La Comunitat Valenciana, en alerta per les rebentades huracanades: ideen un sistema per a predir-los
El calfament podria estar augmentant la severitat i freqüència d'estos destructius fenòmens
El sistema ha estat desenvolupat pel Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CSIC-UV-GVA) amb dades de la xarxa d'estacions meteorològiques a la Comunitat Valenciana d'AVAMET
L'equip d'investigació Climatoc-Lab del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València (UV) i la Generalitat Valenciana, ha desenvolupat una eina que permet monitorar en temps real els vents extrems associats a tempestes, coneguts com a ‘esclafits’ o downbursts, a la Comunitat Valenciana. L'aplicació, anomenada Downburst MXO, permet la detecció en temps real d'aquests fenòmens gràcies a la xarxa de més de 700 estacions meteorològiques amb dades en temps real de l'Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET).
Els vents extrems associats a tempestes representen un fenomen meteorològic sever, ja que poden aconseguir intensitats similars a les d'un tornado i, per tant, suposen un risc degut a l'impacte directe en les comunitats i infraestructures. En l'escenari actual de canvi climàtic, el projecte DOWNBURST, finançat pel programa d'excel·lència PROMETEU de la Generalitat Valenciana i liderat pel Climatoc-Lab i la Plataforma Temàtica Interdisciplinària de Clima i Serveis Climàtics (PTI+ Clima) del CSIC, investiga els efectes potencials del calfament global sobre el risc de vents extrems associats a tempestes a la regió mediterrània valenciana, amb un enfocament en la millora de la seua detecció, atribució i predicció.
Segons César Azorín, científic del CSIC que lidera el Climatoc-Lab i el projecte DOWNBURST, “els resultats preliminars apunten al fet que el calfament global podria estar incrementant la freqüència i severitat de les esclafits a causa de canvis en la termodinàmica. El fenomen dels downbursts és de molt difícil predicció i posa en risc a la seguretat aèria o a la propagació dels incendis forestals, entre altres. Per tant, aquest primer servei de monitoratge en temps real d'esclafits pot ser molt útil per a millorar les tasques de vigilància del fenomen i dels seus impactes immediats”, assegura.
Fenomen a escala local
A aquesta aplicació web es pot accedir de manera gratuïta a través de les pàgines d'AVAMET, Climatoc-Lab i del projecte DOWNBURST. El sistema es basa en un algorisme que llig constantment les dades deuminutals de totes les estacions d'AVAMET, i identifica de manera automàtica si està ocorrent un fenomen d’esclafit en funció de canvis bruscos en les variables de referència com a vents forts acompanyats de canvis en la temperatura, humitat, precipitació o pressió atmosfèrica.
Allí on es compleixen els criteris establits, l'aplicació web Downburst MXO assenyala la ubicació amb un símbol representatiu de l'esclafit. A més, el sistema notifica al propietari de l'estació perquè comprove la veracitat de l'esdeveniment i puga fins i tot aportar altres dades com a danys generats en la zona (caiguda d'arbres, torres elèctriques, murs, etc.), fins i tot fotografies i vídeos. Cadascun dels esdeveniments registrats són al seu torn verificats per l'equip d'investigació del projecte DOWNBURST, i passen a formar part d'una base de dades d'esclafits.
L'aplicació Downburst MXO es va presentar en un esdeveniment celebrat a la Casa de la Ciència del CSIC a València organitzat pel Climatoc-Lab del CIDE, la PTI+ Clima i AVAMET. Allí es va destacar la importància de l'observació meteorològica aportada per la ciència ciutadana, amb AVAMET com a exemple de col·laboració amb el CSIC per a la generació de coneixement i serveis. “La disponibilitat d'una xarxa densa com la d'AVAMET és fonamental per a l'observació d'un fenomen que ocorre a vegades en escales molt locals, afectant àrees de menys de 4 quilòmetres”, apunta Azorín.
El sistema està ja operatiu i té previst actualitzar-se periòdicament amb millores en el seu funcionament i informació, com la classificació d'esdeveniments d'esclafit per tipologia (sec, humit, càlid, etcètera) o l'automatització sota demanda d'alertes per a entitats públic i privades interessades en la seua utilització amb diferents fins. El CSIC i AVAMET han desenvolupat de manera conjunta aquest sistema en el marc d'un Protocol General d'Actuació (PGA) signat al juny de 2023, destinat a impulsar la utilització de les dades oferides per la ciència ciutadana en la generació de coneixement i serveis climàtics.