elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dansa València i el Museu de Belles Arts s’uneixen per a activar noves maneres d’habitar aquest museu

Dansa València i el Museu de Belles Arts s’uneixen per a activar noves maneres d’habitar aquest museu
  • Dansa València inicia una col·laboració amb el Museu de Belles Arts per a repensar des del moviment els espais i les col·leccions d’aquest centre cultural

  • La ballarina i coreògrafa Paula Romera acompanyada de l’artista gràfica Eixa, presentarà diumenge 2 d’octubre el resultat de la seua estada artística al Museu

MÉS FOTOS
Dansa València i el Museu de Belles Arts s’uneixen per a activar noves maneres d’habitar aquest museu - (foto 2)

Dansa València pretén activar nous contextos per a la investigació i la creació contemporània que tinguen el cos i el moviment com a elements centrals. En aquest sentit considera els museus com a institucions en les quals es desenvolupen propostes escèniques que tinguen la capacitat de generar nous significats a partir dels espais i els fons artístics. Amb aquesta intenció, Dansa València i el Museu de Belles Arts de València, han oferit una estada artística a la creadora Paula Romero que mostrarà diumenge que ve 2 d’octubre, el resultat d’aquest fet d’habitar el museu des d’una nova perspectiva.

Ball al Museu de Belles Arts

‘Tots els quadres un quadre’ és una peça-recorregut i un desplegable gràfic pensat per i per al Museu de Belles Arts. Durant la seua estada artística en el Museu, la creadora Paula Romero va poder investigar i redescobrir aquest espai des de diferents llocs, la qual cosa li va activar una mirada que reuneix tots els elements que el configuren: obra exposada, arquitectura, visitants… Prompte va aparéixer la reflexió entre el valor de les coses que perduren i de les que son peribles, de com tots els elements del Museu tenen pes, forma, color, i textura i es poden visitar una vegada i una altra, en canvi la dansa és efímera, es destrueix alhora que es crea. Finalment, va decidir unificar aquesta contradicció a través de la plasticitat del seu cos i el moviment dels visitants, però a més pretenia que aquesta experiència mantinguera l’essència de conservar dels museus i quedara una empremta gràfica en què es recollira el procés de creació, anècdotes i curiositats d’aquesta estada artística. És en aquest punt de la investigació quan la creadora Eixa se suma al projecte per a crear una obra gràfica que acompanya l’experiència.

El resultat és un recorregut ‘site-specific’ que es podrà realitzar el diumenge 2 d’octubre en dues sessions –12 hores i 13.30 hores–. La duració de cada sessió és de 20 minuts i l’accés serà lliure fins que es complete l’aforament.

Paula Romero i Eixa

Paula Romero (València,1991) ballarina i coreògrafa, pensa el moviment com a generador de relacions polítiques i de comunitat entre cossos. També li interessa la plàstica del cos i la seua possible relació amb altres dispositius. Graduada en Coreografia i Interpretació de Dansa Contemporània pel Conservatori Superior de Dansa de València, actualment, col·labora amb companyies com La Coja Danza, R.O.P.A, Panicmap, A Tiro Hecho, Hilo de Arena, Visitantes Teatro o De Soprano i Arpa. En 2021 rep el premi Ballarina Destacada 2021 de l’Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana.

Eixa és llicenciada en Belles Arts en la UPV (2013) i màster d’Obra Gràfica de la Fundació Ciec de Betanzos (2015-2016). Divideix el seu treball entre la producció gràfica, especialitzada en serigrafia, il·lustració i cartellisme, i la divulgació de fanzins a través de distintes plataformes radiofòniques com Grapas o B-Analizar Fanzines. Juntament amb el col·lectiu Fent la Mà ha recorregut distints festivals d’autoedició dins i fora d’Espanya. Ha realitzat projectes escenogràfics per a les companyies Atirohecho i La Coja Danza. Forma part del col·lectiu Vendo Oro, responsable del Festival Tenderete.

Pujar