elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació ajudarà a la Universitat a renovar el Museu d'Història Natural i acostar-lo a les comarques valencianes

La Diputació ajudarà a la Universitat a renovar el Museu d'Història Natural i acostar-lo a les comarques valencianes

    La Diputació de València ajudarà a la Universitat a impulsar un nou Museu d'Història Natural i acostar tot el patrimoni científic que guarda, "amb una especial èmfasi en les poblacions de la província", a la societat valenciana. Aquesta implicació de la corporació que presideix Jorge Rodríguez es materialitza a través d'un conveni que ha aprovat la Junta de Govern de novembre, mitjançant el qual s'estableix una aportació de 100.000 euros a la Universitat de València per a contribuir en l'engegada de la nova seu del museu.

    Gaudir en tres dimensions del vol del pterosaure que va habitar fa segles les terres valencianes i descobrir el meteorit de 40 quilos que un dia es va estavellar a la Comunitat són solament alguns dels atractius d'un museu que necessita un nou espai per a exhibir les 23 col·leccions d'aus rapinyaires, plantes, algues, pedres precioses i altres encants naturals que ha anat arreplegant al llarg dels anys de poblacions valencianes i col·leccionistes privats.

    La Universitat ha iniciat la cerca de suport institucional per a traslladar el Museu d'Història Natural a una nova seu en la qual poder dinamitzar-ho, i ací entra la Diputació per a contribuir a adequar eixe nou espai, acostar totes eixes col·leccions a les comarques i els col·legis valencians a través d'exposicions temporals i aportar noves eines digitals i d'accessibilitat universal.

    L'objectiu d'aquesta dinamització del Museu d'Història Natural és "posar aquest espai no solament a la disposició de la comunitat universitària, sinó també de les valencianes i valencians", segons coincideixen el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, i el vicerector de Cultura de la Universitat, Antonio Ariño. Prova d'açò són els tallers formatius que convertiran el Museu d'Història Natural en un centre de referència per al professorat de Secundària i un espai de pràctiques per als seus alumnes.

    La Universitat compta amb un fons de més de 500.000 peces que podran exhibir-se en aquest nou espai expositiu a través de mostres permanents i temporals, que coordinaran els integrants de l'equip d'Ana García Forner, directora tècnica del museu. Part d'aquest patrimoni científic i natural, com la col·lecció d'aus rapinyaires, es va salvar del foc en el qual va perir l'antic gabinet d'Història Natural de la Universitat, a causa de l'incendi del laboratori de Química que va tenir lloc en 1932. Altres peces pertanyen a col·leccions privades o han sigut arreplegades en les últimes dècades de troballes produïdes en els municipis valencians.

    Col·laboració amb les universitats

    Aquest projecte se suma a altres iniciatives conjuntes de la Diputació i les universitats valencianes, com el programa 'Benestar, Formació i Territori', que acosta als municipis a reconeguts professionals de l'àmbit universitari que tracten, entre altres temes, la mediació en casos de violència escolar, l'assetjament i el ciberassetjament, l'economia social, l'ocupació en zones rurals, els moviments migratoris en les societats locals o les habilitats socials.

    També la Universitat Politècnica treballa al costat de la Diputació en iniciatives com la Càtedra Divalterra, que analitza la situació dels polígons i zones industrials de les comarques valencianes per a prioritzar les actuacions de millora necessàries i ajudar als ajuntaments a escometre-les, amb l'objectiu d'atraure activitat econòmica i ocupació.

    Pujar