elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Dispersione inicia aquest dissabte el cicle Cambra al Palau 2022

La Dispersione inicia aquest dissabte el cicle Cambra al Palau 2022
  • La quarta edició del cicle Cambra al Palau oferirà 29 concerts i es desenvoluparà íntegrament a l'Almudí

El conjunt de música antiga La Dispersione inicia demà dissabte la quarta edició del cicle Cambra al Palau, que enguany ofereix 29 concerts i que es desenvoluparà íntegrament en l'Almodí. Este ensemble especialitzat, format pels violins barrocs Luis Osca Pons i José Ribes, el violone Juan P. Osca Añó, el clavicèmbal Ignasi Jordá, i el percussionista Luis Osca Gonzálvez, inicia, al seu torn, una sèrie de concerts dedicats a la música barroca, amb el programa titulat “Un viatge per les danses del Barroc”.

Es tracta d'un concert amb les entrades ja estan pràcticament esgotades, un fet que, per a la presidenta del Palau Gloria Tello, “confirma la tendència tan positiva de la passada temporada, en la qual es va registrar una ocupació mitjana de l'aforament del 95%”. Així mateix, Tello ha destacat que este primer concert constitueix “una bona mostra de l'esperit del cicle d'enguany, ja que està protagonitzat per músics valencians, inaugura per primera vegada una sèrie de sis concerts de barroc de molta qualitat, i, a més, inclou la música de dos dels nostres compositors barrocs més reconeguts, Joan Baptista Comes i Joan Baptista Cavanilles”.

Demà dissabte, el públic podrà escoltar música barroca italiana relacionada amb la dansa, un estil que es va estendre ràpidament per tota Europa. El recorregut musical començarà a València, amb peces de Joan Baptista Comes, i seguirà per obres de Nàpols (Itàlia), amb Andrea Falconieri; Venècia (Itàlia), amb Biagio Marine i Antonio Caldara; Passau (Alemanya), amb George Muffat; Hamburg (Alemanya), amb Johann Friedrich Meister; París (França), amb Jean-Féry Rebel; i conclourà a València de nou amb Joan Baptista Cabanilles.

El director del Palau, Vicent Ros, ha destacat la presència dels dos compositors valencians en este concert, un fet que “és present en tot el cicle i que constitueix el fil conductor de la nostra temporada “VLC, Ciutat i Música”, que visibilitza i recupera de l'oblit moltes obres del patrimoni musical valencià””.

La sèrie de concerts barrocs de “Cambra al Palau” continuarà el 2 d'abril amb els professors de l'Orquestra de València Enrique Palomares (violí), Iván Balaguer (violoncel), Salvador Martínez (flauta) i Luis Arias (clavicèmbal) que interpretaran el monogràfic “Tan sols Bach”. Posteriorment, la soprano Elia Casanova, junt amb la solista de corda polsada Belisana Ruíz, presentaran el programa “D'Elvas a Roma”, el 21 maig. I a la volta de l'estiu, el 17 de setembre, se celebrarà el concert Harmonia del Parnàs; al qual seguirà Musica Ficta, amb la seua proposta “Bergamasca” i danses, àries, chaconas i disminucions del primer Barroc, el 5 de novembre; per a finalitzar amb el programa “Més que una musa: dones compositores del Barroc europeu”, d'Estil Concertant, el 26 de novembre.

El conjunt La Dispersione va nàixer l'any 1999 amb la intenció d'interpretar el repertori musical europeu dels segles XVII i XVIII, amb criteris i instruments fonamentats històricament. L'agrupació ha actuat en nombrosos festivals i auditoris i ha gravat sis discos, publicats en el segell propi dsp: “El món al revés”, “Martín i Coll”, “Flauto a Napoli?”, “The Curtain”, “Curiosa prattica” i “L'Alquimista”. “El món a l'inrevés” va il·lustrar l'exposició Goya a Madrid en el Museu de Prado la temporada 2014-2015. La Dispersione organitza des de 2003 el Curs de Música Antiga de Guadassuar (València), cursos en els quals han impartit els seus coneixements, professors com a J. P. Canihac, D. Lassalle, L. Tur, M. Kraemer, E. Narejos, F. Rubio, P. Estevan, M. C. Gómez Muntané, A. Medina, J. J. Goldáraz, J. C. Asensio i A. Ezquerro.

Pujar