La Diputació i la Fundació Limne organitzen a València un taller sobre la governança de rius, llits i zones humides
El projecte s'emmarca en el projecte Interreg ‘Riwet’, en el qual a més de l'àrea provincial de Medi Ambient i Limne, participen socis i administracions públiques d’onze regions de tota Europa
L'àrea de Medi Ambient de la Diputació, juntament amb la Fundació Limne, ha reunit a València als socis del projecte europeu ‘Riwet’ per a debatre, a través d'un taller d'intercanvi d'experiències, sobre les particularitats de la governança de rius, llits i zones humides.
L'esdeveniment ha permés abordar, des d'una visió tècnica profunda, les estratègies de gestió de rius, llits i zones humides de la regió, així com l'anàlisi dels efectes de la dana i els reptes que afronta Europa en un context de canvi climàtic.
Els socis del projecte, representants de governs i entitats d'onze regions d'Europa, han destacat la importància de la col·laboració transfronterera en la gestió dels llits i els aiguamolls, en el disseny de nous mecanismes que milloren la seua governança i els processos de restauració de rius i aiguamolls.
En este sentit, el diputat de Medi Ambient, Avelino Mascarell, ressalta “el caire eminentment pràctic d'estes jornades, que fomenten l'intercanvi d'experiències amb socis i entitats d'altres països i permeten compartir casos d'èxit, i també errors, per a promoure polítiques públiques innovadores i col·laboratives”.
Tallers i visites programades
El programa de les jornades ha inclòs presentacions sobre els recents impactes de les inundacions de la dana en la planificació territorial, així com un taller pràctic sobre custòdia del territori, una tècnica de gestió recolzada per la legislació espanyola.
Els assistents també han pogut conéixer de primera mà el projecte de ciència ciutadana de Limne, Projecte Rius, i van participar en debats sobre el finançament innovador per a projectes de restauració ecològica. Així mateix, les visites a la Llacuna del Samaruc i al Consorci La Ribera van oferir exemples tangibles d'iniciatives de restauració d'aiguamolls i gestió de conques fluvials.
Estes visites de camp han permés difondre i valorar bones pràctiques entorn de la coordinació entre administracions i el tercer sector, així com les xarxes, dinàmiques i agents implicats en la promoció d'esta coordinació.
Les visites de prospecció contribuiran a la identificació de reptes comuns i la busca de ponts de col·laboració entre els socis del projecte per a l'anàlisi i la implementació de nous instruments i programes, i es continuaran debatent en el següent intercanvi d'experiències que tindrà lloc a Finlàndia el mes de juny.
Coordinació amb la Fundació Limne
La Diputació de València participa al costat de la Fundació Limne en RIWET, un projecte finançat pel programa Interreg Europe de la Unió Europea el qual té com a objectiu millorar la governança de rius, llits i zones humides a les regions europees mitjançant l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques.
La Fundació Limne és una fundació sense ànim de lucre dedicada a la conservació i gestió de rius i aiguamolls en la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer.