Conclou el muntatge de la bastida per a la restauració del Parotet, l'obra de Miquel Navarro a la plaça d'Europa
La peça artística té una altura de 46 metres i un pes de 93 tones, per la qual cosa ha instal·lació de la bastimentada ha requerit de diverses setmanes de treball
Ja ha conclòs el muntatge de la bastida per a la restauració de la peça escultòrica el Parotet, l'obra de Miquel Navarro que està situada a la plaça d'Europa, al costat de l'avinguda de França. Per raons de seguretat, el muntatge de l'estructura es va demorar fins que van acabar les festes de les Falles i, després de diverses setmanes, ja està llest per a començar el procés de restauració en si. Cal tindre en compte les dimensions i el volum de la peça artística, 46 metres d'altura i 93 tones de pes, que han fet que la instal·lació de l'estructura de suport per a les obres haja requerit de diverses setmanes de treball.
Tal com va explicar en el seu moment el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, “l'objectiu de la intervenció és la neteja de l'obra i la recuperació del color original”. La col·locació de la bastida ha anat a càrrec de l'empresa ATES Ingeniería y Servicios Integrales, SL, que ha instal·lat una estructura de bastida “europea model Brío”, fabricat per Ulma Soc. Coop. LTDA, que reunix les garanties estructurals de capacitat portant i estabilitat. Les garanties de l'estructura seguixen les següents normatives i documents: UNE-EN 12810-1/2, UNE-EN 12811-1/2/3, UNE-EN 12812, 6é Conveni de la construcció, RD 1627 sobre “Disposicions mínimes de seguretat i de salut en les obres de construcció”, Instruccions tècniques de muntatge del fabricant i la Guia d'usuari sistema multidireccional BRIO.
L'objectiu de la intervenció, ha explicat el regidor José Luis Moreno, és “evitar la deterioració d'este bé patrimonial, protegir-lo i posar-lo en valor, ja que s'ha convertit en un símbol del nostre paisatge urbà”. L'edil ha destacat que “en uns pocs mesos podrem tornar a veure el Parotet en tota la seua esplendor, com si s’haguera acabat d'instal·lar”.
El Parotet ja ha complit 20 anys
L'escultura de l'artista de Mislata Miquel Navarro representa un insecte gegant a mode de guaita o guerrer de València, i va ser un regal a la ciutat de la Fundació Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de València l'any 2003 per a commemorar el 125 aniversari de la creació de l'Obra Social de Bancaixa. “L'obra representa un guerrer de caràcter totèmic, però que tots la coneixem com el Parotet per la seua semblança amb una libèl·lula”, ha explicat el regidor Moreno, qui ha destacat que és “una de les obres més conegudes de Navarro, i hem volgut aprofitar que este 2023 s'ha complit el seu 20 aniversari per a retornar-li el seu cromatisme original”. L'escultura, realitzada en ferro pintat en blau mediterrani, està valorada en 1,1 milions d'euros.
La restauració és a càrrec de l'empresa Salmer Restauración y Conservación SL, que efectuarà les labors de neteja, sanejat i repintat posterior de la peça. La intervenció compta amb un pressupost global de 73.151,76 euros (IVA inclòs), que inclou la inspecció prèvia de l’estat de conservació, l'anàlisi del recobriment existent, la neteja de la brutícia depositada en superfície, amb eliminació d'òxids, i la preparació de les superfícies per a rebre el recobriment final. Després de l'adjudicació de les obres de restauració el mes de gener passat, es va efectuar l'estudi i pla de seguretat i, per la proximitat de les festes de Falles i la programació d'actes festius i festivals pirotècnics en la proximitat de l'escultura, el govern municipal va decidir retardar el muntatge de la bastida i l'inici de les obres fins a la conclusió de les festes per raons de seguretat.
El termini previst per a la restauració és de tres mesos, no prorrogables. Amb caràcter complementari a estes obres, es millorarà també la il·luminació ornamental del monument. Totes les despeses inherents a l'ús, conservació i manteniment de l'estàtua són a càrrec del consistori segons l'acord aconseguit entre l'Ajuntament de València i la Fundació Bancaixa en el moment de la donació.
Navarro compta amb més obres exposades als carrers de València: Font pública (més coneguda com La pantera rosa), inaugurada en 1984 en els voltants de la plaça Manuel Sanchis Guarner, sota el patrocini de la Societat d'Aigües Potables i Millores de València. Una dècada després, la Fundació Bancaixa cediria l'escultura en acer Home Guaita per als Jardins del Real, on presidix, des de 1999, l'entrada del Museu de Ciències Naturals. Dos anys més tard es va instalar Motoret 2000, en l'accés a l’Umbracle juntament amb altres peces escultòriques de reconeguts artistes valencians, com Joan Cardells o Ramón de Soto.