Cultura formalitza la compra d'un plànol de València datat a mitjan del segle XIX
La responsable de Cultura, Glòria Tello, ha fet públic hui el compromís del seu departament per a l'adquisició d'un valuós plànol geomètric de la ciutat de València tal com era a mitjan segle XIX. El document, identificat pel llibrer Rafael Solaz, representa l'estat de la ciutat abans que s'emprengueren les grans reformes urbanístiques que marcarien la transformació de la ciutat medieval en la València moderna.
Segons ha explicat la regidora Glòria Tello, l'anomenat “Plànol Geomètric de València”, “forma part del nostre patrimoni i la nostra història. És un document molt interessant, donat que recull el canvi de la ciutat històrica cap a la València moderna. Des de la regidoria ens hem proposat recuperar el nostre patrimoni, dignificar-ho i mostrar-ho a tota la ciutadania”.
El director del Museu Històric de la ciutat, Javier Martí, i la cap del servici de Patrimoni Històric de l'Ajuntament, Marta García, han certificat el valor històric del document. Com ha explicat Marta García, “el plànol representa l'estat de la ciutat abans de l'execució de les reformes urbanes. Sobre els carrers antics apareixen dibuixats tres dels projectes més emblemàtics de l'època: la prolongació del carrer de la Pau, la reforma del barri de Pescadors i el redreçament del carrer de Sant Vicent. Encara que es coneixien plànols de cadascuna d'estes reformes, fins ara no havia aparegut cap que mostrara, com una estratègia de planejament global, els tres projectes de forma conjunta”.
Plans per a una exposició
Analitzada la història del plànol, trobat per Rafael Solaz en la biblioteca dels descendents d'un dels alcaldes de l'època, es va determinar que hagué de formar part de l’expedient “Aixecament d'un plànol general d'edificacions en el casc d'esta Capital” (1879-1888). En este expedient consta que, una vegada elaborat el plànol geomètric de la ciutat, que reflectia la realitat existent en 1891, es va encarregar als tècnics municipals que procediren “al més transcendental dels estudis i que motiva l'àrdua tasca mampresa: la reforma de les línies vigents i la formació del plànol general d'alineacions de la nostra ciutat”.
Des del servici de Patrimoni Històric de la regidoria de Cultura s'ha determinat que el plànol ha de conservar-se en l'Arxiu Històric Municipal com a part del patrimoni documental de la ciutat. El departament de Cultura planeja exposar-ho públicament dins d'un programa de divulgació dels fons de l'Arxiu, incloent l'organització d'una exposició que mostraria el seu context i importància històrica i que podria tindre lloc en 2017.