Compromís reclama reobrir el debat sobre el finançament del transport públic i les necessitats de fons que ha revelat la Covid
Carles Mulet proposarà en la Comissió de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana i així ho traslladarà a la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha demanat millorar el finançament que rep de l'Estat l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València. La pandèmia del coronavirus ha tingut conseqüències greus per a la tercera ciutat de l'Estat, que no pot competir com ho fan Madrid o Barcelona, que han rebut en els últims anys subvencions per valor de 2.000 milions d'euros, mentre València compta des de l'any passat amb una de 10 milions d'euros com a contribució de l'Administració General de l'Estat al funcionament dels sistemes de transport i mobilitat.
Mulet recorda que “per les seues característiques d'entitats públiques, algunes autoritats del transport com la valenciana estan veient impossibilitada la via d'acollir-se als ERTE per als seus treballadors davant la falta d'ingressos i mobilitat que ha provocat la pandèmia i confinament”. L'organisme gestor de la xarxa d'autobusos d'una ciutat com València, la tercera de l'Estat, té 60 línies en funcionament, una d'elles per a discapacitats, 1.700 treballadors, 480 autobusos i una demanda de 96 milions de viatgers..
El president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, ha recordat les peticions de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, de l'Associació d'Empreses Gestores dels Transports Urbans Col·lectius, ATUC i nombrosos alcaldes en aquest sentit i ha assenyalat que “el fons extraordinari ha de considerar la baixada de la demanda més enllà de la situació de l'estat d'alarma i les restriccions, perquè el nombre de viatgers, i és clar els ingressos de les empreses, no es recuperaràn fàcilment, a causa de molts factors, entre altres per la crisi econòmica i la baixada de l'activitat econòmica i social, la suspensió de les classes, la por, el teletreball o l'obligatorietat de màscares. Per tot això, el Govern haurà d’aprovar ràpidament un fons extraordinari per a sostenir les empreses de transports, el servei de qualitat que ha de donar respostes a la necessitat de la ciutadania i servir per a evitar l'increment del trànsit i mantenir l'ocupació".
Mulet recorda que la denominada Carta pel Transport Urbà, és una iniciativa que busca aconseguir una Llei Estatal de Finançament del Transport Público que l'Ajuntament de València promou conjuntament amb altres ciutats de l'Estat (Madrid, Barcelona, Sevilla, Saragossa, Cadis i La Corunya) per a aconseguir un marc estable, transparent i just de finançament. “La inestabilitat política i el desastre sanitari està minant la qualitat dels nostres serveis i posant al límit la tresoreria sense que el Govern afronte aquesta problemàtica de finançament d'una forma clara”, ha afegit Mulet.
Per a Compromís al Senat, és urgent iniciar la redacció i tramitació d'una llei de finançament de transport públic, que incloga la participació de tots els nivells de govern en coherència amb les recomanacions de la Unió Europea, especialment quan la pandèmia del coronavirus ha produït un enfonsament en el nombre d'usuaris de les empreses de transport públic i col·lectiu, per la qual cosa són nombrosos els operadors de tot l'Estat en una situació econòmica delicada en la qual està en perill la sostenibilitat del servei. En alguns moments de la crisi l'ocupació ha arribat a caure un 99%.
La coalició defensarà la importància del transport públic urbà i metropolità per a garantir la mobilitat essencial en l'actual context de crisi sanitària i exigirà millores econòmiques en aquest sentit. Així ho proposarà en la Comissió de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana i així ho traslladarà a la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica.