La ciutat de València ja és candidata oficial a Capital Mundial del Disseny 2022
La ciutat de València ja és oficialment una de les ciutats candidates que aspiren a ser Capital Mundial del Disseny l’any 2022. L’Associació València Capital del Disseny ja ha presentat davant la World Design Organization, amb seu a Quebec (Canadá), la memòria de mèrits exigida per a ser candidata.
Els integrants de l’Associació València Capital del Disseny han desenvolupat un rigorós treball d’investigació, liderat pels seus dos directos estratègics Xavi Calvo i Pau Rausell, que s’ha traudït en un document d’ús intern de més de 500 pàgines, que reflecteix el passat i el present del disseny, així com propostes noves vinculades a la ciutat de València i també a la Comunitat Valenciana.
Un document que recull, al mateix temps, una proposta del programa anual d’events que acollirà la ciutat en cas que València siga seleccionada.
Junt amb la memòria, la candidatura ha presentat també la seua imatge gràfica, dissenyada per Ibán Ramón, reconegut dissenyador gràfic valencià, que compta amb una trajectòria extensa i premiada.
“La imatge de la capitalitat s’anticipa a usos futurs. S’han interpretat les lletres VWDC a partir de formes geomètriques simples, damunt una retícula de módul quadrat que permet infinitat de composicions. De fet, el carácter abstracte de la identitat, en no llegir-se com a il.lustració ni text, facilita que en el futur puga conviure amb una gran varietat d’imatges i títols. A més, el seu color evoca el Mediterrani: l’arena, el mar, el sol. Les tipografies utilitzades en el dossier es mostren suficientment formals sense renunciar a contemporaneitat ni frescor”, comenta Ibán Ramón. “El disseny modular de la identitat s’obri pas a una infinitat de composicions, permetent un desenvolupament ampli; sense una significació concreta però reconeixible”, afegeix el dissenyador.
La candidatura s’articula al voltant del tema “El disseny mediterrani de València. Disseny per al canvi, disseny per als sentits” apel.lant a una “manera de mirar” (un filtre) amb certes implicacions geogràfiques, però també estètiques, ètiques, filosòfiques i polítiques. “Pretenem subratllar allò lluminós que hi existeix al nostre món, allò temperat i equilibrat, la simplicitat treballada i equívoca d’allò que es recolza, es sintetitza i es catalitza mitjançant el pas del temps, la tradició i la cooperació de molts i la selecció natural del treball ben fet. Però, al mateix temps, el disseny mediterrani permet la lectura, l’ús i el delit mediterrani, reclama la seua capacitat de transgressió i serveix per a la projecció cap al futur. Disseny, per tant, per als sentits però també per al canvi”, explica Pau Rausell, codirector estratègic del projecte.
La candidatura de València compta amb el recolzament de nombroses institucions i organitzacions valencianes, nacionals i internacionals. A més de l’Ajuntament de València, ha rebut el també el suport de tres Ministeris del Govern i el de la Presidència de la Generalitat Valenciana. Un recolzament que suposa un suport sense precedents al disseny valencià, que confirma la solidesa del seu passat, la puixança del seu present i els projectes excel.lents i prometedors per a la professió i per als professionals del disseny a la Comunitat Valenciana.
A més de les institucions, les empreses promotores d’esta iniciativa mantenen la seua aposta pel disseny, impulsant un projecte que aspira a millorar la qualitat de vida dels valencians. “Gràcies al recolzament econòmic d’Actiu, Andreu World, Capdell, Equipo DRT, GandiaBlasco, AIDIMME, Istobal, La Imprenta, Point, Suavinex, Grupo Torrecid, Trèbol, VONDOM i Cervezas Turia, hem pogut desenvolupar esta memòria que, a més d’abordar el disseny des d’un punt de vista temporal, reflecteix les opcions culturals, turístiques i socials de la Comunitat Valenciana, mostrant un territori ric en propostes, espais expositius i iniciatives que promouen la creativitat i el disseny de nord a sud”, explica Xavi Calvo.
“Hem volgut mostrar els inicis del disseny des d’un punt de vista educatiu i també organitzatiu, destacant l’impuls creatiu i institucional que, a partir dels anys 80, fomentà el talent i les carreres professionals dels dissenyadors i reforçà la vinculació disseny-empresa, que tan rentable sabem actualment que resulta per a les empresas”, assenyala Pau Rausell.
El document de la memòria reflecteix el present de les indústries del disseny i dels professionals del disseny valencià que destaquen a escala nacional i internacional en les diferents disciplines del disseny: disseny gràfic i comunicació, industrial, de producte, d’interiors, d’experiències – events, joieria, arquitectura, disseny de moda, arquitectura paisatgística, urbanisme, disseny sostenible, educación de disseny, disseny de serveis, etc.
La memòria també recull les infraestructures culturals vinculades al disseny que hi existeixen, així com tota l’oferta d’events, jornades i setmanes culturals de València i de la Comunitat Valenciana. El document desenvolupa aspectes com les condicions de logística, seguretat i salut pública amb què compta la ciutat per acollir un event d’estes dimensions i projecció internacional.
En esta memòria, la ciutat de València, els seus barris i els seus carrers, a més d’altres municipis i enclaus de la Comunitat mostren els seus punts forts en la seua aposta pel disseny. Un material exhaustiu que transmet per què actualmente València i la Comunitat Valenciana són referents internacionals de disseny.
Institucions i organismes que han recolzat esta candidatura amb declaracions institucionals:
Presidència de la Generalitat Valenciana; tots els grups municipals de l’Ajuntament de València; Conselleria de Economía; Institut Valencià de Competitividad Empresarial (IVACE); Ministeri de Cultura i Esports; Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme; Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; Universitat Politècnica de València (UPV), Universitat CEU-Cardenal Herrera; Escola d’Art i Superior de Disseny de València; Barreira Arte+Diseño; Centro Sperimentale di Cinematografía; Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV); Col.legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV); Col.legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana (CTAV); ComunitAD; Red Española de Asociaciones de Diseño (READ); Fundació València Clima i Energia; Turisme Valencia Convention Bureau; ICEX España Exportación e Inversiones; Càmara de Comerç de València; Feria Valencia; Cátedra Unesco de Políticas de Género en Ciencia, Tecnología e Innovación; Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV); Asociación Nacional de Industriales y Exportadores de Muebles de España (ANIEME); AIDIMME Institut Tecnològic; Red de Institutos Tecnológicos de la Comunitat Valenciana (Redit); Asociación Española de Fabricantes de Azulejos y Pavimentos Cerámicos (ASCER); Asociación Española de Directivos (AED) y Club de Empresas Responsables y Sostenibles.
La candidatura València Capital Mundial del Disseny 2022 estè promoguda per l’Associació València Capital Mundial del Disseny, una associació privada i que compta amb l’impuls de l’Ajuntament de València, de la Generalitat Valenciana, de Feria Valencia i de La Marina de València i amb el recolzament de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana i el Col.legi de Disseyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana.
Integren el comité executiu Marisa Gallén, Luis Calabuig, María Navarro, Amparo Balbastre, Rafa Armero, Kike Correcher, Jorge Fombellida, Vicente Gallega, Vicent Martínez, Vicente Pons, Soledat Berbegal, Amparo Bertomeu, Clara del Portillo, Xavi Calvo i Pau Rosell.
TERMINIS DEL PROJECTE
- Juny 2019: Avaluació de candidatures i anunci de ciutats finalistes.
- Juliol 2019: Visites a ciutats per representants de la WDO.
- Septembre 2019: Avaluació final del comité de selecció WDC.
- Octubre 2019: Anunci de ciudad escollida com a WDC 2022.
- 2020 - 2021: Planificació del programa i assitència a WDC 2020.
- 2022: Programa anual d’events.