Educar en igualtat des del més alt
L'Ajuntament de València està duent a terme una formació específica en matèria d'igualtat dirigida a totes les àrees i als seus responsables directes per a "sensibilitzar" i que les polítiques d'inclusió s'apliquen de forma transversal
Des de regidors fins a alts càrrecs de l'Ajuntament estan cridats a esta formació que es desenrotllarà entre gener i maig
"Garantir que cada euro que invertix este ajuntament es faça d'una forma igualitària". Així descriu la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, l'acció que està duent a terme l'Ajuntament de València en polítiques inclusives. I per a aconseguir que totes les àrees incorporen esta pràctica política s'està duent a terme una formació específica en matèria d'igualtat i inclusió dirigida a totes les regidories.
Fins als regidors van a estes classes: "Hem de començar per la formació i la sensibilització. Si les persones que estan elaborant les polítiques o executant-les no tenen eixa sensibilitat, perden la capacitat per a analitzar quin és l'impacte de gènere de les seues decisions", ha explicat Lozano a elperiodic.com durant la presentació d'este curs, 'Incorporación de la transversalitat de gènere en les polítiques de l'Ajuntament de Valencia'.
Per això és una formació que va dirigida a personal polític i tècnic de primer nivell. "Com introduirem en els pressupostos, els contractes i la normativa municipal eixa mirada de gènere?". A esta pregunta respondran durant una setmana els participants en el curs, que van des dels propis regidors de l'Ajuntament, assessors, caps de servici, etc. "Que un regidor dedique quatre matins a estar en una formació és un gran esforç però creiem que és un esforç necessari perque parlem d'un canvi de cultura organitzativa", explica l'edil en declaracions a elperiodic.com
Un esforç que està veient ja els seus fruits, com comenta la regidora al valorar els resultats de la primera edició que ja ha acabat: "Hi ha gent que en el primer moment no veu com aplicarà estes pràctiques en la seua àrea però ací li mostrem la relació: qualsevol servici té a veure amb el gènere", conclou l'edil, qui defén a més que amb este curs es complix a la voluntat política del Govern de la Nau: "L'acord de govern en la seua introducció diu molt clarament que s'incorporarà la perspectiva de gènere a totes les polítiques municipals i ho estem demostrant d'una manera transversal".
Precisament fa unes setmanes l'Ajuntament de València va presentar una auditoria social en què es reconeixia que hi ha àrees municipals en què les dones estan infrarrepresentadas. És en l'àrea de Protecció Ciutadana -Policia i Bombers- on hi ha més treball que fer ja que les dones suposen el 12,3% de la plantilla.
El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, defén que la plantilla de l'Ajuntament de València està "prou equilibrada" excepte en el cas de Protecció Ciutadana i en categories laborals concretes, sobretot en llocs de direcció, "on hi ha menys dones de què deuria d'haver". Preguntat respecte d'això per este curs, Campillo reconeix que precisament el que pretén és "lluitar contra una discriminació històrica" de la dona i la seua integració en totes les polítiques.
La clau, apunta Campillo en declaracions a elperiodic.com, és començar la pedagogia des dels càrrecs directius perquè precisament "tinguen clares" quines són les formes d'introduir la visió de gènere en cada una de les polítiques i que vagen impregnant tota l'estructura municipal de dalt baix: "Ho fem així perquè són al cap i a la fi les persones que tenen mes responsabilitat i la capacitat de decisió", conclou l'edil.