Les ‘Converses Les falles a la Nau’ porten a debat el paper dels xiquets i les xiquetes a les comissions falleres
Les XIV 'Converses Les Falles a la Nau', organitzades per l'Associació d'Estudis Fallers i el Fòrum de Debats de la Universitat de València, porten per títol 'La xicalla en les falles. Realitat i possibilitats' i se celebraran els dies 28 i 29 de novembre al Centre Cultural La Nau de la Universitat.
Els xiquets i les xiquetes són un component molt important de les comissions falleres. Sovint es diu que en són el futur. Però, quin és el seu present? Aquest és precisament el tema de discussió a les 'Converses Les Falles a la Nau' d'enguany: quin és el lloc dels xiquets i les xiquetes en les falles, com esmercen el temps que passen al casal, com es naturalitzen rols de gènere ja des dels càrrecs representatius... però també quines són les enormes possibilitats que les falles tenen per a la xicalla, com a element formatiu, socialitzador i espai confortable en què gaudir d'oci de qualitat.
La primera sessió, moderada per l'escriptora i docent Vicenta Llorca, tindrà lloc dimecres dia 28 de novembre i s'ocuparà de la realitat actual de la xicalla en les comissions falleres. Hi participaran Teresa Broseta (escriptora i membre de la comissió fallera Quart-Palomar), Arantxa Silla (docent i membre de la comissió Comte Salvatierra-Ciril Amorós), Cap de Suro (artistes fallers de la falla infantil municipal) i María José Mena (docent i psicòloga).
La segona sessió, dijous dia 29 de novembre, moderada per la periodista Aina Errando, s'ocuparà de les possibilitats del món faller per a la xicalla, amb la presència de Pere Peris (animador juvenil de l'Ajuntament de Mislata i membre de la comissió de la falla Ripalda, Beneficència i Sant Ramon), Marisa Falcó (artista fallera i docent), Josep Antoni Fluixà (escriptor, docent i director de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura i col·laborador en projectes pedagògics de la falla La Malva, d'Alzira) i Ricard Català (docent i expert en animació sociocultural).
Aquest acte té la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, el Museu Valencià d'Etnologia, la Junta Central Fallera i el Gremi d'Artistes Fallers.
Les dues sessions tindran lloc a les 19 hores al Centre Cultural la Nau de la Universitat de València. A més, durant les sessions funcionarà en paral·lel un taller de ninots de cartó pedra per a xiquets a càrrec dels artistes fallers Fet d'Encàrrec.