elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La corporació aprova un acord en defensa de les polítiques municipals de migració i dels drets humans

La corporació aprova un acord en defensa de les polítiques municipals de migració i dels drets humans
  • Han votat a favor els grups de Govern, Compromís i PSPV-PSOE, així com els grups Popular i Ciutadans

La Corporació Municipal ha aprovat hui una moció en defensa «del compliment dels Drets Humans, així com d'activar projectes que milloren la gestió i resposta a les necessitats bàsiques de les persones migrants, la burocràcia de les quals s'ha vist afectada per la situació de pandèmia»». Així mateix, l'acord plenari preveu «desenvolupar i implementar la gestió de les polítiques públiques municipals respecte a les persones migrades, basades en una perspectiva d'igualtat de drets, d'inclusió i de convivència, assentades sobre un desenvolupament sostenible».

31 dels 33 regidors que integren el Ple Municipal han donat el seu suport a la proposta d'acord que ha presentat la regidora de Cooperació i Migració, Maite Ibáñez, en el marc de la celebració del Dia Internacional dels drets Humans, 10 de desembre, i de l'aniversari de la seua aprovació per Nacions Unides., El text aprovat ratifica «el suport i compliment de la Declaració Universal dels Drets Humans, mitjançant polítiques públiques destinades a promoure, protegir i garantir el seu desenvolupament». L'acord subratlla que «per a recuperar-nos de la crisi, també hem d'afrontar la pandèmia de la desigualtat i de la indiferència».

Tal com ha assenyalat la regidora Ibáñez, la proposta expressa el compromís de treballar des de la voluntat de «protecció de la labor de les defensores i defensors dels Drets Humans, tal com estem realitzant en els programes impulsats des de la regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració». Mitjançant este acord, el Ple «insta a les administracions públiques a complir els acords registrats en el Pacte Mundial per a dur a terme una migració segura, ordenada i regular», i a «activar mesures i projectes de sensibilització, de participació i solidaritat que permeten establir una convivència lliure de prejudicis xenòfobs que vulneren els drets de les persones migrants, per a construir una vida digna, sense misèries ni temor».

Altres propostes aprovades impliquen «el desenvolupament de programes de suport a les persones que veuen conculcats els seus drets i sotmesos a discriminació o al discurs d'odi; recursos o serveis com l'oficina de no discriminació de València (ONDIS) i l'Observatori Municipal contra la Discriminació i l'Odi» i l'impuls «al Pla de Convivència Municipal de València contra la Discriminació i l'Odi, que està elaborant-se amb la participació directa de tota la ciutadania, i que incorporarà objectius i accions a aconseguir en pro dels drets humans efectius per a totes les persones que habiten el municipi, siga com siga el seu context i situació».

Tant PP com Ciutadans han donat suport a la proposta, però han matisat que «cal assenyalar les violacions dels drets humans en nombrosos països en els quals no hi ha règims democràtics ni eleccions lliures», en paraules del regidor de Ciutadans Juan Copoví, qui ha citat expressament «el cas de Veneçuela»; mentre que la regidora del PP Julia Climent, ha instat a defensar els drets humans, però ha indicat que «esta lluita comença en la nostra pròpia casa». Per part seua, el portaveu de Vox, José Gosálbez, ha rebutjat prestar el seu suport a la moció, que ha titllat de «hipòcrita perquè –ha argumentat- els membres d'esta Corporació defensen una cosa i la seua contrària: acaben d'aprovar la Llei de l'eutanàsia, i venen ací a defensar els drets humans i el dret a la vida».

ÚS DE JUPETÍ REFLECTOR I ASSEGURANÇA OBLIGATÒRIA

Durant el debat, el Ple de l'Ajuntament ha rebutjat la moció presentada per Vox, que demanava l'obligatorietat de l'ús de jupetí reflector i de subscripció d'una assegurança de responsabilitat civil per als conductors de patinets. El regidor que ha proposat la iniciativa, José Gosálbez, ha dit que “era una moció per a fer més segura esta forma de transport a la ciutat”. El regidor de Vox ha recordat els 268 accidents de patinet que, segons ha dit, s'han produït a la ciutat en 2020 i ha afirmat que “estos sinistres es podrien haver evitat amb estes mesures”.

El regidor de Ciutadans, Narcís Estellés, ha criticat les “deficiències de l'ordenança de mobilitat de València i de la laxitud sancionadora encoberta” que, al seu judici, presenta. Estellés ha anunciat el vot afirmatiu del seu grup a la proposta de Vox.

El regidor del Partit Popular, Carlos Mundina, ha avançat l'abstenció del seu grup per considerar que “encara que comparteix l'esperit de la moció, la legislació estatal no considera obligatori ni l'ús de peces reflectores ni l’assegurança civil”. Mundina ha afirmat també que “té dubtes que algunes d'algunes de les propostes presentades contribuïsquen a millorar la seguretat com sí que ho faria la reducció de la velocitat als carrers”.

L'equip de govern ha rebutjat la moció. El regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha afirmat que “si canvia la legislació estatal, nosaltres la traslladarem a l'ordenança però, hui dia, no és obligatori ni l'ús de jupetí reflector ni la subscripció d'una assegurança de responsabilitat civil”. Grezzi considera que “les propostes de Vox només busquen desgastar al govern municipal i, per això, no les podem secundar”.

EL SECTOR PÚBLIC LOCAL

El Ple de l'Ajuntament també ha rebutjat amb els vots de l'equip de govern una moció del Partit Popular sobre les auditories realitzades en les empreses i fundacions públiques municipals. La regidora del PP, María José Ferrer, ha afirmat que l'informe d'intervenció detecta “febleses, deficiències i irregularitats en la gestió d'aquestes empreses”. Ferrer s'ha preguntat “per què continuem mantenint unes entitats que no compleixen els objectius i que estan en causa de dissolució”.

L'edil de Ciutadans, Rafael Pardo, ha criticat “l'abús del contracte menor, el fraccionament de contractes i les contractacions de directius al marge dels criteris de mèrit i capacitat”. En aquest sentit, Marró ha afegit que “cap de les contractacions de treballadors s'ha produït respectant la relació de llocs de treball aprovats”.

Per part de Vox, el regidor Vicente Montañez ha sol·licitat una comissió d'investigació perquè “la intervenció ha detectat gravíssimes irregularitats en les empreses públiques i perquè rescatar persones no és contractar a dit ni col·locar amics”.

L'equip de govern ha respost a través del regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán. Sanjuán ha dit que “les auditories de les empreses les va sol·licitar l'equip de govern perquè, abans, no es feien i el que volem és millorar els procediments del sector públic local”. Sanjuán ha afirmat que “volem tindre un sector públic local fort i no hi ha cap misteri en els informes d'intervenció. Només s'està duent a terme un pla d'harmonització”.

Pujar