Descobreixen per primera vegada com afecta un gen específic de les cèl·lules la transformació d’altres
L’estudi portat a terme per Javier Prieto (primer autor del treball), Xavier Ponsoda, Salva Martí, Marian León, Carlos López i Josema Torres (director del treball), del departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física de la Universitat de València, desmunta totalment el paradigma anterior al voltant de com afecta el gen c-MYC la reprogramació cel·lular. L’article publicat en la revista de l’International Society for Stem Cell Research (ISCCR) descriu una remodelació de les dinàmiques mitocondrials i del metabolisme pel gen c-MYC durant la primera fase d’aquest procés.
“Els nostres resultats demostren per primera vegada que l’activitat biològica de la família de gens MYC és necessària per a transformar una cèl·lula somàtica en una cèl·lula pluripotent que, en diferenciar-se, pot donar lloc a qualsevol cèl·lula de l’organisme adult. A causa dels paral·lelismes existents entre el procés de reprogramació descrit i la transformació cel·lular, duta a terme per oncogens, els nostres resultats suggereixen que els gens MYC endògens poden estar darrere de l’acció d’aquests oncogens per a transformar una cèl·lula normal en cancerosa. D’aquesta manera, s’identifiquen les proteïnes MYC com a possibles dianes terapèutiques en tumors on no són directament responsables com a oncogens”, ha destacat Josema Torres, també investigador associat a l’INCLIVA.
Així, abans d’aquest estudi, es creia que durant la reprogramació cel·lular, la fosforilació oxidativa s’anul·lava. Aquest és un procés metabòlic que utilitza l’energia alliberada per l’oxidació de nutrients per a produir ATP, una molècula utilitzada per a generar energia a les reaccions químiques que ocorren dins l’organisme. Al mateix temps, es pensava que aquest procés s’anul·lava durant la reprogramació cel·lular, i també es creia que es produïa la glicòlisi (successió de reaccions químiques per mtjà de les quals la cèl·lula obté energia a partir de la glucosa).
Els nous resultats demostren la importància dels processos metabòlics per a la reprogramació cel·lular, on la proteïna que governa aquest procés és c-MYC. I, a més, proven que durant aquesta transformació té lloc un procés anomenat metabolisme bivalent o híbrid, en el qual es produeixen tant la fosforilació oxidativa com la glicòlisi.
Els gens MYC, grup del qual forma part c-MYC, pertanyen a la família dels protooncogens i són aquells que promouen la divisió cel·lular. Aquests gens es troben al nucli de les cèl·lules i codifiquen proteïnes. Regulen, per tant, l’activitat d’altres gens. En la transformació per exemple d’una cèl·lula somàtica (qualsevol cèl·lula dels ossos, teixits, òrgans, sang o pell del cos humà), és molt probable que es necessiten els canvis metabòlics conseqüència del seu gen c-MYC perquè aquest procés tinga lloc.
La investigació ha sigut finançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER), del Ministeri d’Economia i Empresa i la Fundació Ramón Areces.