elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Comença la instal·lació dels canons d'aigua al Saler per evitar incendis com els recents

Comença la instal·lació dels canons d'aigua al Saler per evitar incendis com els recents
  • Així ho ha anunciat l'alcaldessa Mª José Catalá, que ha detallat que el pla complet incorpora entre 40 i 50 canons

MÉS FOTOS
Comença la instal·lació dels canons d'aigua al Saler per evitar incendis com els recents - (foto 2)
Comença la instal·lació dels canons d'aigua al Saler per evitar incendis com els recents - (foto 3)
Comença la instal·lació dels canons d'aigua al Saler per evitar incendis com els recents - (foto 4)
Comença la instal·lació dels canons d'aigua al Saler per evitar incendis com els recents - (foto 5)

 

La pròxima primavera estarà funcionant el sistema de defensa contra incendis en el Saler. Hui s'han iniciat les obres que estaran preparades, segons els terminis d'execució, el proper març. L'alcaldessa de València, María José Catalá, acompanyada del regidor d'Albufera, Pepe Gosálbez, i el titular de Bombers, Juan Carlos Caballero, ha visitat hui l'inici de les obres. Catalá ha assenyalat que “és sens dubte un reforç molt important en les mesures de prevenció i d'actuació contra possibles situacions de risc per a la massa arbòria del parc natural de la Devesa”.

Tal com ha explicat l'alcaldessa, “esta obra arriba després d'anys de retards, ja que l’anterior govern va ser incapaç d'adjudicar-la. L'actual govern del PP i VOX es va marcar com a prioritat esta obra i s'ha pogut iniciar en temps rècord, després de més de cinc anys de retard”. La iniciativa consistix en un sistema que permet refrescar el bosc i previndre la possibilitat d'incendis, en este cas en el bosc protegit de la Devesa del Saler. La instal·lació ja ha sigut adjudicada per l'Ajuntament, i suposa una actuació a mitjan i llarg termini, dirigida a actuar sobre les zones susceptibles de ser cremades intencionadament; és a dir, aconseguir que l'àmbit estiga prou net i refrescat per tal que un potencial foc no puga estendre’s de manera ràpida.

Més d'un hidroavió per minut

El projecte que ha arrancat té un cost aproximat de 250.000 euros, però, tal com ha assenyalat l'alcaldessa, “esta és una primera fase en la qual instal·lem huit torres, ja que el pla complet incorpora entre 40 i 50 canons”. Catalá ha explicat que cada torre és capaç d'emetre mil litres d'aigua per minut, “és a dir –ha assenyalat- que sis torres equivalen a un hidroavió per minut, la qual cosa constituix un sistema de protecció molt alt d'esta zona. I no només de protecció, sinó també de prevenció, perquè es tracta no sols de minimitzar l'impacte d'un incendi, sinó de previndre perquè no s'hi arribe a produir”.

La instal·lació és a càrrec de l'empresa Sogeser Facility Services, adjudicatària del projecte, que suposa una inversió de 246.151,87 euros. L'objectiu fonamental de la iniciativa és protegir del foc un dels espais naturals valencians més valuosos i representatius per la seua enorme quantitat i varietat de vegetació de gran valor ecològic i la diversitat de la seua fauna. Els canons fixos d'aigua funcionen humitejant la vegetació en cas de condicions meteorològiques adverses que puguen afavorir l'inici o la propagació del foc (sequedat, vents de ponent…), i s'instal·laran progressivament per a protegir també els edificis i els centres escolars del Saler, així com en les vies principals del bosc, segons establisca el criteri tècnic del cos de bombers.

Tal com ha assenyalat hui l'alcaldessa, María José Catalá, “es tracta d'una mesura importantíssima de prevenció, i es basa en el treball en coordinació amb Protecció Civil i amb Bombers per a intentar millorar la protecció d'este paratge d'alt valor ecològic de la ciutat de València”. Les obres d'adequació del sistema SideInfo inclouen la construcció i la instal·lació de les torres de suport dels canons d'aigua, així com l'adequació de rases, canonades i conduccions, un depòsit d'aigua metàl·lic i prefabricat, una caseta amb el sistema de bombament, i un grup electrogen insonoritzat. Pel fet que la zona es troba al parc natural i posseeix un alt valor ecològic, les canonades aniran soterrades sota els vials existents.

Les obres tindran una duració màxima de quatre mesos, i hauran d'estar concloses abans del 15 de març, atés que entre esta data i el 15 de juliol no es poden fer obres a la Devesa del Saler pel període de nidificació de les aus. Igualment, no és recomanable entre l'1 de juny i el 31 de juliol, pel risc d'incendis forestals. A més, agost tampoc està habilitat per a esta mena de labors, ja que és un mes de gran afluència turística en la zona.

Per la seua banda, el regidor de Devesa-Albufera, José Gosálbez, ha explicat que “iniciem les obres de les instal·lacions dels canons d'aigua, que tant van ajudar a protegir la Devesa. És una infraestructura que el senyor Ribó en huit anys va ser absolutament incapaç de dur a terme i que este Govern posarà en marxa, a banda d'altres iniciatives, d'altres accions que desenvoluparem per a posar del dret allò que l'esquerra va deixar del revés”. “La zonificació per a una millor identificació d'incendis o de qualsevol incident que puga sorgir a la Devesa, la il·luminació, la neteja de la mateixa Devesa, perquè el mitjà no pot expulsar a les persones, ni les persones poden carregar-se la naturalesa. Les persones i el medi ambient han de coexistir per això hem de cuidar allò nostre per a deixar-ho als qui vindran després. Sens dubte, el que cal fer és buscar l'equilibri”.

Huit canons d'aigua

Segons detalla el projecte tècnic, Sideinfo s'instal·larà en dos trams de l'avinguda de la Gola del Pujol i en un aparcament existent al costat d'ella. Les torres se situaran el més a prop possible de la vorada actual, dins de la Devesa, sense que afecte la seguretat viària de l'avinguda. Una part de l'aparcament servirà d'emplaçament per al depòsit d'aigua, que tindrà una capacitat de 600 metres cúbics, i la caseta de bombament. Les rases de les canonades que subministraran l'aigua a les torres es faran al llarg de la mateixa avinguda. Este tram, que disposarà d'hidrants per als Bombers, es convertirà posteriorment en un carril compartit per a bicicletes i vianants.

La instal·lació que ja està en execució consta de huit torres i els canons d'impulsió en part de l'avinguda Gola de Pujol. Els canons arriben a uns 50 metres amb un cabal de prop de 1.000 litres/minut. A més, inclou una sala de bombament i el depòsit per a alimentar el sistema, d'uns 600 metres cúbics (equivalent al contingut del depòsit d'aigua de 200 vehicles Autobomba Urbana Pesada de Bombers), en l'aparcament núm. 38 de la segona fase del nucli 6. Els huit canons llançaran aigua de manera homogènia, formant circumferències que abasten entre 7.000 i 8.000 metres quadrats de superfície al voltant de cadascun, creant una cortina d'aigua per a un tallafoc humit. Les torres seran tubulars i de color verd, perquè queden integrades en el paisatge, segons les recomanacions del Servei d'Infraestructura Verda i Paisatge de la Generalitat.

Més pressupost per a Bombers

L'alcaldessa de València ha destacat que el pressupost de despeses de Bombers per a l'any que ve, 2024, serà de 5 milions d'euros, un 7,29% més que en 2023; mentre que el capítol d'inversions serà de 4 milions, que es concretaran en obres de millora i adequació de diferents parcs de bombers de la ciutat, i la reforma en Parc Nord de Bombers, així com adquisició de materials i útils propis del Servici de Bombers i nous vehicles bombers, prevenció, intervenció en emergències i protecció civil.

“Tota esta actuació va acompanyada d'un increment del 7% en el pressupost de Bombers, que permetrà disposar de nous mitjans materials, millores als parcs i més vehicles. És una aposta molt important per la prevenció i per millorar les condicions en les quals treballen les forces de seguretat a la ciutat i, en este cas, els bombers –ha afegit Catalá- els qui han fet un treball magnífic en els últims mesos”. L'alcaldessa ha conclòs destacant també “l'acció dels veïns de la zona, que porten temps reivindicant que el Saler mereix molta més protecció i molta més inversió perquè és un tresor ecològic que cal protegir”.

 

 

Pujar