La Diputació presenta el documental sobre la fossa 22 de Paterna per a reparar la memòria dels represaliats
Mostrar la tasca realitzada per la Diputació de València en matèria d'exhumacions científiques a la província i dignificar la memòria de les persones represaliades és el que pretén 'Les llavors que van creixent. Fossa 22', el documental produït per la corporació provincial, que completa la trilogia cinematogràfica sobre memòria històrica de Sergi Tarín i Óskar Navarro.
La Beneficència va acollir aquest dijous la presentació del documental davant de més de 200 persones, entre les quals es trobaven els directors i guionistes i la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo. El projecte inclou testimoniatges de familiars i converses que mantenen amb els experts, i mostra el procés d'investigació i exhumació de la fossa comuna número 22 del cementeri de Paterna, realitzat per l'associació Arqueoantro amb la línia d'ajudes de la Diputació.
El treball de Tarín i Navarro tanca la trilogia sobre la repressió franquista a València, que va començar fa una dècada amb 'El Terrer. Un poble emmudit', que relatava la primera exhumació científica a Paterna, i va continuar cinc anys després amb el documental 'Dones de Novembre. Les fosses clandestines del franquisme'.
La responsable de Memòria Històrica de la Diputació, Rosa Pérez Garijo, recorda que "memòria, justícia i reparació" són els tres eixos de l'àrea que dirigeix. En opinió de Pérez Garijo, aquest audiovisual plasma una de les "actuacions fonamentals" que ha realitzat la corporació provisional en aquesta matèria, que és l'exhumació de les fosses comunes. En aquest sentit, "encara que aquest documental recull només els treballs en la fossa 22 de Paterna, també s'han dut a terme accions en altres poblacions com Ontinyent o Chiva".
Suport de la Diputació
En paraules del guionista i director d'aquest documental, Óskar Navarro, es tracta "d'una metàfora de totes les exhumacions que s'estan fent; cadascuna té les seues pròpies característiques, però totes tenen trets comuns i revelen la repressió sistemàtica que va haver-hi. Això ja no és qüestió d'ideologia, sinó de recuperar la dignitat de les persones represaliades". Així mateix, ha destacat la labor de la corporació provincial, que actualment és l'única administració que està donant suport per a fer exhumacions.
Per la seua part, Sergi Tarín, també director i guionista de l'audiovisual, ha destacat la importància de "rescatar els qui van ser massacrats i també els qui estan afonats en vida, que són els familiars que han heretat aquest drama". En aquest punt, Tarín ha remarcat que "és una mirada de dones, ja que han sigut elles, les esposes, mares, germanes, filles..., les que han mantingut viva la memòria de les seues víctimes, en les èpoques immediates a la repressió i sobretot en les èpoques posteriors".
D'altra banda, la presidenta de l'Associació de Familiars de Víctimes de Paterna, Amelia Hernández Monzó, neta d'una de les víctimes que s'han trobat en la fossa número 22, ha destacat la importància que administracions com la Diputació els ajuden i ha recordat que "no estem vacunats contra el que va passar i no podem deixar que torne a succeir, necessitem que es faça justícia".
L'acte va comptar amb l'actuació musical d'Enrique Villarreal, excantant i baixista del grup de rock Barricada, amb el qual va publicar el disc-llibre 'La tierra está sorda' basat en la Guerra Civil i la repressió franquista. La cançó 'Los Maestros', pertanyent a aquest disc, és la banda sonora d'aquesta peça documental.
Atenció i suport a les víctimes
La Diputació de València va obrir a l'octubre en la Beneficència l'Oficina d'Atenció a les Víctimes de la repressió durant la Guerra Civil i el Franquisme. Es tracta d'un projecte pioner en la Comunitat, que recopila els testimonis de les persones represaliades i els seus familiars i complementa a les exhumacions.
De la mateixa manera, en el marc d'aquesta iniciativa s'han pogut presentar les primeres sis querelles per tortures en la Prefectura de Policia de València, juntament amb la Plataforma de Suport a la Querella Argentina, CEAQUA. Els querellants formen part d'un grup de 15 persones, detingudes en 1971, i atribueixen a Benjamín Solsona, membre de la Brigada Polític-Social de València, vexacions i tortures durant els 19 dies de la seua detenció.