elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Clara Viana, nova degana de la Facultat de Dret

Clara Viana, nova degana de la Facultat de Dret

    Clara Viana Ballester és la nova degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València. Substitueix en el càrrec a Javier Palao, que havia exhaurit els dos manaments. La Junta de Centre va elegir-la en la primera convocatòria per 40 vots favorables i 16 en blanc.

    L’equip que acompanyarà Clara Viana està format per Javier Guardiola,  vicedegà d'Estudis en Criminologia i Coordinació Acadèmica; Sergio Villamarín,  vicedegà d’Estudis en Dret i Dobles Titulacions; Pilar Hernando, vicedegana d’Estudis en Ciències Polítiques i de l’Administració Pública i Cultura; Patrícia Llopis, vicedegana de Postgrau i Formació Permanent; Andrés Gascón, vicedegà d’Investigació i Qualitat; Enrique Nores, vicedegà de Pràctiques Externes i Ocupabilitat; Fabiola Meco, vicedegana de Política Social i Participació; Javier Palao, vicedegà d’Economia, Infraestructures i Planificació; Ana Isabel Blanco, vicedegana de Mobilitat i Internacionalització; Sergi Alonso, vicedegà per a l’Estudiantat; i Jesús Mira, secretari de la facultat.

    Clara Viana Ballester és doctora en Dret i llicenciada en Criminologia per la Universitat de València (premi extraordinari en la llicenciatura en Dret i en la de Criminologia). Professora contractada doctora de Dret Penal, té reconeguts quatre quinquennis per mèrits docents, dos excel·lents en nivell avançat Docentia i un sexenni d'investigació. La seua tesi doctoral està publicada en la Col·lecció de Monografies del Congrés dels Diputats, amb el títol ‘Immunitats i Inviolabilitats: naturalesa jurídica i concepció dogmàtica. Especial referència a la inviolabilitat parlamentària’ (2011).

    Pertany al Grup d’Investigació referencia GIUV2017-382 sobre ‘Tendències actuals en el Dret penal i la Criminologia: Prevenció i garanties penals’. Ha realitzat estades d’investigació al Max-Planck Institut für ausländiches und internationales Strafrecht (Freiburg) i a Paris II-Panthéon-Assas. Entre les seues línies d’investigació destaquen les causes personals d’exempció de responsabilitat criminal (garanties personal-funcionals), l’autoria i els continguts en la Xarxa, les conseqüències jurídiques del delicte i l’execució penal, concretament la mesura de llibertat vigilada. Ha sigut membre de diversos projectes d'’nvestigació finançats per institucions públiques nacionals, autonòmiques i universitàries. Durant els anys 2018-2019 va ser Investigadora Principal d’un I+D+i concedit per la Generalitat per a grups emergents, titulat ‘Llibertat Vigilada: fonaments polític-criminals i aplicació pràctica’. Actualment, des de 2021 és co-IP d’un projecte del Pla Estatal d’Investigació titulat ‘L’erosió del principi de legalitat en el sistema de justícia penal contemporani: diagnòstic i propostes de solució’ (I+D+i PID2021-123441NB-I00, finançat/per MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ i “FEDER Una manera de fer Europa”).

    Des dels seus inicis com a docent en la Universitat d'Alacant, on va ser professora ajudant (LOU) durant cinc anys, ha estat molt compromesa amb la docència i la innovació educativa, participant com a membre i en la direcció i coordinació de diversos projectes i xarxes d'innovació, tant de la Universitat d'Alacant com de la Universitat de València (ha sigut coordinadora de 7 projectes i membre d’altres 8). Actualment és coordinadora del Grup d’Innovació Educativa, inscrit en el Registre de Grups d'Innovació Docent de la Universitat de València, denominat “Penal en Vena” (ref. GCID23_2589092, PevUV) i co-coordinadora del projecte d'innovació consolidat “Materials multimèdia per a la docència i l'aprenentatge del Dret Penal”.

    Ha impartit docència en els graus en Dret i en Criminologia, així com en els dobles Graus en Dret-ADE i en Dret-Criminologia. Igualmente ha impartit docència en el Màster en Dret de l’Empresa (Assessoria Mercantil, Laboral i Fiscal) i en el Màster en Garanties Penals i Delictes Socioeconòmics. També ha dirigit múltiples Treballs de Final de Màster (TFM) en el Màster en Criminologia i Seguretat i en el Màster en Garanties Penals i Delictes socioeconòmics.

    La seua experiència en la gestió universitària amb càrrec unipersonal estatutari es remunta a 2012, quan va ser nomenada vicesecretària de la Facultat de Dret i, des de 2016, secretària del centre. És secretària de les comissions acadèmiques de títol (CAT) de Dret, Criminologia i Ciències Polítiques i de l'Administració Pública, secretària de la Junta de la Facultat de Dret, membre del Comitè de Qualitat, de la Comissió de Pràctiques, i de la Comissió 2 de Selecció de professorat de caràcter temporal de la Facultat de Dret, entre altres òrgans col·legiats. En els últims anys ha participat com a vocal en múltiples Comissions de Selecció de professorat contractat doctor (CDr.) i professorat permanent laboral (PPL). Així mateix, és membre electe de la Junta de Centre i del Claustre de la Universitat de València.

     

    Pujar