Cultura Festiva realitza una completa reforma del Museu de la Setmana Santa Marinera
El regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, ha anunciat que dijous de la setmana que ve, 26 de juliol (20:00 hores), es presentarà la reforma museogràfica realitzada al Museu de la Setmana Santa Marinera, un espai l'homologació oficial del qual està molt avançada. Esta intervenció respon a la línia marcada per la Regidoria de Cultura Festiva per apostar des de l'inici del mandat per la reforma, millora i posada en valor del patrimoni cultural festiu de la ciutat i els tres museus festius que el recullen.
Esta reforma succeïx a les ja realitzades al Museu Faller, en 2016, i al Museu del Corpus – Casa de les Roques, en 2017 i ha mantingut tancat el museu des del dia 16 i fins el dia de la inauguració. Entre les actuacions realitzades hi ha la instal·lació de pantalles tàctils interactives amb subtítols en sis idiomes (valencià, castellà, anglés, francés, italià i alemany). En elles es mostraran diversos clips audiovisuals en alta definició dels diversos actes de la festa gran dels Poblats Marítims. A més, una gran pantalla servirà per projectar un audiovisual sobre la festa. «Amb esta dignificació del museu volem transmetre a les persones que el visiten l'emoció intensa i el conjunt de sentiments que genera la vivència de la festa gran de la València marinera, així com els trets principals del seu caràcter: l'arrelament als barris mariners, l'expressió genuïna de la cultura popular i un acusat sabor mediterrani», ha explicat Fuset.
A més, s'han canviat tots els panells explicatius dels trons-anda de les confraries, germandats i corporacions, amb un nou format molt visual i en tres idiomes (valencià, castellà i anglés), i textos elaborats a partir de propostes de les mateixes entitats setmanasanteres. També s'han reorganitzat les peces de les 14 vitrines en funció de diverses temàtiques, com ara els símbols de la passió, material històric o indumentària de la festa. D'altra banda, s'ha procedit a una reformulació integral del discurs expositiu del museu, amb la reorganització d'espais expositius per subratllar els diversos aspectes iconogràfics vinculats al relat que la Setmana Santa Marinera construïx al voltant de la passió, mort i resurrecció de Jesús. En eixe sentit s'han destacat les singularitats de la festa del Marítim i la seua religiositat popular, com els cristos portats a pit, les marededéus, els personatges bíblics de les processons o la intensa trama associativa de la Setmana Santa, visible en els vestits de processó o els estendards i banderes pròpies de les confraries, germandats i corporacions.
La reforma també ha inclós la creació d'una imatge corporativa del Museu, fins ara inexistent, tant a l'interior del museu com a la façana. El color corporatiu triat és el morat, per ser el propi de la Setmana Santa, i el logo juga amb la figura del peix pel seu doble simbolisme com a referent del cristianisme primitiu i l'al·lusió al caràcter mariner i pescador dels habitants dels Poblats Marítims. La idea es transmetre l'acusada personalitat de la Setmana Santa Marinera, que la fa distingir-se d'altres festes de Setmana Santa, atraient a més visitants i interessats en la cultura festiva del cap-i-casal.
«Amb esta reforma destaquem el valor patrimonial i turístic de la Setmana Santa Marinera», ha indicat Fuset, qui ha recordat les diverses tasques de promoció del museu ja realitzades, com ara les exposicions temporals fotogràfiques, les visites guiades o l'edició de 10.000 fullets en castellà i anglés per promocionar la festa turísticament (amb la col·laboració de València Turisme). Tot açò ha fet que el Museu haja passat dels 11.619 visitants que tenia en 2012 a quasi 13.000 assolits en 2017.
El regidor ha subratllat que els treballs de la reforma s'han fet en estret contacte amb la Junta Major de la Setmana Santa Marinera per tal de garantir la millor qualitat de la informació en els recursos expositius utilitzats. «Tenim un interés molt gran en el reconeixement i la potenciació de la segona festa més important de la ciutat. Té un caràcter molt diferent al d'altres Setmanes Santes a Espanya i és una festa viva i dinàmica molt sentida com un dels grans tresors dels habitants dels Poblats Marítims i que ha de ser també molt més coneguda per la ciutadania de la resta de la nostra ciutat».