elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Climent: “La reducció del temps de treball pot millorar la productivitat de les empreses i el benestar dels treballadors”

Climent: “La reducció del temps de treball pot millorar la productivitat de les empreses i el benestar dels treballadors”
  • El conseller ha inaugurat la segona jornada de la Cimera Internacional de la Setmana de Quatre Dies que se celebra els dies 27 i 28 de maig a València amb representants polítics, empresarials, acadèmics a nivell nacional i internacional

  • Ha explicat la posada en marxa d'un programa pilot en la Comunitat Valenciana, pioner en el món, per a incentivar la reducció del temps de treball en les empreses valencianes

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que “nombrosos els estudis constaten com la reducció del temps de treball pot millorar la productivitat de les empreses i al mateix temps el benestar de les persones treballadores”.

El conseller ha inaugurat la segona jornada de la Cimera Internacional de la Setmana de Quatre Dies que se celebra els dies 27 i 28 de maig en el Centre Esportiu-Cultural La Petxina, de València.

Aquest cim reuneix representants polítics i de l'àmbit empresarial, acadèmic i internacional com la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social del Govern d'Espanya, Yolanda Díaz, representants sindicals, com el Secretari General de CCOO, Unai Sordo o el d'UGT, Pepe Álvarez, així com Sophie Jaenicke, del IG Metall alemany, Ruby Gibson de PCS d'Escòcia o Fausto Durant del sindicat CGIL italià.

Durant aquestes dues jornades es descriuen i debaten els plantejaments la implantació de la jornada laboral de 4 dies o 32 hores setmanals, analitzant les experiències que ja s'han posat en marxa a tot el món d'aquesta nova proposta laboral, així com els beneficis econòmics, socials i mediambientals que comporta la seua aplicació.

Climent ha manifestat que, “és evident que alguna cosa falla al nostre país. Treballem més que la resta i som menys productius”.

Segons les dades que ha aportat el conseller en la seua intervenció, en 2019 en l'Estat Espanyol una persona treballadora passava de mitjana 1.686 hores anuals en el seu lloc de treball.

En cadascuna d'aquestes hores, segons l'OCDE, es generava un valor afegit de 52 dòlars per hora. En canvi, a Alemanya o els països nòrdics es treballen moltes menys hores anualment (entorn de 1.300) i tenen uns nivells de productivitat considerablement superiors (entorn de 65-70$/hora).

En aquest sentit el conseller ha explicat que “bona part d'aquestes diferències tenen a veure amb qüestions relacionades amb el model econòmic, com el pes de la indústria, inversió en innovació, recerca i desenvolupament, però també com s'organitza el treball en les pròpies empreses”.

Per això, Climent ha apuntat la necessitat de treballar activament en dos fronts, “d'una banda en la transició cap a un model productiu més diversificat i resilient, i per un altre propiciar una gran transformació abans en la cultura empresarial i de l'organització del temps de treball en les empreses”.

Programa Pilot en la Comunitat Valenciana

El conseller ha anunciat que des de la Conselleria d'Economia Sostenible es posarà en marxa aquest mateix any un programa pilot, pioner en el món, per a incentivar la reducció del temps de treball en les empreses valencianes.

Es tracta d'un programa experimental a través del qual les empreses que voluntàriament i de forma consensuada amb els seus treballadors, decidisquen implementar una reducció del temps de treball a 32 hores setmanals, podran rebre una ajuda de 9.611€ al llarg de tres anys per persona treballadora adherida al pla.

En aquest sentit, el secretari autonòmic de Treball de la Generalitat Valenciana, Enric Nomdedéu, ha explicat que “testarem empíricament en el nostre territori les hipòtesis que a tot el món ja han sigut corroborades en moltes experiències empresarials: millora de la productivitat, i per tant possibilitat de sostindre i incrementar els salaris, millora de les possibilitats de conciliació i del benestar laboral, i, finalment, patrons de mobilitat i usos energètics més responsables i sostenibles”.

Pujar