La Comissió de Cultura proposa incloure en els carrers de la ciutat el poeta faller Anfós Ramon i la pintora Juana Francés
L'escriptor valencià tindrà dedicada una plaça en Ciutat Fallera i l'artista alacantina comptarà amb un carrer en el barri de les Tendetes
La Comissió de Cultura de l'Ajuntament de València ha proposat dedicar sengles vies públiques de la ciutat al poeta faller Anfós Ramon i Garcia i a la pintora alacantina d'avantguarda Juana Francés de la Campa. En el primer cas, la iniciativa ha nascut de l'Associació Cultural Grup d’Acció Valencianista (GAV) i l’Associació d’Escriptors en Llengua Valenciana (AELLVA), que van presentar els corresponents escrits davant l'Ajuntament, mentre que la segona ha partit de la moció impulsada per la Regidoria Delegada d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, juntament amb l'informe del Consell Municipal dels Dons.
La proposta de dedicar una plaça a Anfós Ramon ha tirat avant gràcies als vots a favor del Grup Popular i el Grup Vox, mentre que el Grup Socialista s'ha abstingut i el Grup Compromís ha votat en contra. En el cas del carrer dedicat a Juana Francés, la proposta ha comptat amb els vots afirmatius dels Grups Popular, Compromís i Socialista, que han sumat majoria, mentre que Vox s'ha abstingut.
Tal com recull el text de la proposta d'acord, “Anfós Ramon i Garcia va ser un poeta i escriptor valencià, amb una molt extensa producció i, probablement el més guardonat pel conjunt de la seua obra. Autodidacta, adscrit pels estudiosos al corrent del neorealisme dels anys 50, Anfós Ramon va escriure en valencià la pràctica totalitat de la seua obra poètica, que comprén des de l'any 1957 fins a 2014, moment de la seua mort. Va rebre en vida més de 300 premis de nombroses institucions, acadèmiques, literàries i populars".
“Anfós Ramon va ser un poeta festiu, faller, un referent en el món de les Falles i, especialment, en el del llibret de falla, ja que va deixar la seua obra poètica escrita en al voltant de 900 llibrets. Per tant, es tracta d'un referent en la poesia fallera, tan vinculada a la ciutat de València”, ha declarat José Luis Moreno, regidor delegat d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals.
En la mateixa sessió celebrada este dijous, la Comissió de Benestar i Drets Socials, Educació, Cultura i Esports ha proposat dedicar una via pública a Juana Francés de la Campa, “una de les artistes espanyoles d'avantguarda més importants del segle XX, que va iniciar la seua formació en el camp de la música, però després es va orientar cap al món de la pintura. Va entrar en contacte amb les avantguardes europees i, especialment, amb el moviment abstracte. Al costat d'altres artistes componen el grup artístic El Paso en 1957 i va ser l'única dona que va formar-hi part”.
La proposta d'acord de l'òrgan col·legiat municipal ressalta que Juana Francés, morta a Madrid en 1990, “va donar la seua obra a les ciutats a les quals estava vinculada sentimentalment. La seua obra pot admirar-se actualment en destacats museus com el IAACC Pablo Serrano, a Saragossa; el MACA-Museu d'Art Contemporani d'Alacant; l'IVAM a València i el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia a Madrid.
Es dona la circumstància que Anfós García i Juana Francés van nàixer en 1924 i, per tant, enguany se celebra el centenari del seu naixement. El poeta faller posarà el seu nom a una plaça del barri de Ciutat Fallera, la via pública plaça EP del Foc 13, mentre que la pintora alacantina tindrà un carrer dedicat en el barri de les Tendetes, en l'actual tram denominat com EP Joaquín Ballester 8.
Cal recordar que el procediment previst per a la retolació de noves vies públiques ve contemplat en el Reglament de concessió d'honors i distincions, aprovat per l'Ajuntament Ple en 2022. La competència per a la denominació de vies públiques correspon a la Junta de Govern Local per delegació de l'Alcaldia i previ dictamen de la Comissió de Benestar Social, Educació, Cultura i Esports.