elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Desenvolupen un dispositiu portàtil amb sensors per a detectar covid en l'ambient

Desenvolupen un dispositiu portàtil amb sensors per a detectar covid en l'ambient
  • Aquest projecte, finançat per l'IVACE, permet avaluar la presència del virus sense necessitat de fer PCR

MÉS FOTOS
Desenvolupen un dispositiu portàtil amb sensors per a detectar covid en l'ambient - (foto 2)
Desenvolupen un dispositiu portàtil amb sensors per a detectar covid en l'ambient - (foto 3)
Desenvolupen un dispositiu portàtil amb sensors per a detectar covid en l'ambient - (foto 4)

El centre tecnològic ITENE ha desenvolupat un sistema compost per biosensores i un equip de captació d'aerosols que permet detectar la presència de SARS-CoV-2 en l'ambient de manera automàtica sense requerir la retirada de les mostres per a realitzar una PCR. La validació clínica d'aquest dispositiu, que és portàtil, s'ha realitzat en habitacions de pacients amb COVID-19 situades en l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.

Aquests avanços han estat aconseguits en el marc del projecte d'I+D BeSafe, finançat per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) amb fons FEDER i executat entre juliol de 2021 i juny de 2022. L'objectiu d'aquests treballs ha estat controlar possibles brots de COVID-19 mitjançant una detecció precoç que permeti trencar la cadena de transmissió i preservar la salut pública.

La responsable del projecte en ITENE, Helena Prima, ha ressaltat que aquest desenvolupament s'emmarca en les línies de treball dutes a terme pel centre tecnològic per a detectar la presència de patògens en l'aire, superfícies i altres matrius d'interès, la qual cosa “resulta clau en la prevenció de riscos per a la salut”. En aquest sentit, ha ressaltat que “els biosensores presenten grans els avantatges respecte als mètodes analítics tradicionals gràcies a la resposta ràpida, l'especificitat i la sensibilitat que aporten”.

A més, Héctor Rolando Martínez, especialista del Servei de Medicina Preventiva de l'Hospital La Fe, ha subratllat que, "des del punt de vista del control d'infeccions en un hospital, resulta de màxim interès el desenvolupament d'eines de confiança que permetin detectar microorganismes perillosos”. “L'ús de biosensores ràpids contribuiria significativament a evitar la transmissió de patògens, augmentant la seguretat dels pacients i treballadors sanitaris”, ha afirmat.

En concret, el desenvolupament obtingut en el projecte està compost per un sistema de biosensado electroquímic, una tecnologia que combina l'especificitat fruit de reaccions bioquímiques d'afinitat, i la capacitat analítica de determinades tècniques electroquímiques, i un equip de captació de bioaerosoles per a detectar el virus en mostres mediambientals de manera automàtica. Aquest equip de mostreig de bioaerosoles havia estat obtingut prèviament en el marc del projecte VIRISENS, finançat per l'IVACE.

Validació en un ambient hospitalari

Després de desenvolupar aquest sistema, l'equip de l'Àrea Tecnològica de Seguretat, Salut i Monitoratge Ambiental de ITENE ha realitzat la seva validació clínica a l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, així com la seva validació a nivell ambiental. En el primer cas, es van analitzar mostres procedents d'habitacions amb pacients diagnosticats de COVID-19 a les quals també se'ls van realitzar PCR per a contrastar els resultats obtinguts, la fiabilitat dels quals va aconseguir el 70%.

Aquest dispositiu, que pot adaptar-se a diferents matrius, com l'aigua, la saliva i la sang, permet detectar la proteïna S1 del SARS-CoV-2 en mostres líquides i realitzar mesuraments cada dues hores.

Per a això, capta fins a 100 litres d'aire per minut durant 45 minuts i procedeix a la seva dissolució. Així, obté una mostra líquida en la qual avalua la presència o l'absència del virus de manera automàtica sense que resulti necessari retirar-la per a realitzar una PCR. A més, encara que el biosensor es va dissenyar inicialment per a detectar virus en mostres d'aire, s'ha comprovat que també compta amb capacitat per a detectar el virus en mostres destinades a test d'antígens i PCR.

El límit de detecció del biosensor és equivalent a 105 unitats de virus per mil·lilitre, la qual cosa suposa una sensibilitat adequada atès que s'estima que la quantitat de virus que presenta una persona infectada se situa entre els 109 i 1011 virions.

Els resultats d'aquest projecte es van presentar en una tech transfer sessió en línia dirigida a empreses que es va celebrar el 10 de juny.

Pujar