Un congrés reflexiona sobre l’autogovern valencià, el seu passat, present i futur
La Càtedra de Dret Foral de la Universitat de València i la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, a través de la Direcció General de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, han organitzat el congrés ‘L’autogovern del poble valencià: passat, present i futur’, que es desenvoluparà el dimecres 8 de novembre en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació i el Dijous 9 i el divendres 10 de novembre, en la sala Gregori Maians de la Biblioteca de Ciències Socials de la Universitat de València, situada al Campus dels Tarongers.
El congrés, en el qual intervindran professors universitaris, polítics i periodistes, serà inaugurat per la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, per la secretària general de la Universitat, María José Añón i pel director de la Càtedra de Dret Foral Valencià, Javier Palao. La clausura serà a càrrec del president de la Generalitat, Ximo Puig i del rector de la Universitat, Esteban Morcillo.
L’objectiu fonamental del congrés, segons explica el professor Javier Palao és “posar en valor l’autogovern del poble valencià des d’un punt de vista històric, social, polític i jurídic”. A més es pretén commemorar diferents efemèrides entorn de la qüestió de l’autogovern: els 40 anys de la gran manifestació unitària del 9 d’octubre de 1977, l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de 1982 i el 25 aniversari de la publicació de les actes de l’I Congrés d’Administració Valenciana «Dels Furs a l’Estatut». També es definiran i analitzaran els reptes de futur que es poden plantejar entorn del desenvolupament de l’autogovern del poble valencià i les seues institucions. I finalment, afegeix Palao, es reflexionarà sobre el futur de l’articulació territorial de l’Estat i s’avaluarà l’actual model autonòmic des de la perspectiva valenciana. Les diferents intervencions es publicaran en el nombre de 2018 de la Revista Valenciana d’Estudis Autonòmics.