Compromís critica la pujada de tarifes de l’Exposició del Ninot i qüestiona la seua legalitat
Fuset denuncia que "està fora de tota lògica que Catalá renuncie a milions d'euros per la taxa turística i li puge els preus de les entrades, fins i tot, als veïns de localitats com Mislata, Burjassot, Xirivella o Quart"
El regidor de Compromís per València, Pere Fuset, ha criticat la pujada de preus públics de Junta Central Fallera aprovada esta setmana pel govern de Maria José Catalá i ho considera “un precedent preocupant en matèria cultural que podria anar contra la llei”. Com a novetat, l'entrada general de l'Exposició del Ninot de 2025 apujarà el preu en un 67 per cent per a les persones no empadronades a la ciutat de València, arribant als 5 euros, front els 3 euros que continuaran pagant exclusivament la gent empadronada en terme municipal de València.
Per a Fuset, "està fora de tota lògica que Catalá renuncie a milions d'euros per la taxa turística i li puge els preus de les entrades, fins i tot, als veïns de Mislata, Burjassot, Xirivella o Quart”, en referència a algunes localitats de l'àrea metropolitana les comissions falleres de les quals formen part de la Junta Central Fallera i que, per tant, també exhibeixen els seus ninots a l'Exposició. A més, considera que “és una mostra absoluta d’insensibilitat que una institució pública com l'Ajuntament de València puge els preus a la població de tants municipis veïns afectats per la DANA”.
Per a Fuset, “no es tracta només d'una discriminació sense lògica que, a més, generarà encara més cues a l'hora d'acreditar un empadronament que no sempre apareix reflectit al DNI”, sinó que també presenta dubtes de legalitat. Així recorda que en una recent sentència (núm. 1064/2023, de 20 de juliol) el Tribunal Suprem ha establert que “un ajuntament no pot establir diferències quantitatives en una taxa per la utilització de frontons, piscines i instal·lacions poliesportives municipals, atenent a que els usuaris estiguen o no empadronats al municipi, en no erigir-se l'empadronament, en este cas, en un criteri raonable i objectiu als efectes de justificar-les”. Una doctrina judicial que, segons Compromís “podria aplicar-se també a museus, exposicions i recintes culturals”. A més, recorda els expedients de sanció impulsats per la Unió Europea per situacions que podrien considerar-se com a equivalents relacionades amb les entrades als museus.
Fuset considera que “quan Compromís va dignificar l'Exposició del Ninot per traslladar-la d'una xiqueta carpa a un dels espais més atractius i visitats de la ciutat, també es va pensar a potenciar la promoció internacional de les Falles, just al contrari del que Catalá fa ara”. Per al regidor valencianista, “si Catalá vol recaptar més diners a costa de les Falles, el que hauria de fer és recuperar la taxa turística que PP i Vox van suprimir, i no aplicar pujades d'un 67 per cent, fins i tot, als veïns de localitats falleres d’on ella és presidenta nata”.