La cremà de la ‘falla immaterial’ estarà acompanyada d’un espectacle audiovisual sobre la façana del Palau
El projecte 'La Falla Immaterial' (http://fallaimmaterial.com) de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València arribarà al zenit el pròxim diumenge 19 de març, a les 20 hores, amb l'acte de la cremà «virtual» de la seua falla gran sobre la façana de la Torre Vella del Palau de la Generalitat.
L'acte consistirà en una projecció audiovisual de gran format que anirà acompanyada d'un espectacle de so que el públic podrà gaudir des de la plaça de la Mare de Déu.
Aquest acte ha esdevingut la cloenda del programa d'activitats amb què el Palau de la Generalitat pretén acostar aquesta institució a totes les persones que visiten València amb motiu de les Falles 2017, recentment declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
A més a més, la resta de monuments construïts de manera participativa per 'La Falla Immaterial' podran ser cremats «virtualment» des dels dispositius mòbils al llarg de la nit de Sant Josep. Aquesta serà l'última oportunitat de veure els cadafals en peu, encara que siga immaterialment, com així mana la tradició.
Informació del projecte
'La Falla Immaterial' és un projecte de ciència ciutadana que va nàixer al caliu de la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i que lidera l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV).
La iniciativa aplega tradició fallera, ús de les xarxes socials i anàlisi de dades massives per construir, de manera col·laborativa, la primera falla de la història feta per una intel·ligència artificial.
'La Falla Immaterial' proposa la participació del públic en general en una activitat d'investigació i genera una cultura científica en la societat. En aquest cas, 'La Falla Immaterial' fa prendre consciència del paper que poden tenir les noves tecnologies i l'anàlisi de dades en esdeveniments de caràcter massiu, així com la imatge col·lectiva que projectem a través de la nostra presència en les xarxes socials.
'La Falla Immaterial' reforça el paper de la universalitat i la col·laboració, enfront de la individualitat i de la competició. L'activitat arrela a l'horta de València i convida tothom, siga quin siga el seu origen i la seua llengua, a fer falla de manera conjunta.
'La Falla Immaterial' no està limitada per les lleis del món físic: és ubiqua, és anònima, és oberta i és dinàmica. ''La Falla Immaterial' vol per tant, provocar una evolució i un nivell de participació fins ara desconeguts en la festa fallera.
'La Falla Immaterial' és accessible des dels dispositius mòbils i des de qualsevol ordinador a través de la seua web (fallaimmaterial.com) i dels seus perfils socials de Twitter o Facebook (@fallaimmaterial). Els participants poden interactuar amb aquests canals enviant missatges de text o emoticones i fent servir tota la seua creativitat i imaginació. Aquesta informació es fa servir per construir de manera progressiva 4 monuments fallers: la falla gran, la falla infantil, la falla efímera i la falla en valencià.
Durant la vesprada del dia 19 de març, els monuments fallers de 'La Falla Immaterial' prendran la seua forma definitiva i estaran en disposició de ser cremats.
Suport
'La Falla Immaterial' és un projecte d'investigació de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat i té el suport institucional de la Universitat de València (el Centre Cultural La Nau, el Servei de Política Lingüística i la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València), la Generalitat Valenciana, la Junta Central Fallera, l'Ajuntament de València (regidories de Joventut i de Cultura Festiva), l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques, l'EMT de València, i el Gremi Artesà d'Artistes Fallers de València.
'La Falla Immaterial' ha estat possible gràcies al suport econòmic rebut de les entitats següents: Bankia, Arròs Dacsa, Destil·leries Tenis, Clíniques IVI, Datomedia, Restaurante Taberna Alkázar, Grupo CAPS, NEV Coaching & Consulting, TopRun i Salses Choví.