elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació concedix el primer premi de ‘La Memòria a l'Escola’ al projecte del col·legi Pureza de María-Cid

La Diputació concedix el primer premi de ‘La Memòria a l'Escola’ al projecte del col·legi Pureza de María-Cid
  • La delegació de Memòria Democràtica que dirigix Natàlia Enguix reconeix el treball ‘Desde y hacia Valencia’ d'Irene Martín i María Romero de Ávila en el concurs per a alumnat de 4t de l'ESO i 1r i 2n de Batxillerat

MÉS FOTOS
La Diputació concedix el primer premi de ‘La Memòria a l'Escola’ al projecte del col·legi Pureza de María-Cid - (foto 2)

El projecte ‘Desde y hacia Valencia’ d'Irene Martín i María Romero de Ávila, alumnes del col·legi Pureza de María-Cid de València, rep el primer premi en la cinquena edició del concurs ‘La Memòria a l'Escola’, organitzat per la delegació de Memòria Democràtica de la Diputació de València que dirigix la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix.

Baix la tutoria de Pablo Saturnino, el projecte guanyador és un vídeo documental que gira entorn dels desplaçats valencians per la Guerra Civil espanyola, vinculant l'episodi amb situacions similars viscudes en altres països i en cronologies diferents com la Guerra Civil del Líban i la guerra a Ucraïna. Les alumnes i el seu tutor es repartiran els 4.000 euros del premi, que rebran de mans de la mateixa Enguix en l'acte que tindrà lloc el 17 d'octubre en Ribes Espai Cultural.

La vicepresidenta destaca “l'extraordinari nivell dels treballs que han participat en esta edició dels premis”. Natàlia Enguix mostra la seua satisfacció perquè “s'ha aconseguit l'objectiu que teníem d'augmentar cada any la implicació dels centres educatius i que les noves generacions coneguen íntegrament la nostra història, tant la que s'ha comptat com la que moltes vegades s'oculta”. En opinió d'Enguix, “és fonamental aprendre dels errors per a no tornar a cometre'ls”.

La delegació de Memòria Democràtica que dirigix la vicepresidenta ha reforçat la part didàctica i formativa, com a complement a la resta d'accions que desenvolupa per a dignificar la memòria de les víctimes del conflicte espanyol. La inversió en localització, exhumació i identificació de restes de les víctimes i de recuperació d'infraestructures memorialistes es completa amb una altra mena d'iniciatives enfocades a l'educació, com ‘La memòria a les biblioteques’, la publicació de llibres, l'organització de xarrades i conferències, nous portals webs i estos premis dirigits a l'alumnat de 4t de l'ESO i 1r i 2n de Batxillerat dels centres educatius valencians.

Cinquena edició

‘La Memòria a l'Escola’ celebra enguany la seua cinquena edició, que ha tingut com a temàtica els moviments de població forçats per conflictes durant els segles XIX i XX. A més del primer premi, han sigut reconeguts altres sis projectes. En total, la delegació provincial de Memòria Democràtica repartirà 12.000 euros en premis entre els alumnes i tutors que han sigut guardonats en el concurs.

El treball d'Irene Martín i María Romero de Ávila, reconegut amb el primer premi, destaca pel rigor metodològic, l'ús i maneig de varietat de fonts i la qualitat de les seues conclusions. Entre elles, és ressenyable el plantejament que els països en els quals precisament es produïxen moviments de població forçats per conflictes són aquells en els quals no existix una veritable democràcia, mentre que els països receptors d'estos desplaçats són aquells amb una democràcia consolidada.

La resta dels premiats han abordat temes com l'exili dels xiquets espanyols a Rússia, el genocidi armeni o la dictadura de Nicolae Ceaușescu, a través de projectes que “ens han permés constatar la posada en valor i l'interés per part dels centres d'Educació Secundària per conéixer el passat, aprendre d'ell, i projectar un futur millor per a tots en el qual la memòria democràtica es configura com un dels eixos principals en la consolidació de l'Estat de Dret”, conclou Natàlia Enguix.

Els segons premis han sigut per a ‘Armenia: fragmentos de una historia olvidada’, de Larisa Avestisyan (IES Jaume I d'Ontinyent); i ‘Voces del exilio’, de Sofía Montón, Nuria Sevilla i Celia Sevilla (IES Clara Campoamor d'Alaquàs). Els tercers premis han recaigut en ‘Tiempos de Silencio’, de Lucía Ruiz, Rocío Sierra i Carla Heredia (IES La Hoya de Buñol); ‘De Bucaresti a Ontinyent’, de Carla Bartha i Iris Ana-Maria Cäluean (IES Jaume I d'Ontinyent); ‘El exilio en la infancia. Los niños de Rusia durante la Guerra Civil Española’, d'Ángela López i Marta Ferrándiz (IES las Norias de Monforte del Cid); i ‘La travesía de Neus Català’, de Carlota Serrano (IES las Norias de Monforte del Cid).

Pujar