elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La comissió del Cas Taula acorda demanar que les compareixences en comissions d’investigació municipals siguen obligatòries

La comissió del Cas Taula acorda demanar que les compareixences en comissions d’investigació municipals siguen obligatòries
  • El Grup Popular s'ha oposat a esta petició en una sessió que ha postposat al 7 de març el punt sobre responsabilitats polítiques

En la sessió de la comissió d'investigació del Cas Taula celebrada este matí s'ha acordat, amb el pronunciament contrari del Grup Popular, instar al govern Central perquè les compareixences en les comissions creades en l'àmbit municipal siguen obligatòries i tinguen les mateixes garanties de funcionament i organització que les d'altres administracions. També s'han arribat a acords sobre el funcionament dels grups municipals que garantisquen la seua transparència, però l'elaboració de les conclusions sobre responsabilitats polítiques de l'anomenat "cas Taula" i el tancament de la pròpia comissió s'ha postposat per a una nova sessió el pròxim 7 de març.

"Esta sessió ha sigut molt positiva per alguna de les conclusions a les quals hem arribat. Hi havia tres punts, un dels quals era instar al govern central a establir els mecanismes legals perquè les compareixences en les comissions d'investigació de l'administració local siguen obligatòries, un punt en el qual no hi ha hagut acord perquè el representant del Partit Popular s'ha mostrat contrari", ha explicat Carlos Galiana, president de la comissió d'investigació del cas Taula i representant del Grup Municipal Compromís, en concloure la sessió.

CARLOS GALIANA (GRUP MUNICIPAL COMPROMÍS)

"Un altre punt que ha abordat la comissió, i en el qual hem estat tots d'acord, ha sigut el relatiu a elaborar una nova reglamentació per part de l'Ajuntament per a estes comissions d'investigació, ja que com esta ha sigut la primera ens hem trobat amb alguns problemes i volem que no tornen a produir-se en el futur", ha afegit Galiana, que s'ha referit també a un segon punt abordat, "sobre funcionament dels grups municipals, on totes les propostes d'acord s'han debatut, algunes s'han aprovat per unanimitat i s'han rebutjat unes altres".

Galiana, que s'ha mostrat satisfet pel resultat de hui, s'ha referit a l'emplaçament dels membres de la comissió a una nova sessió que se celebrarà el dia 7 de març. "Ens queda per eixa data l'elaboració de les conclusions pròpies de la comissió respecte a responsabilitats polítiques derivades del Cas Taula, que per tot el debat d'este matí no hem pogut realitzar".

SANDRA GÓMEZ (GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA)

"La comissió d'investigació sobre el Cas Taula arriba a la seua fi. Hui hem tancat una de les parts més importants per a les quals va nàixer, que era establir els mecanismes, tant de funcionament com a jurídics, que eviten que els presumptes casos de finançament irregular es tornen a repetir en l'Ajuntament de València", ha afirmat per la seua banda la regidora i representant del Grup Socialista, Sandra Gómez. "Per part de tots els grups polítics hi ha hagut una bona disposició per a arribar a acords, i crec que hem acordat mesures importants que canviaran el funcionament dels grups polítics dotant-los de major control i transparència"

Un altre assumpte al que s'ha referit Gómez és el punt relatiu a aconseguir que "les comissions d'investigació que puguen crear-se en els ajuntaments tinguen les mateixes garanties de funcionament i d'organització que les d'altres institucions que igualment són seus de sobirania popular, de manera que les persones hagen de vindre a declarar obligatòriament per llei, i per tant puguem garantir que en l'àmbit municipal puga haver-hi comissions d'investigació que realment funcionen".

JORDI PERIS (GRUP MUNICIPAL VALÈNCIA EN COMÚ)

"Hem estat esbossant les conclusions relatives a tot el treball que s'ha realitzat fins ara i arribat a un cert consens sobretot quant a com han de funcionar les comissions d'investigació en l'ajuntament, amb l'excepció de la proposta d'instar al govern Central al fet que regule l'obligatorietat de les compareixences, ja que el Grup Popular no ha volgut sumar-s'hi", ha assenyalat el regidor Jordi Peris, qui ha afegit que esta negativa del representant del Partit Popular "pareix coherent amb l'actitud que ha mantingut durant tot este temps de boicotejar les compareixences de membres d'eixe grup que estaven citats a declarar i que s'han negat a venir".

El representant de València en Comú ha proposat que el treball de la comissió "continua almenys dos sessions més". "Encara no hem arribat al fons de l'assumpte, que és on entenc que serà més complicat que el consens es produïsca. Des de València en Comú hem plantejat no donar per concloses les tasques d'esta comissió i continuar treballant sobre els expedients que en este moment tenim damunt de la taula", referint-se en concret "al contracte del que ara sí que tenim tota la informació disponible, que és el relatiu a la Rambleta".

EUSEBIO MONZÓ (GRUP MUNICIPAL POPULAR)

El representant del Grup Popular ha ressaltat que en la sessió de hui "molts dels acords aconseguits han sigut a proposta del Grup Popular", i també que "hi ha hagut un consens sobre el reglament que ha de regir el funcionament dels grups municipals, i eixes conclusions es van a aportar al propi reglament municipal perquè s'adeqüe".

Respecte a la pròxima sessió per a elaborar les conclusions finals sobre responsabilitats polítiques, Monzó ha dit que "en eixe cas lògicament s'aprecien diferències puix que el Grup Popular entén que esta comissió es va iniciar de forma precipitada perquè encara en seu judicial no hi ha hagut si més no obertura de juí, i açò és important que es tinguen en compte sobretot a l'hora de redactar les conclusions. Nosaltres entenem que de les compareixences d'esta comissió no es pot dirimir cap tipus de responsabilitat, i també que els treballs de la comissió han de concloure, i en cas que es vulga obrir una altra o unes altres en el futur, que es propose, es debata i es vote una altra vegada".

NARCISO ESTELLÉS (GRUP MUNICIPAL CIUTADANS)

També s'ha mostrat satisfet del resultat de la sessió el representant del Grup Ciutadans, Narciso Estellés. "Havíem d'establir els mecanismes pels quals es poden millorar estes comissions i també cóm millorar el funcionament intern dels partits polítics de cara al futur, però hem hagut de deixar pendents per falta de temps dues qüestions importants sobre les responsabilitats polítiques derivades i el decidir si es perllonga o no la comissió".

S'ha referit a l'acord aconseguit, excepte pel Grup Popular, "per a instar al govern Central al fet que establisca un mecanisme legal perquè siguen obligatòries les compareixença, i també respecte als mecanismes de funcionament dels partits polítics hi ha hagut molt consens". Quant a la reunió del dia 7 on es decidirà si la comissió continua la seua activitat, Estellés ha recordat que "l'objecte de la comissió és derivat de l'acord plenari de dirimir responsabilitats polítiques del Cas Taula i nosaltres creiem que açò està viu. En Grup Municipal Ciutadans tenim clar que açò ha de continuar. El Cas Rambleta està ací. Tenim els expedients i alguna fase més de compareixences podem plantejar-la perfectament".

Pujar