Les discoteques de València fan balanç de la ‘nova normalitat’: “És un desastre”
Pubs i discoteques destaquen el bon comportament dels clients però lamenten que la seua facturació cau en picat fins a un 15% malgrat haver reforçat plantilles
Després del primer cap de setmana de la nova normalitat, en el qual s'ha recuperat l'activitat de l'oci nocturn, la Coordinadora de la Hosteleria dels Barris de València fa balanç de la reobertura: la posada en marxa de les mesures de prevenció ha sigut un èxit, no obstant això, a nivell econòmic l'obertura dels locals ha sigut “un desastre”. Malgrat treballar amb un 33% d'aforament, els establiments han reforçat les seues plantilles per a poder garantir l'estricte compliment de tot el pla de mesures higienicosanitàries.
A més, el comportament del públic, la utilització de màscares, l'ús de gels hidroalcohòlics i la paciència a l'hora d'esperar les coles o la dispensació de begudes ha sigut la tònica habitual dels locals d'oci que, d'altra banda, han estat “pràcticament buits” en poder únicament utilitzar un terç del seu aforament.
Des de la Coordinadora Hostaleria dels Barris de València insisteixen que, malgrat que l'assaig de les mesures ha sigut molt positiu, els empresaris del sector asseguren que resulta impossible que els pubs, discoteques i sales de concerts funcionen al 33% de la seua capacitat i sense pista de ball. De fet, a penes un de cada tres locals han recuperat la seua activitat i amb una facturació mitjana per dia del 15%; és a dir; un 85% menor a la dels mesos precovid.
Davant aquesta situació, la Coordinadora de l'Hostaleria dels Barris de València considera que és necessari i urgent revisar les mesures establides per la Generalitat Valenciana incrementant l'aforament durant aquesta primera fase de la nova normalitat al 66%, equiparant així la seua activitat a la de bars i restaurants, que ja està funcionant al 75%. Això permetria “garantir la distància interpersonal, fer viable l'activitat econòmica i proposar una oferta atractiva al públic que puga gaudir de la pista de ball”.
Sobre aquest últim punt, assenyalen que “delimitar el perímetre d'una pista de ball, establir una zona d'entrada, diferenciada de la zona d'eixida i limitar al 50% l'aforament de la pista de ball són mesures perfectament aplicables en establiments que compten amb un personal d'admissió que podria organitzar aquesta mecànica”.
A més, el 66% de l'aforament “permet respectar la distància de seguretat d'un metre i mig també en els pubs, amb aforaments més reduïts però mantenint la mateixa proporcionalitat a nivell de seguretat”.
Per a la Coordinadora, és necessari evitar que es consolide i expandisca l'increment del botelló, les activitats clandestines o la celebració de milers de festes, amb excés de persones en un mateix espai a les cases, recuperant les activitats reglades i que compten amb un sistema d'inspeccions per part de l'Administració.
Així mateix, el col·lectiu recorda que “l'oci nocturn ha sigut el primer sector que ha elaborat una guia d'aplicació pràctica de totes les mesures higienicosanitàries establida per l'Institut de la Qualitat Turística Espanyola i validada pel propi Ministeri de Sanitat, que compta amb tot un sistema de garanties basats en l'elaboració de plans de contingència per part de les empreses de riscos laborals o la confecció de registres sanitaris que garantisquen la traçabilitat de les sessions”.