La Diputació col·labora amb la Generalitat per un model de Serveis Socials més municipalista
La diputada delegada d'Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, ha inaugurat aquest divendres la I Jornada Autonòmica "Un nou model de Serveis Socials de la CV" al costat de la Secretària Autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal de la Generalitat, Sandra Casas, i el degà de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, Ernest Cano.
La jornada, organitzada pels Col·legis Professionals de Treball Social de la Comunitat Valenciana i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha reunit a més de 200 professionals del Treball Social per a posar sobre la taula les necessitats del sector i de la ciutadania en la construcció d'aquest nou model.
Pérez Garijo ha remarcat la centralitat dels professionals de l'àmbit dels Serveis Socials en el desenvolupament del nou model que es vol implementar i que té com una dels seus principals característiques la participació dels i les treballadores socials.
"Es tracta d'un model amb una clara vocació municipalista, basat en els pilars de la prevenció de les causes de l'exclusió social i en la intervenció comunitària", ha desgranat la diputada, per a qui és un deure de la corporació provincial "passar de l'assistencialisme a la justícia social".
En aquest sentit, la diputada ha anunciat que la Diputació està col·laborant colze a colze amb la Generalitat Valenciana i que, fruit d'eixe diàleg amb l'Administració Autonòmica, la Delegació d'Inclusió Social treballa per a assumir el finançament dels Serveis Socials Generals, incloent els serveis de dependència dels municipis menors de 10.000 habitants de la província de València.
El Cap de Secció dels Programes d'Inclusió Social de la Diputació, Francesc Andrés Arseguet, ha intervingut amb una ponència sobre el paper dels ens provincials en els Serveis Socials.
Referent a açò, Arseguet ha assegurat que les diputacions tenen l'important repte de "reprendre els papers centrals de principis dels anys 80, del canvi de paradigma", i ha aplaudit el treball conjunt amb la Generalitat "per primera vegada en molts anys" amb l'objectiu de "retornar la dignitat als serveis socials municipals".
Segons el tècnic provincial, fins al moment els pressupostos havien sigut "minsos" en atenció social primària i ara es requereixen uns altres "a l'altura de les circumstàncies".
"La Delegació d'Inclusió Social formem part del nou model de serveis socials i col·laborarem perquè les persones estiguen en el centre sense cap tipus de discriminació en el territori", ha destacat.
Segons la presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de València (COTSV), Elena Puig, cal "generar un canvi en les institucions, una confiança en l'administració local i una seguretat per als professionals que estem en primera fila durant molts anys, contenint, escoltant, acompanyant i fent créixer els drets de les persones que viuen situacions de dificultat, que són mereixedores de tot el nostre esforç".
Per a la presidenta del COTSV, est és un moment "complicat, canviant i al temps esperançador, on l'aparició d'un nou model és urgent", al mateix temps que ha demanat "calma i responsabilitat" per a planificar segons les necessitats i en coordinació amb la sanitat, l'educació, l'habitatge, la justícia i l'administració pública, generant els llocs de treball necessaris per a desenvolupar una atenció integral a la ciutadania.
Per a Pérez Garijo, la inauguració conjunta ha sigut un "exemple de col·laboració institucional multinivell en la construcció del nou model de Serveis Socials" i ha remès a una cita de l'escriptor Eduardo Galeano: "La caritat és humiliant perquè s'exerceix verticalment i des d'a dalt; la solidaritat és horitzontal i implica respecte mutu".