Més de 200 empleats públics participen en la segona edició de "Voluntariat pel valencià"
La Regidoria de Govern Interior ha posat en marxa la segona edició de la campanya Voluntariat pel valencià, una iniciativa que es du a terme amb la col·laboració d'Escola Valenciana, dirigida a facilitar l'aprenentatge del valencià per mitjà de la interacció entre persones voluntàries i aprenentes. Més de 200 empleats públics participen en esta segona campanya municipal.
El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha manifestat la seua satisfacció i la de l'equip de govern local "per la consolidació d'una activitat doblement important: en primer lloc –ha explicat– pel que significa de difusió del valencià dins de la institució i en la relació amb la ciutadania, i en segon perquè es du a terme amb la col·laboració desinteressada de voluntaris i voluntàries entre el personal municipal". L'edil ha agraït especialment l'"esforç de les persones que prenen part com a voluntàries per a ajudar a fer que altres persones puguen parlar en valencià".
Les xifres corroboren l'èxit de la campanya: per segon any consecutiu més de 200 empleats i empleades de l'Ajuntament prenen part en la iniciativa. L'any passat van ser 258 les persones participants (96 voluntàries i 161 aprenents), i enguany són 227 (77 voluntàries i 150 aprenents).
El Voluntariat pel valencià està organitzat pels servicis municipals de Normalització Lingüística i de Formació, en col·laboració amb Escola Valenciana. Durant les pròximes 10 setmanes, fins mitjan juliol, "esta campanya omplirà els edificis municipals de converses, lectures, preguntes, respostes, dubtes, certeses..., i tot això en la nostra llengua", ha explicat Sergi Campillo. "De manera que s'avançarà en l'objectiu de totes aquelles i aquells que volen aprendre a parlar en valencià, i continuarà establint lligams positius entre tot el personal municipal".
De fet, ha continuat el regidor, en esta línia d'establir lligams i bon ambient laboral amb el valencià com a nexe, des del passat mes de febrer, i amb l'objectiu de mantindre viu l'interés per la nostra llengua, el Gabinet de Normalització Lingüística envia per correu electrònic cada 15 dies, a tots els participants en la campanya i membres de la corporació, un text literari (poesia o prosa) dels autors més significatius en llengua valenciana. Fins al moment, s'han remés textos de Carles Salvador, Ana Rebeca Mesquita, Manuel Sanchis Guarner, Joan Valls o Joan Fuster, tots ells autors contemporanis, del segle XX i XXI, atés que van destinats a persones que estan començant a parlar en valencià. "És un xicotet símbol, del que ens sentim orgullosos, de la manera en què es pot canviar la relació entre la corporació i el personal", ha explicat el regidor Campillo.
CLUBS DE LECTURA EN VALENCIÀ, EN LES BIBLIOTEQUES
A més, els participants en la iniciativa rebran també informació d'altres activitats que realitza l'Ajuntament per a la promoció del valencià, com la presentació sobre novetats editorials, que es realitza en les biblioteques municipals. De fet, ha anunciat el regidor, després de l'estiu, arrancarà un nou projecte molt interessant: els clubs de lectura en valencià en les dites biblioteques. "Es tracta d'obrir un ventall de possibilitats per a facilitar l'accés al valencià a tot el personal del nostre ajuntament", ha afirmat.
"Continuem treballant en el full de ruta que ens vam marcar a l'inici del mandat: complir el Reglament sobre l'ús i la normalització del valencià en el nostre municipi per a avançar en la promoció de la nostra llengua", ha subratllat Sergi Campillo. "Perquè tenim la convicció que situar la nostra llengua en el lloc que li pertoca, al mateix nivell que l'altra llengua oficial que tenim, el castellà, és el que ha de fer-se d'acord amb la legislació vigent; i a més és una peça fonamental de les nostres arrels col·lectives. Cal complir les lleis, efectivament. I, per a això, hem de tindre personal capaç de relacionar-se amb la ciutadania en la llengua que trien els veïns i les veïnes per a relacionar-se amb l'Ajuntament. És un dret de ciutadania".
El regidor ha agraït, en nom propi i en el de l'alcalde, Joan Ribó, l'esforç del personal municipal "perquè esta siga una administració de fet bilingüe i per a ampliar la formació dels empleats i empleades", i ha animat tots els participants a continuar per este camí.
Després de les paraules del regidor, han intervingut els representants d'Escola Valenciana, així com el cap del Servici de Normalització Lingüística, Vicent Anyó, i alguns dels empleats i empleades que participen enguany o que van prendre part en l'anterior edició, tant en el paper de voluntaris i voluntàries com en el d'aprenents i aprenentes.