Desenvolupen una metodologia per a millorar la detecció d’alteracions de zinc en les cèl·lules nervioses
Investigadors de la Universitat de València han desenvolupat una nova metodologia per a la detecció i visualitzacióde zinc en astròcits (cèl·lules que ajuden al funcionament correcte de les cèl·lules nervioses), tant en microscòpia òptica com electrònica. El treball, publicat en la revista Microscopy and Microanalysis, confirma la importància dels astròcits en el control dels nivells de zinc al cervell, un element clau per a moltes funcions neuronals.
“Atès que les alteracions en els nivells de zinc s’han associat amb diverses malalties neurològiques, aquesta nova tècnica podria ser útil per a investigar les bases moleculars d’aquestes patologies i desenvolupar noves estratègies terapèutiques”, explica Xavier Ponsoda, catedràtic del Departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física i un dels tres investigadors signants de l’article.
La investigació es basa en el fet que el zinc és un ió crític per a una gran quantitat de funcions cel·lulars. En el sistema nerviós central, els ions de zinc participen en la transmissió sinàptica, per la qual cosa són essencials per a mantenir l’estabilitat neuronal, i les cèl·lules han desenvolupat diversos mecanismes que controlen la concentració de zinc. Les alteracions dels nivells d’aquest metall són presents en moltes malalties i síndromes.
A més, aquest treball significa “una optimització dels mètodes de detecció del zinc, ja que identifica els millors mètodes de fixació (formaldehid) i precipitació de zinc (sulfur de sodi) per a preservar els ions de zinc i obtenir imatges d’alta qualitat”, aporta Raúl Ballestín, investigador d’aquest projecte.
Una altra de les conclusions del treball és la visualització de zincosomes (estructures cel·lulars que emmagatzemen zinc) a nivell ultraestructural, fet que demostra “la capacitat d’aquesta tècnica per a visualitzar els zincosomes a un nivell de detall sense precedents”, destaca Josema Torres, també investigador del Departament de Biologia Cel·lular de la UV.
“La investigació sobre l’homeòstasi del zinc al cervell és un camp actiu i en constant evolució. Aquesta investigació contribueix a ampliar el nostre coneixement sobre els mecanismes cel·lulars i moleculars que subjauen a diverses funcions cerebrals”, explica Raúl Ballestín. Aquest treball s’ha realitzat en astròcits de rata in vitro.