El Consorci de Museus posa en valor el disseny en la vida quotidiana de la mà de World Design Capital València 2022
‘Per què soc així?’, ‘Play with Design’, ‘Nude Generation. 20 Years’, ‘Frutas de diseño’, ‘Jaime Hayón: InfinitaMente’ i ‘Escenaris d’un futur pròxim’, acosten el disseny a la ciutadania des de diferents perspectives
El Consorci de Museus, València Capital Mundial del Disseny 2022 i RUBIO organitzen tallers infantils de ‘lettering’ els mesos de juliol, setembre i octubre
L’any en què València és capital mundial del disseny, el Consorci de Museus i el Centre del Carme han programat i produït una bateria de propostes dins del programa oficial de World Design Capital València 2022 i en col·laboració amb la capitalitat, que pretenen acostar el disseny a tota la ciutadania, posar en valor la seua importància en el dia a dia de les persones i convidar a descobrir o redescobrir alguns dels grans creadors.
“El disseny és una de les disciplines més tangibles de l’art. En gaudim cada dia, a vegades sense adonar-nos-en. Des del Consorci de Museus i en col·laboració amb València Capital Mundial del Disseny 2022 volem transmetre a la ciutadania la importància del disseny en la nostra vida quotidiana, des dels jocs de xiquets fins als objectes, el mobiliari, o en el simple fet d’escriure. Volem posar en valor les persones i els processos creatius que hi ha darrere de cada peça i cada projecte, i oferir una perspectiva didàctica per a totes les edats, que permeta comprendre el disseny com un art intrínsecament lligat a la nostra quotidianitat, i donar a conéixer l’univers de grans mestres com Jaime Hayón”, comenta el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.
Per la seua banda, Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022, explica: “El CCCC s’ha convertit en una peça fonamental del programa de València Capital Mundial del Disseny 2022 i dona forma i sentit a gran part de les activitats culturals del disseny. Amb continguts centrats en la part més didàctica del disseny, des de tallers infantils fins a una de les mostres més democràtiques de l’any, mirades al futur del disseny, conferències o presentacions, el suport del Centre del Carme a la capital ha convertit la nostra programació conjunta en una de les de més nivell internacional”.
Sis exposicions de disseny
Entre febrer i finals de maig, l’exposició ‘Per què soc així?’, comissariada per Juli Capella, mostrava una selecció de 120 objectes quotidians que ens contaven el perquè de la seua forma, buscaven sensibilitzar el visitant amb el disseny d’una manera amable i mostraven com ens acompanya en el nostre dia a dia.
Al juny, el Centre del Carme presentava ‘Frutas de diseño’, un recorregut visual pel disseny de les marques de fruita, des de la dècada dels anys cinquanta fins a l’actualitat. Comissariada per l’estudi El vivero i coproduïda pel CCCC i el madrileny CentroCentro, l’exposició reuneix 250 papers de seda, 120 caixes i 360 etiquetes de fruita i es pot visitar a la Sala Zero del Centre del Carme fins a l’11 de setembre.
A finals de juny, i de nou dins del programa oficial de la capitalitat, s’obrien les exposicions ‘Play with Design’ i ‘Nude Generation. 20 Years’, que se centren en la part més lúdica del disseny, amb presència d’obres de grans mestres internacionals, i en les joves propostes emergents del saló valencià nude, respectivament.
Comissariada per Juan José Oller, de l’estudi Milimbo, i produïda íntegrament pel Centre del Carme, ‘Play with Design’ és una invitació al joc per a tota la ciutadania que reuneix una selecció d’obres de professionals destacats que són tot un referent a escala internacional. La mostra reuneix grans mestres juntament amb creadors més actuals l’obra dels quals va de la il·lustració al disseny escènic, del ‘papier découpé’ a la ceràmica, del signe gràfic al joc de combinatòria, incloent-hi una sèrie de peces interactives dissenyades expressament per a l’ocasió, amb les quals el visitant podrà interactuar i deixar de ser un mer espectador per a convertir-se en part activa de l’exposició. L’exposició es pot visitar a la sala Carlos Pérez del CCCC fins al 23 d’octubre.
La mostra ‘Nude Generation. 20 Years’ reuneix fins al 16 d’octubre a la sala 1 del Centre del Carme una selecció de les peces més emblemàtiques dels vint anys d’història del Saló nude de Fira València. Una exposició coorganitzada i coproduïda pel Centre del Carme i Fira València amb el suport de la mateixa Feria Hábitat Valencia juntament amb la firma de pintures Axalta i l’empresa de fabricació 3D Lowpoly, que celebra el paper del certamen valencià dins de la indústria del disseny com a planter de talent emergent al nostre país i pont cap a les empreses productores de disseny i els mitjans de comunicació.
A partir del 22 de setembre, les sales Ferreres i Goerlich del CCCC seran l’escenari de la primera gran exposició retrospectiva del treball de Jaime Hayón a Espanya. Produïda pel Consorci de Museus, ‘Jaime Hayón: InfinitaMente’ mostrarà una selecció dels treballs més emblemàtics del creador, Premi Nacional de Disseny 2021, i tot un referent a escala internacional, incloent-hi peces mai abans presentades al nostre país com ‘Masquemask’, ‘Mesamachine’ o ‘Mediterranean Digital Baroque’, així com obra pictòrica de gran format, escultures, instal·lacions i peces per a empreses.
A partir de l’1 d’octubre, ‘Escenaris d’un futur pròxim’ presentarà una prospectiva sobre com seran els nostres entorns domèstics en un futur no molt llunyà. Espais i dissenys futuristes, versemblants al mateix temps, que reflecteixen els canvis en estil de vida que ja hui aguaitem. Produïda pel Centre del Carme i World Design Capital València 2022 i comissariada per Tachy Mora, la mostra, que es podrà visitar a la sala Carlos Pérez del CCCC fins al 20 de gener de 2023, oferirà una visió sobre com seran els nostres espais domèstics d’ací a una dècada, no tant d’una manera disruptiva i utòpica, sinó a partir de qüestions que estan sobre la taula des del segle passat, però que fins ara no s’havien sincronitzat amb una societat amb una mentalitat tan oberta al canvi com l’actual.
L’art de dissenyar lletres
Els dies 23 de juliol, 10 i 24 de setembre i 15 i 22 d’octubre, el Centre del Carme, World Design Capital València 2022 i RUBIO acosten el disseny als més menuts amb ‘L’art de dissenyar lletres’, una sèrie de tallers infantils de ‘lettering’ impartits per una col·laboradora de RUBIO.
Els tallers, dissenyats per a xiquets i xiquetes d’entre 8 i 13 anys, tindran una part teòrica en què s’explicaran conceptes com les parts de les lletres o els diferents tipus de lletres i què ens transmeten, i una segona part que permetrà posar en pràctica allò que s’ha aprés, amb la supervisió i guia de l’experta de RUBIO. L’accés als tallers és gratuït amb inscripció prèvia.