Dues noves col·leccions de la Universitat obtenen el segell de Qualitat en Edició Acadèmica
En la convocatòria d’enguany, Publicacions de la Universitat de València ha acreditat la qualitat acadèmica de dues col·leccions més: Història i Història i Memòria del Franquisme i se sumen als dos segells aconseguits el curs passat per a les col·leccions Desarrollo Territorial i Aldea Global. El lliurament dels certificats corresponents es va realitzar ahir, dia 18 de setembre, a la seu de l’ANECA.
El segell de Qualitat en Edició Acadèmica-Academic Publishing Quality (CEA-APQ) és una distinció que en la pràctica implica un reconeixement de la seua qualitat científica i editorial en haver superat favorablement els requisits de qualitat informativa, política editorial, processos editorials, reputació i prestigi que aquest exigeix. Aquestes col·leccions han superat amb èxit el procés d’avaluació i mantindran el segell i, per tant, el reconeixement de la seua qualitat científica i editorial per un període de cinc anys des de la resolució definitiva de la convocatòria, realitzada el 6 de juliol de 2018.
Història és una col·lecció de llarga trajectòria amb publicació estable des de l’any 2003 i 182 títols editats. En ella es publiquen treballs de recerca i de síntesis de primera qualitat en tots els camps del saber històric, temàtiques i períodes, així com textos de reflexió teòrica i metodològica sobre els procediments i epistemologia de la disciplina. El seu objectiu és contribuir a l’avanç del coneixement històric i a la discussió científica. Abasta obres originals i també traduccions de textos d’interés publicats inicialment en llengües diferents del castellà i el català.
Per la seua banda, la col·lecció Història i Memòria del Franquisme té 14 anys de vida i en aquest 2018 s’ha arribat al número 50. Publica treballs de recerca de provada qualitat en el camp dels estudis sobre el franquisme. Com el seu títol indica, es publiquen en la col·lecció tant textos relatius a la història i la historiografia sobre el franquisme com aquells altres relacionats amb el camp de la memòria històrica, sempre des de la qualitat, amb les perspectives teòriques i metodològiques més actuals, així com l’interés social. Publica textos originals, a més d’eventuals traduccions i, en casos especialment significatius, reedicions.
El segell de Qualitat en Edició Acadèmica- Academic Publishing Quality (CEA-APQ) és una iniciativa pionera a Europa. Promogut per la Unió d’Editorials Universitàries Espanyoles (UNE) i avalat per l’Organisme Autònom Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), va nàixer amb l’objectiu de reconéixer les millors pràctiques dins de l’edició universitària espanyola i convertir-se en un signe distintiu que, tant les agències d’avaluació de l’activitat investigadora com la comunitat acadèmica i científica, pogueren identificar fàcilment. Pretén igualment ser una via per a promoure i estimular la qualitat en l’edició acadèmica.
Els objectius de reconeixement per part de les agències d’avaluació de l’activitat investigadora han sigut aconseguits després de la seua primera convocatòria realitzada l’any passat, ja que el segell ha sigut reconegut com a indici de qualitat de les publicacions per a l’avaluació dels mèrits de l’activitat investigadora en els criteris 2017 d’avaluació d’ANECA per al programa ACADÈMIA, d’aplicació des del 17 de novembre 2017, i en l’última edició dels criteris d’avaluació de la Comissió Nacional Avaluadora de l’Activitat Investigadora, publicats l’1 de desembre 2017.