elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

EMIVASA aprova el bo social i inversions per a promoure un consum responsable d'aigua i reduir els residus plàstics

EMIVASA aprova el bo social i inversions per a promoure un consum responsable d'aigua i reduir els residus plàstics
  • En 2019 s'han atès 1.424 casos i s'han pagat 5.286 factures amb un import 358.672,16 euros amb càrrec a este bo

MÉS FOTOS
EMIVASA aprova el bo social i inversions per a promoure un consum responsable d'aigua i reduir els residus plàstics - (foto 2)
EMIVASA aprova el bo social i inversions per a promoure un consum responsable d'aigua i reduir els residus plàstics - (foto 3)

L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat per la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, ha presidit el Consell d'Administració de EMIVASA en el qual «s'ha aprovat el bo social que ha atès ja 1.424 casos fins al mes de novembre i les inversions de l'Empresa Mixta per a 2020, que ascendeixen a 14.310.624 euros», com ha explicat l’alcalde. S'han abordat les mesures i aprovat les inversions relacionades «amb la situació d'emergència climàtica i per a afavorir un major i més responsable consum d'aigua que contribuïsca a reduir l'ús de plàstic, com les orientades a millorar el sabor de l'aigua de l'aixeta», ha afirmat Joan Ribó.

«Les inversions que hem aprovat estan alineades amb els objectius que ens marquem des de l'Ajuntament de València», ha assenyalat en finalitzar la regidora Elisa Valía. «Hi ha una línia de treball per a millorar el sabor de l'aigua, perquè és un factor determinant per a augmentar el consum d'aigua de l'aixeta i reduir gradualment el d'aigua embotellada», ha afegit Valía, que s'ha referit a «inversions planificades tant en plantes potabilitzadores com en les xarxes de distribució», així com a una millora de l'eficiència energètica, «amb l'ambició d'augmentar el percentatge d'energia que es consumeix en les plantes i  d'aconseguir arribar a produir el100% d'energia que requereixen les plantes potabilitzadores».

L’alcalde Joan Ribó ha destacat també les inversions «encaminades a millorar la seguretat del subministrament  i tindre un major control sobre les condicions en què es presta el servici a la ciutadania», amb la inclusió de l'anomenat bo social, fruit del Conveni Regulador per al Pagament del Servici de Subministrament d'Aigua Potable a les Persones en Risc d'Exclusió subscrit al desembre de 2015 entre l'Ajuntament, la Fundació Aigües de València i EMIVASA. En el seu moment va ser prorrogat i renovat per a l'exercici 2019, un any en què, fins al tancament de la liquidació el mes d'octubre, l'import del bo ascendia a 358.672,16 euros, quantitat que correspon a un total de 1.424 casos atesos i a un total de 5.286 factures pagades.

Amb les dades corresponents al tancament de 2018 cal destacar que no va haver-hi creixement respecte a 2017. Els casos atesos van disminuir un 12%, de 1.923 a 1.678, encara que l'ajuda mitjana per cas va augmentar en un 3%. Es pagaren  5.351 factures, enfront de 6.090 de l'any anterior. L'import total de les factures ateses en 2018 va ascendir a 377.631,69 euros. El muntant dels quatre exercicis ascendix a 1.377.891 euros, amb els quals s'han atès 6.360 casos i s'han abonat 20.434 factures.

DESGLOSSAMENT D'INVERSIONS

El Consell d'Administració de EMIVASA ha donat llum verda a les inversions per a 2020. Per a renovació de la xarxa de distribució es contempla una inversió de 5.036.169 euros; per a renovació i ampliació de xarxes arterials i telecomandament, la quantia és de 4.023.099; per a ampliació de la xarxa de distribució, 900.000 euros, mentre que la inversió en plantes potabilitzadores ascendeix a 4.351.356 euros

Dins de la millora d'infraestructures per a garantir l'accés a l'aigua potable com un servici social bàsic, s'ha aprovat un pla d'infraestructures per a assegurar el subministrament d'aigua a Valèncía i la seua àrea metropolitana. Cal destacar igualment la posada en marxa de la millora de l'Estació de Tractament d'Aigües Potables del Realón, en el terme municipal de Picassent.

Destaca també l'increment del capítol d'inversions en educació ambiental: visites escolars, campanyes d'informació, etc., per a afavorir la transició energètica a través de la conscienciació sobre la necessitat d'un consum responsable d'aigua. Igualment cal ressenyar la inversió en noves instal·lacions fotovoltaiques per a reduir la compra d'energia elèctrica en l'actual situació d'emergència climàtica.

Malgrat tot la despesa que comporten estes inversions per a millorar l'accés a l'aigua i el seu consum, pel que fa a la part corresponent per part de EMIVASA. El consell d'administració ha acordat que el rebut de l'aigua només pujarà el 1’15 per cent en 2020, la qual cosa suposarà un increment de tot just uns cèntims d'euro en la tarifa de subministrament. La quota de consum normal passarà de 0’549 a 0’558 euros per metre cúbic, i es mantenen les bonificacions per a famílies nombroses

Destaca el contrast d'este mínim increment «amb l'esforç que estem duent a terme per a millorar el subministrament», alhora que es recorda que la taxa TAMER de tractament de residus, que també repercuteix en el rebut, es congela en el pressupost de la EMTRE malgrat la previsió d'augment de les tones de residus a gestionar l'any pròxim.

Pujar