Emilie Hallard reivindica els cossos diversos en ‘Les corps incorruptibles’ amb una exposició a la Universitat de València
L’artista Emilie Hallard porta al Centre Cultural la Nau la mostra ‘Les Corps Incorruptibles’ que es podrà visitar des d’aquest divendres dia 9 de juny fins al 3 de setembre. Aquesta obra fotogràfica d’Hallard és una denuncia del fet que en l’actualitat els cossos continuen sent polítics, arrastrant els canons de bellesa del segle passat, reforçant allò heteronormatiu i perpetuant l’heteropatriarcat. L’artista es rebel·la contra açò, i treballa pel rebuig a la norma. L’exposició és “una declaració d’amor feminista, queer i antiracista’, apunta Hallard.
Hallard, qui posa el focus en els cossos invisibles als ulls de la societat, ha treballat la diversitat dels cossos i les seues representacions. L’obra ‘Les Corps Incorruptibles’ és una sèrie de 70 retrats que aborden la nuesa i temàtiques que travessen el cos com ara la identitat de gènere, la gordofòbia, l’edat, la tonalitat de la pell. Temes que segons Hallard “fan que el cos continue sent polític en el segle XXI” al temps que “es continuen arrastrant els mateixos canons de bellesa del segle passat, els d’una dona jove, blanca, prima i heterosexual. La bellesa com el primer actiu comercial de la dona, un passaport per a un matrimoni feliç, l’èxit professional i el reconeixement social”. L’autora alerta d’aquest “bombardeig d’imatges photoshopejades que porta a les dones i homes a una busca d’un ideal de bellesa inabastable que porta a la frustració i a l’odi d’ú mateixa”.
Front a açò, Hallard proposa “rebutjar la norma perquè això és elegir, tant des de la vulnerabilitat com des de l’entusiasme. Ser incorruptible, fidel a ú mateix, honest, punk front a un sistema capitalista que genera fills monstruosos d’uniformitat i consumisme, tot això des del mateix motlle patriarcal postcolonial”.
Per a l’autora, ‘Les corps incorruptibles’ són una celebració de la diversitat, la improbabilitat, l’ambigüitat, allò androgin i allò no binari. “Haver rebutjat la norma, amat i desitjat cossos de totes les edats, talles, gèneres i colors ha permés deconstruir els estàndards de bellesa, començar una busca d’honestedat, empoderament, acceptació i confiança en mi mateixa, recollir les paraules dels meus companys i companyes i mirar-les amb tendresa”, apunta l’artista.
La mostra està emmarcada dins de la programació conjunta entre la Universitat de València i l’Institut Français de València.
La inauguració de l’exposició comptarà amb la presència d’Emilie Hallard; la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba; la directora de la Unitat d’Igualtat, Rosa Mochales; i el director de l’Institut Français de València, Maxime-Henri Rousseau.
Emilie Hallard
Emilie Hallard, nascuda en 1979 a França, viu i treballa a Barcelona. El seu treball inicialment va prendre la forma d'un diari, on va abordar temes com la vida nocturna i les relacions, abans d'evolucionar cap a l’artivisme. Els seus interessos ara se centren en el retrat, el transfeminisme antiracista, els estudis de gènere i les representacions corporals.
Al llarg dels anys, Emilie ha estat involucrada en reconeguts festivals i institucions de fotografia com Rencontres d'Arles i Galerie Michèle Chomette a París, i ha treballat amb el fotògraf Antoine d'Agata (França).
La passió d’Emilie per la fotografia es pot vore en Maria Inc, un projecte curatorial i editorial que ajuda els artistes a publicar el seu primer fotollibre i a rebre visibilitat internacional. Va ser cofundadora del festival d'art visual i fotografia Caja de Luz (Espanya) i Le PhotobookFest (França). Durant els últims anys, Emilie ha sigut membre del jurat del Festival de Fotografia de la Nuu (Espanya), així com membre del panel en conferències de fotografia a Bèlgica, França i Espanya.
Emilie col·labora regularment amb l'artista visual Lizette Nin durant tot l'any en “El retrato y la ética”, un taller interactiu sobre l'ètica en la fotografia. Amb la seua obra exposada a Bèlgica, Espanya, França, Myanmar, Suècia, Suïssa i Tunísia, l'exposició individual d’Emilie, amb el suport de l'Institut Français, farà una gira per Espanya fins al setembre de 2023. Ha participat en una exposició col·lectiva al MACBA (Museu d'Art Modern de Barcelona).