Un debat sobre la sanitat pública obri les commemoracions a la Universitat de València sobre els 40 anys d’Estatut d’Autonomia
‘L’Autonomia valenciana i el desenvolupament de la salut pública i del sistema sanitari públic valencià’ és el títol del primer debat que acull la Universitat de València en commemoració dels 40 anys d’Estatut d’Autonomia. L’acte començarà a les 18 hores del dimarts 27 de setembre a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau.
El debat sobre la sanitat està organitzat per la Facultat d’Infermeria i Podologia. Les activitats compten amb la col·laboració de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.
Aquesta primera activitat estarà moderada pel metge José Álvaro Bonet, gerent del Departament de Salut Clínic Malva-rosa. Hi intervindran Joan Ferran Martínez, professor emèrit de l’Escola Nacional de Sanitat (Institut de Salut Carlos III); Enrique Perdiguero, catedràtic d’Història de la Ciència (Institut Interuniversitari López Piñero-Universitat Miguel Hernández d’Elx); Ana M. Sánchez, professora jubilada de Salut Pública i Infermeria Comunitària de la Facultat d’Infermeria i Podologia de la Universitat de València; i Carlos Borrás, metge de l’equip d’atenció primària del Centre de Salut Torrent I (Departament de Salut València-Hospital General).
Segons els organitzadors, fa 40 anys la autonomia valenciana va apostar per un enfortiment de la salut pública i l’atenció primària de salut. “No va ser per casualitat que a la comunitat autònoma valenciana sorgiren els primers centres de salut pública, al temps que s’intentava quallar l’estructura de l’Atenció Primària de Salut, amb els centres de salut i les unitats de recolzament d’aquesta (salut mental, salut sexual i reproductiva, etc.).
“Al llarg d’aquests 40 anys ha hagut moments d’avanç i retrocés, d’enfortiment i de debilitament de la llavor constitucional de 1978 (article 43), d’aposta pel manteniment d’un esquema fonamentalment públic o bé per explorar, sense constatació evident, alternatives de col·laboració públic-privades o estratègies que han acabat per extenuar l’atenció primària de salut”, indiquen.
En següents debats s’analitzaran aspectes com les ciències socials, la política o l’economia.