda europea naix del treball d'Intenanomat en col·laboració amb l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València (ICMUV) i l'Institut de Bioenginyeria de la Universitat Miguel Hernández; i compta amb una patent de propietat compartida (Universitat de València, Universitat Miguel Hernández i Intenanomat S.L.).
"Aquests nous materials seran incorporats com a capes transportadores en els dispositius fotovoltaics, millorant la seua eficiència i la seua estabilitat", comenta Pedro Javier Rodríguez, responsable de Recerca i Desenvolupament d'Intenanomat. "El producte ve formulat en líquid amb additius seleccionats i dissolvents 'verds', però no en aigua, ja que aquesta reduiria la vida útil del dispositiu; no conté àcid o altres components que provoquen problemes de corrosió, i permet reduir els costos de producció del dispositiu electrònic fins a un 80%, reduint a més la petjada de carboni".
Nascuda en 2009 al si de l'ICMUV, i promoguda per Rafael Abargues j Juan P. Martínez Pastor –investigador Ramón y Cajal al mateix institut i catedràtic de Física Aplicada de la UV, respectivament–, Intenanomat S.L. va ser reconeguda en 2010 com a spin-off de la Universitat de València. L'empresa té com a principal activitat la recerca i producció de diferents tipus de nanopartícules i nanocomposites de base polimèrica i òxids metàl·lics d'interès per a la seua aplicació a la indústria cosmètica, la biotecnològica, l'alimentària, la mediambiental, l'energètica o l'electrònica/optoelectrònica.
En els seus desenvolupaments de R+D col·labora intensament, des dels seus inicis, amb la Unitat de Materials i Dispositius Optoelectrònics de l'Institut de Ciències dels Materials.
https://sme.easme-web.eu/project/816252