elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cultura inaugura la Filmoteca d’Estiu amb una pel•lícula Luis García Berlanga

Cultura inaugura la Filmoteca d’Estiu amb una pel•lícula Luis García Berlanga
  • La inauguració recrearà algunes de les escenes més memorables de “Benvingut Mr Marshall!” als Jardins del Palau de la Música de València

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat, a través de la Filmoteca de l'Institut Valencià de Cultura, inaugura una nova edició de la Filmoteca d'Estiu, divendres 30 de juliol, a les 22.30 hores, amb la projecció de '¡Bienvenido, Míster Marshall!' (1952) dirigida per Luis García Berlanga.

La sessió inaugural serà presentada al públic amb l'espectacle '¡Bienvenido, Míster Berlanga!', de JM Gestión Teatral, realitzat per un grup actors i actrius i una banda de música, en el qual es recreen algunes de les escenes més memorables de 'Bienvenido, Míster Marshall!'. Amb una duració de 78 minuts, la pel·lícula es podrà tornar a veure el dissabte 31 de juliol en el mateix horari.

El director adjunt d'Audiovisuals i Cinematografia de l'IVC, José Luis Moreno, ha assenyalat que "la Filmoteca d'Estiu inicia les projeccions amb un dels grans clàssics de Luis García Berlanga com a homenatge al cineasta valencià l'any en què celebrem el centenari del seu naixement. Enguany, la Filmoteca d'Estiu ofereix l'oportunitat de veure en pantalla gran i a l'aire lliure no solament les comèdies de Berlanga, sinó també clàssics del cine en versió original, juntament amb les pel·lícules més premiades de l'any".

Protagonitzada per José Isbert, Manolo Morán, Elvirá Quintillá i Lolita Sevilla, la pel·lícula narra els preparatius del veïnat d'un poblet castellà per a rebre una comitiva estatunidenca del Pla Marshall:

Don Pablo, l'alcalde de Villar del Río, rep la visita del delegat general, qui li anuncia l'arribada d'una delegació del govern dels Estats Units com a part de l'agenda del Pla de recuperació europea. Tot el veïnat del poble reb la notícia com un gran esdeveniment, que vindrà a cobrir les seues necessitats bàsiques i a satisfer els seus somnis més desitjats.

A pesar de les reticències d'alguns, les autoritats locals decideixen organitzar als americans una calorosa acollida amb l'ajuda de Manolo, representant artístic de la cantant folklòrica Carmen Vargas, que es troba al poble de gira. El pla consisteix a canviar la fisonomia de l'auster municipi castellà i convertir-lo en un alegre i típic poble andalús.

Una sàtira política amb folklòrica

La productora UNINCI va rebre l'encàrrec de realitzar una comèdia musical amb la 'tonadillera' Lolita Sevilla, però els guionistes (Berlanga, José Antonio Bardem i el comediògraf Miguel Mihura) van convertir l'encàrrec en una enginyosa sàtira sobre la situació política espanyola del moment i en una de les pel·lícules més importants de la història del cine espanyol.

Es va estrenar l'abril de 1953 i va ser projectada en el Festival de Cannes, on va obtindre el Premi a la millor pel·lícula d'humor i una menció especial per al guió. L'actor nord-americà Edward G. Robinson, membre del jurat, va considerar que la pel·lícula era una ofensa al seu país, però els directors francesos Abel Gance i Jean Cocteau li van dedicar paraules d'elogi.

Algunes de les seues escenes han transcendit a la cultura popular i s'han convertit fins i tot en mems d'Internet, com la famosa cançó 'Coplillas de las divisas', més coneguda com a 'Americanos'. També ha quedat com una de les escenes més cèlebres del nostre cinema el discurs de l'alcalde, interpretat per Pepe Isbert, al balcó de l'ajuntament de Villar del Río, una imitació paròdica dels discursos de Franco a la plaça d'Orient.

Berlanga i la comèdia

Dins de les activitats commemoratives de l'Any Berlanga impulsades per la Filmoteca de l'IVC, figura el cicle 'Berlanga i la comèdia', organitzat en col·laboració amb l'Aula de Cinema de la Universitat de València. El cicle no solament recull pel·lícules de Berlanga, sinó també comèdies europees i espanyoles que li van servir d'inspiració o van ser dirigides per directors de la seua generació o per mestres del cine admirats pel cineasta valencià.

Aquest cicle va arrancar en Nits de Cinema al claustre del Centre Cultural La Nau i continua ara a la Filmoteca d'Estiu amb la projecció de quatre pel·lícules. A més de '¡Bienvenido, Míster Marshall!', s'han seleccionat títols amb repartiments corals i notes estivals.

'Pasaporte para Pimlico' (1949), de Henry Cornelius, una comèdia britànica rodada als estudis Ealing, que es projectarà amb subtítols en valencià (3 i 5 d'agost). 'Novio a la vista' (1954), de Luis García Berlanga, una comèdia d'amors juvenils a l'estiu rodada a Benicàssim (14 i 15 d'agost). Finalment, es projectara el clàssic francés 'Las vacaciones del señor Hulot' (1953), de Jacques Tati, un cineasta molt estimat per Berlanga (16, 17 i 19 d'agost).

El cicle continuarà al setembre, ja dins de la programació de la Filmoteca de València, amb la projecció, entre altres, de 'Calabuch' (1956), primera pel·lícula de Berlanga rodada a Peníscola; 'Milagro en Milán' (1951), comèdia emblemàtica del neorealisme dirigida per Vittorio de Sica; i 'La kermesse heroica' (1935), de Jacques Feyder, una comèdia francesa admirada pel mestre valencià.

Com en l'edició de 2020, totes les sessions de la Filmoteca d'Estiu s'obrin amb la projecció d'una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets (8 mm, súper 8 mm, 9,5 mm i 16 mm), recuperades per la Filmoteca i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic. Es tracta de clips realitzats a partir de fragments de 'home movies' de temàtica estiuenca que recorren diverses dècades.

La celebració de la Filmoteca d'Estiu és possible gràcies a l'Ajuntament de València, que cedeix els Jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions; també gràcies a la col·laboració de l'Aula de Cinema de la Universitat de València en l'organització del cicle 'Berlanga i la comèdia' i al patrocini de Cerveza Turia.

La Filmoteca de València manté la seua oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d'agost amb la celebració de la Filmoteca d'Estiu i les seues projeccions a l'aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d'Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l'any a la sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.

Horari i venda d'entrades

Les projeccions de la Filmoteca d'Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s'inicia a les 22.30 hores i la taquilla s'obri a les 21 hores. El preu de l'entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l'abonament de deu sessions. La venda anticipada d'entrades en línia està disponible en la web de l'IVC: consultar ací

Per les mesures anti COVID, l'ús de la mascareta és obligatori en tot el recinte i cal respectar la distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries a l'entrada.

Pujar