Desembossen un tap de toalletes higièniques d'un quilòmetre de longitud a València
Sàrria crida a la 'responsabilitat' de la ciutadania i dels fabricants de tovalletes higièniques
El regidor del Cicle Integral de l'Aigua ha lamentat els retalls de l'anterior govern en matèria de sanejament, que es traduïxen ara en majors costos
El regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sàrria, ha alertat hui sobre l'ús inadequat de les tovalletes higièniques, i ha instat a la ciutadania i a les empreses d'este producte a actuar "amb responsabilitat" per a evitar els efectes econòmics i mediambientals que es deriven d'això. L'edil ha visitat l'eixida de pluvials del Col·lector Nord, on s'està actuant des del passat maig per a resoldre una obstrucció generada, en part, per les citades tovalletes.
"Estem actuant des del mes de maig per a resoldre una obstrucció de quasi un quilòmetre de llarg en el segon col·lector de fecals, d'aigües negres que, afortunadament, ha sigut detectat a temps i s'ha pogut evitar un abocament de fecals a l'antic llit del Túria, l'impacte ambiental del qual hauria sigut molt negatiu". El regidor Sàrria ha alertat hui sobre els hàbits inadequats en l'ús de determinats productes d'higiene, que repercutixen negativament sobre les infraestructures de sanejament i sobre el medi ambient, a més del gasto que comporten.
"Al llarg dels treballs que se n'han anat desenvolupant estos mesos i que es prolongaran segurament mig any més, la qual cosa s'ha posat de manifest són dos coses –ha explicat- per un costat el tema de les tovalletes higièniques, que és un assumpte que s'ha d'abordar de manera enèrgica i dramàtica, i a més en diverses línies". El regidor ha qualificat d'"imprescindible la conscienciació ciutadana", i per això ha anunciat que des de l'Ajuntament es va a promoure una nova campanya de sensibilització sobre l'efecte que una acció "aparentment innocent, com és tirar al bany unes tovalletes higièniques, tenen sobre el medi ambient i sobre les arques de la ciutat".
El regidor ha parlat d'un cost de 2.200.000 euros, a la qual cosa cal sumar les periòdiques revisions i reparacions de bombament, els xicotets desembús, i les actuacions en la resta de la xarxa de sanejament. "No és, per tant, una acció que tinga una conseqüència únicament cridanera, com un embús, sinó un cost econòmic enorme per a la ciutat".
En segon lloc, Vicent Sarrià ha fet un crida també "a la responsabilitat als propis fabricants". L'edil ha explicat que alguns d'ells han obert línies d'investigació sobre estos productes, i ja han tret nous models que, ha assenyalat, "sent menys danyosos ja que són més fàcilment dispersables en l'aigua, no obstant continuen causant problemes". "Per tant –ha afegit- també ens dirigim a la indústria: per a aconseguir que este tipus de productes tinguen eixe efecte negatiu sobre les xarxes de sanejament, però també perquè els fabricants facen un esforç informatiu especial en els envasos, que no enganyen als ciutadans".
El regidor ha recomanat a la ciutadania, com a regla general, que este tipus de productes "no es tiren a l'inodor, sinó que es depositen en papereres, igual que es fa amb un altre tipus de productes d'higiene personal, com a compreses o tampons".
Finalment, el regidor del Cicle Integral de l'Aigua també s'ha referit a les despeses que es destinen al manteniment de la xarxa de sanejament. "En el cas de València, en l'anterior legislatura es va decidir realitzar va ser un retall brutal, especialment entre els anys 2011 i2012, que ara té conseqüències". Sàrria assegurat que, independentment de les causes objectives de l'embús del Col·lector Nord, "cal reconéixer que els retalls també tenen efecte en les labors de vigilància, que hagueren minorat este efecte, hagueren permés detectar-ho abans, i haver pogut actuar abans sense este cost tan enorme que tenim en estos moments".
L'edil ha conclòs destacant "el gran esforç pressupostari realitzat pel Govern de la Nau en estos dos últims exercicis per a intentar recuperar part de la inversió i la despesa ordinària necessària per a mantindre en condicions la xarxa de la ciutat, però que –ha lamentat- encara és insuficient, i per això seguirem fent-ho en pròxims exercicis: creiem que a pesar que és una cosa que està baix terra i és poc lluent, és essencial per al funcionament i la salubritat i el medi ambient d'una ciutat de quasi un milió d'habitants com és València".