Els costos de la càrrega d'exportació des de València retrocedeixen un 1,51% al juny a causa del descens del preu del petroli
El subíndex regional del VCFI referit al Mediterrani Occidental segueix amb la tendència ascendent iniciada al març i experimenta una lleugera pujada del 0,70%
El València Containeraised Freight Index (VCFI) per al mes de juny canvia la tendència dels dos mesos anteriors i es contrau un 1,51% respecte a maig, situant-se en els 1.056,44 punts i acumulant un creixement del 5,64% des de gener de 2018.
Un dels factors correlacionats amb el comportament dels nolis és el preu del petroli. Per primera vegada des de desembre de 2018 s'ha produït una disminució en la cotització del barril de Brent, passant dels 71,32 dòlars per barril del mes de maig als 64,22 dòlars al juny. Segons s'apunta en l'últim informe elaborat pel BBVA Research, les tensions geopolítiques generen un elevat nivell d'incertesa en el mercat, encara que auguren una reducció del preu del petroli per al segon semestre de 2019 associat a una menor demanda provocada per la contracció econòmica.
Un altre dels factors que permet intuir el comportament dels nolis és l'evolució de la flota ociosa. En este sentit, esta va augmentar a mitjan juny fins a aconseguir els 351.325 TEUs, per a baixar lleugerament a la fi de juny fins a situar-se en els 336.241. Tal com apunten des d’Alphaliner, a causa de la feble demanda, les expectatives per als pròxims mesos no són molt encoratjadores i s'espera que la flota ociosa vaja en augment. Això és degut a la programació per part d'algunes navilieres de void sailings i blanked sailings al juliol i agost.
Durant este mes, i a diferència de l'anterior, el descens experimentat pel VCFI és el reflex de la tendència a la baixa en la majoria de les seues àrees d'estudi. En concret, 8 d'elles pateixen una disminució en els seus nivells de nolis d'exportació des de Valenciaport: Centre Amèrica i Carib (0,17%), Llunyà Orient (0,69%), Àfrica Costa Oriental (0,89%), els Països Bàltics (1,30%), Orient Mitjà (1,56%), Subcontinent indi (2,35%), els Estats Units i el Canadà (2,49%), destacant la forta caiguda amb el Mediterrani Oriental (6,90%). Els nolis amb el Subcontinent Indi encadenen un mes més de descens provocat en gran manera per la reestructuració de l'oferta de serveis marítims, d'acord amb les dades d’Alphaliner, que estan alineats amb la caiguda de les exportacions de la Comunitat Valenciana a l'Índia, que han caigut un 6,5% en els primers mesos del 2019. Especialment, crida l'atenció la forta caiguda en el Mediterrani Oriental, degut en gran manera a la feblesa dels fluxos comercials amb Orient, que pressiona a la baixa els nolis amb la intenció de captar més càrrega d'exportació.
Pel costat de les àrees que augmenten els seus nolis el mes de juny, trobem Àfrica Costa Occidental (0,60%), Mediterrani Occidental (0,70%), Llatinoamèrica Atlàntica (0,89%) i Llatinoamèrica Pacífica (1,94%). Destaca la pujada en esta última, on el major creixement econòmic del Perú i Colòmbia, juntament amb les positives expectatives i revisió a l'alça realitzada pel Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial mostren un major dinamisme en tots dos països que pot espentar a l'alça els nolis.
Índex del Mediterrani Occidental
El subíndex regional del VCFI referit al Mediterrani Occidental segueix amb la tendència ascendent iniciada al març i experimenta una lleugera pujada del 0,70% respecte al mes anterior. Això és degut principalment al repunt de la demanda, on els fluxos comercials amb aquests mercats es mantenen a un ritme de creixement estable, sent Algèria el país que presenta major dinamisme comercial de la zona.
Índex del Llunyà Orient
Per part seua, el subíndex regional del VCFI associat al Llunyà Orient experimenta per segon mes consecutiu un descens, sent al juny de 0,69% respecte al mes anterior. En este cas, la feble demanda d'exportació i el imbalanç comercial característic d’esta ruta provoca que els nolis se situen en nivells baixos i s'espera que continuen amb aquesta tendència a la baixa en els pròxims mesos.
Més informació sobre els panelistes
El VCFI és un índex quantitatiu que permet mesurar i comprar de forma objectiva les dades relatives als nolis marítims des del port de València. Este índex ha sigut creat a partir de la informació obtinguda de fonts de dades primàries, formats per dotze panelistes de primer nivell que operen en el port de València, incloent transitaris i navilieres. En concret, les empreses participants en el projecte són: Alonso Pricing, Arkas, Cosco Shipping, Cotunay, DAL Grimaldi, Grup Raminatrans, K Line, MSC, Savino del Bene, TIBA i White Line Shipping.