elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Conclou l'II Fòrum de les Ciutats de l'Esport, que es consolida com a punt de trobada a nivell nacional en matèria esportiva municipal

Conclou l'II Fòrum de les Ciutats de l'Esport, que es consolida com a punt de trobada a nivell nacional en matèria esportiva municipal
  • En la jornada de hui s'ha debatut sobre deporte femení, ajudes municipals i col•laboració públic privada i han participat més de 20 ciutats espanyoles

MÉS FOTOS
Conclou l'II Fòrum de les Ciutats de l'Esport, que es consolida com a punt de trobada a nivell nacional en matèria esportiva municipal - (foto 2)
Conclou l'II Fòrum de les Ciutats de l'Esport, que es consolida com a punt de trobada a nivell nacional en matèria esportiva municipal - (foto 3)

Hui al migdia ha tingut lloc la clausura i exposició de conclusions de l'II Fòrum de les Ciutats de l'Esport pel qual han passat representants municipals de més de 20 ciutats espanyoles entre regidors i altres càrrecs de l'esport municipal. La jornada de hui ha arrancat amb la celebració de la taula redona dedicada a l'esport femení posant sobre el tapet les actuacions necessàries per a posicionar l'esport femení a les nostres ciutats que ha moderat el periodista Raúl Cosín amb la participació de la jugadora del València Basket, Raquel Carrera; l'ex jugadora i actual dirigent de la Federació Espanyola de Bàsquet, Elisa Aguilar i la directora de Comunicació de Teika, Puri Naya.

Després, el matí ha continuat amb la xarrada sobre les ajudes municipals a l'associacionisme esportiu en la qual s'han tractat les actuacions de les administracions públiques en els diferents programes d'ajudes per a reforçar la pràctica esportiva de les entitats locals amb la participació del director gerent de la Fundació Esportiva Municipal de València, Borja Santamaría; el Cap del servei d'Esports de l'Ajuntament de Màlaga, Jose Chinchilla; el Regidor d'Esports de l'Ajuntament de Palma, Francisco Ducrós i el Regidor d'Esports de l'Ajuntament de Castelló, Omar Braina. Aquesta taula ha sigut moderada per la periodista de Superdeporte, Pilar López.

Per a acabar aquesta segona jornada de Fòrum, s'ha analitzat la relació públic-privada en l'impuls de l'esport a les ciutats espanyoles en una taula que ha moderat el subdirector de Comunicació de la FDM València, Alejandro García, i que ha comptat amb la participació del director de la Fundació Trinidad Alfonso, Juan Miguel Gómez; el director regional de Comunicació, Sostenibilitat i Relacions Institucionals d'El Corte Inglés Comunitat Valenciana i Múrcia, Pau Pérez Rico i la directora de Projectes de la Fundació del Consell Superior d'Esports, Cynthia Zaix. Durant la xarrada s'han analitzat els models de col·laboració d'entitats privades en esdeveniments esportius, incentius fiscals i eines disponibles per a entitats esportives.

Per segon any la nostra ciutat ha liderat unes jornades en les quals s'han extret moltes i molt importants conclusions. Una de les principals reflexions la va fer el Director General d'Esports del Consell Superior d'Esports, Albert Soler, qui va ressaltar la importància de la col·laboració públic-privada en la promoció de l'esport local que considera “imprescindible en el panorama actual, i València és una gran referent. Gràcies la col·laboració, entre molts altres, de la Fundació Trinidad Alfonso, a la ciutat s'han tirat avant projectes esportius molt importants, on els majors beneficiats al final són els clubs i, per descomptat els ciutadans”. Soler també va voler destacar que trobades com aquest Fòrum de Ciutats de l'Esport són “una magnífica oportunitat per a posar idees en comú i treballar tots junts en la promoció de l'esport. Són el lloc ideal per a compartir i posar en valor, el treball que cadascun de nosaltres realitza, ja siga des de la seua ciutat, municipi o institució, en la tasca de continuar impulsant l'esport espanyol i cal continuar apostant en iniciatives com aquesta”.

Bon exemple va ser la taula d'Esdeveniments Esportius, en la qual José Hidalgo, president de la Federació Espanyola de Triatló, va manifestar que “hi ha sis eixos molt importants que s'han de tindre en consideració durant la planificació de tot gran esdeveniment esportiu. Primer, òbviament, l'esportiu; en segon lloc, el turisme, la promoció de la ciutat. El tercer és el comercial, els esdeveniments esportius són una gran oportunitat per als xicotets comerços locals. El quart és el cultural, hem de fer gala del ric patrimoni cultural del nostre país. En cinqué lloc, el gastronòmic, on Espanya és una referent a nivell mundial i, finalment, la sostenibilitat, tant ecològica com econòmica. Si volem que un gran esdeveniment esportiu no sols se celebre, sinó que transcendisca i es postergue en el temps és imprescindible tindre en consideració tots aquests factors”.

Per part seua, el president de la Comissió d'Esports de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Eduardo Morán, durant la seua intervenció en la taula sobre els fons europeus Next Generation, va exposar el gran valor que representen aquests fons per a les ciutats i municipis per a tirar avant nous projectes esportius després de la crisi sanitària del Covid19. Morán va assenyalar que, pese al gran valor que aquests fons representen per a les xicotetes ciutats i municipis, és important tindre en compte diversos factors ja que “aquests fons són ací, per a usar-se i per a gastar-se, però primer cal ser conscients de tot el que comporten. Des d'Europa les lleis de transparència són cada vegada més exigent, i això és positiu, però pot significar un obstacle per a les localitats, especialment per a les més xicotetes. Una vegada s'és beneficiari d'ells, és important saber com gestionar-los. Ací està el vertader repte, en la seua gestió. Cada localitat ha de ser conscient d'en què vol invertir els fons rebuts i en com invertir-los, en cas contrari aquests fons no serviran de res”.

Pel que fa a la gestió municipal de les instal·lacions esportives, taula en la qual van participar els regidors d'Esports dels ajuntaments de Barcelona, Madrid i Saragossa, es van analitzar els diferents punts de vista sobre els models beneficis i problemes de les gestió directa i indirecta o, fins i tot, l'aposta d'algunes ciutats, com València, pel model mixt entre ambdues. També es va analitzar la rendibilitat social, i no tant econòmica, d'alguns esports i tipus d'instal·lacions, en la qual l'Administració Pública resulta imprescindible.

El Fòrum de les Ciutats de l'Esport ha comptat enguany amb la presència i participació dels regidors d'Esports de Terol, Bilbao, Màlaga, Conca, Valladolid, Segòvia, Saragossa, Girona, Pamplona, Barcelona, Ciudad Real, Castelló, Madrid, Santander i Alacant, a més de representants dels organismes que gestionen l'esport en altres municipis de la Comunitat Valenciana.

Pujar