La Conselleria de Cultura projecta en la Filmoteca d’Estiu 'Alícia a les ciutats' (1974) de Wim Wenders
La Filmoteca d’Estiu, organitzada per l’IVC, té lloc del 4 d’agost al 2 de setembre als jardins del Palau de la Música de València
La Vicepresidència Primera i Consellera de Cultura i Esport, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d’Estiu el diumenge 6 d’agost, a les 22.30 hores, 'Alícia a les ciutats' ('Alice in den Städten', 1974), escrita i dirigida pel cineasta alemany Wim Wenders.
Amb una durada de 110 minuts, la pel·lícula es projecta en versió original amb subtítols en valencià i es podrà tornar a veure el dilluns 7 d’agost en el mateix horari.
Protagonitzada per Rüdiger Vogler, Yella Rottländer i Lisa Kreuzer, el quart llargmetratge de Wenders fou rodat en 16 mil·límetres en blanc i negre, amb una banda sonora en la qual figuren temes de Canned Heat, Chuck Berry i el grup alemany Can.
'Alícia a les ciutats' és la primera part de la trilogia de 'road movies' de Wenders, que incloïa també 'Fals moviment' ('Falsche Bewegung', 1975) i 'En el curs del temps' ('Im Lauf der Zeit',1976).
El periodista alemany Felix Winter recorre els Estats Units buscant temes per a escriure un llibre, però com ni tan sols aconsegueix començar-lo, el seu editor cancel·la el contracte. Quan decideix tornar a Alemanya, coneix, a l’aeroport, una dona, i com no hi ha vols fins a l’endemà passa la nit amb ella. La dona desapareix, però li deixa un encàrrec: que vaja amb la seua filla Alícia, de nou anys, a Amsterdam per a reunir-se amb ella.
Wim Wenders
Conformat per quatre pel·lícules, la Filmoteca d’Estiu programa un cicle del cineasta alemany Wim Wenders, que després prosseguirà, al setembre, dins de la programació regular de la Filmoteca Valenciana a la seu de l’edifici Rialto.
El cicle de la Filmoteca d’Estiu presenta en ordre cronològic quatre dels títols més destacats de la filmografia del director i guionista alemany: 'Alícia a les ciutats' (1974) (6 i 7 d’agost), 'L’estat de les coses' (1982) (14 i 15 d’agost), 'Paris, Texas' (1984) (25, 26 i 27 d’agost) i 'Buena Vista Social Club' (1999) (28 i 29 d’agost).
Patrimoni audiovisual valencià
Com en edicions anteriors, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets, recuperades per la Filmoteca Valenciana i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic.
Enguany, totes les pel·lícules projectades van ser filmades en 9,5 mm. Aquest format, també denominat Pathé Baby, va ser molt popular entre els fanàtics durant més de quatre dècades i en 2023 se celebra el centenari de la seua creació.
Aquestes projeccions serveixen per a recordar la missió essencial de l’arxiu de la Filmoteca: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i de la memòria col·lectiva.
Horaris i venda d’entrades
Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu tenen lloc de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22.30 hores i la taquilla s’obri a les 21.30 hores.
El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d’entrades anticipades en línia estan disponibles en el web de l’IVC.
La Filmoteca Valenciana manté l’oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d’agost amb la celebració de la Filmoteca d’Estiu i les projeccions a l’aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l’any a la Sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.
La celebració de la Filmoteca d’Estiu, que organitza cada any l’IVC, és possible també gràcies a l’Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions, i al patrocini de Cerveza Turia.