elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dansa i música d'arpa per a introduir al públic infantil en les aventures de Peer Gynt, el personatge clàssic d’Henrik Ibsen

Dansa i música d'arpa per a introduir al públic infantil en les aventures de Peer Gynt, el personatge clàssic d’Henrik Ibsen
  • La companyia valenciana De Soprano y Arpa recupera la música incidental del compositor noruec Edvard Grieg en aquesta obra-concert didàctic dirigida a xiquets i xiquetes a partir de 3 anys

MÉS FOTOS
Dansa i música d'arpa per a introduir al públic infantil en les aventures de Peer Gynt, el personatge clàssic d’Henrik Ibsen - (foto 2)
Dansa i música d'arpa per a introduir al públic infantil en les aventures de Peer Gynt, el personatge clàssic d’Henrik Ibsen - (foto 3)

La companyia valenciana De Soprano y Arpa torna de nou a la Sala L'Horta aquest diumenge 16 de gener amb una versió per al públic familiar de les aventures de Peer Gynt, personatge creat en 1.876 per l'escriptor noruec Henrik Ibsen.

Aquest drama clàssic ha inspirat innombrables adaptacions en tota mena de llenguatges, des de versions cinematogràfiques fins a pel·lícules de dibuixos animats i peces de teatre musical. En la producció que acollirà aquest cap de setmana el centre cultural de Castellar-Oliveral, la història del controvertit Peer Gynt es redueix als seus elements més essencials. El protagonista és un vilatà adolescent i ambiciós que deixa la llar materna per a emprendre un viatge pel món. El públic segueix les correries de Peer Gynt per diferents escenaris - deserts, coves, muntanyes-, en les quals coneixerà a diferents personatges. Entre ells a Solveig, el seu gran amor, amb la qual es retrobarà al final dels seus dies, quan ja és un home madur i adobat per la vida.

La famosa música original del compositor Edvard Grieg, concebuda originalment per a orquestra simfònica, es trasllada en aquesta producció al llenguatge de l'arpa, que acompanya en tot moment l'acció escènica, imprimint ritme i dramatisme.

Aquesta obra-concert didàctic utilitza la dansa, la música, les projeccions audiovisuals i els jocs interactius en lloc del text. La proposta escènica és deliberadament senzilla i suggeridora, en lloc de descriptiva. És un espai amb pocs elements, però en contínua transformació: una manta que pot volar, navegar o convertir-se en tota mena d'objectes. Els audiovisuals i la il·luminació creen una atmosfera onírica que té com a objectiu atiar la imaginació i la curiositat dels espectadors. 

“Aquest és un projecte acuradament pensat per a posar als xiquets i xiquetes a partir de 3 anys en una situació molt diferent de la que estan acostumats. Hui dia totes les històries i els jocs es presenten de forma molt guiada, amb molts detalls i imatges. Nosaltres apostem per donar-los pautes més obertes perquè ells mateixos acaben de construir la història amb la seua imaginació. Creiem que és important deixar espai a la sorpresa i no subestimar la seua intel·ligència i la seua imaginació”, explica Úrsula Segarra, cocreadora d'aquesta peça juntament amb la arpista Quiteria Muñoz.

“Aquesta producció de Peer Gynt va ser un encàrrec que ens va fer fa tres anys el Palau de la Música de València, i des de la seua estrena hem comprovat l'enorme impacte que genera en el públic infantil, al qual impliquem en diferents activitats al llarg de l'obra. A través de jocs de ball, percussió, comptar números, etcètera, introduïm exercicis de coordinació de moviments, psicomotricitat fina, introducció a conceptes bàsics musicals, etcètera”, afegeix Segarra.

Pujar