Cinema Jove ret homenatge a José Luis Rado en la secció de 'Projeccions especials'
De les sis pel·lícules programades, tres estan realitzades al territori valencià
El Festival Cinema Jove ha programat una sèrie de pel·lícules que, per les seues particularitats, componen la secció 'Projeccions especials'. Segons ha manifestat el director del festival, Carlos Madrid, "amb aquesta secció volem repassar algunes pel·lícules que hem vist recentment en altres festivals de cinema i que, malgrat no participar en la secció oficial, han d'estar en el festival per la seua narrativa, per la mirada del director i també per la seua edat".
Dins d'aquesta secció, el festival vol retre un homenatge 'in memoriam' a José Luis Rado, que va ser director de Cinema Jove (1997-1999) i de l'IVAC - La Filmoteca (1999-2011). Ho farà amb la projecció de la seua pel·lícula de capçalera: 'El hombre que mató a Liberty Valance' (John Ford, 1962).
José Luis Radoselovics (1959-2019) o 'Rado', com era conegut, és una figura clau per entendre la recuperació, la restauració, la conservació i la divulgació del patrimoni fílmic valencià i espanyol.
Entre les seues contribucions, hi destaquen l'impuls de la restauració de '¿Qué es España?' (1926-1929), que va obtindre el Premi González-Sinde atorgat per l'AACCE; la publicació d'obres d'investigació a través de la revista 'Archivos'; els seminaris al voltant de títols centrals del cinema espanyol; la digitalització de molta part del patrimoni fílmic valencià en el projecte 'Videoteca' de l'IVAC.
Així mateix, destaca la construcció del Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló; la reforma de l'actual Filmoteca; la creació de la Filmoteca d'Estiu, o la col·laboració en el rescat de més de 6.000 títols de la Filmoteca Nacional de l'Afganistan.
Entre les pel·lícules valencianes de la secció es projectarà 'La banda' (2019). L'òpera prima de Roberto Bueso retrata la vida d'un grup de joves en una localitat valenciana amb les bandes de música com a teló de fons. Aquesta comèdia dramàtica és l'última pel·lícula produïda per Fernando Bovaira, Premi Lluna de València 2018 en Cinema Jove.
En la secció s'han programat altres llargmetratges, dos d'aquests facturats també a la nostra Comunitat, el documental 'Almost Ghosts' (Ana Ramón Rubio, 2018) i 'Asamblea' (Álex Montoya, 2018), adaptació al cinema de l'obra teatral 'La gente'.
El primer, 'Almost Ghosts', repassa la tragèdia de la despoblació rural en la Ruta 66. Harley Russell, Lowell Davis i Ángel Delgadillo són els tres protagonistes d'aquesta història. La seua incansable lluita va fer possible la recuperació de pobles totalment abandonats després de la construcció de la carretera interestatal dictada per Eisenhower en els anys 50.
El film va obtindre el premi al millor documental en la 28 edició del Festival Internacional de Cinema d'Arizona, el certamen més antic d'aquest estat estatunidenc dedicat al cinema independent.
El segon, el debut en el llarg d'un dels curtmetratgistes més rellevants d'Espanya, Álex Montoya, que té més de 170 premis a les seues pel·lícules en festivals nacionals i internacionals. Entre els reconeixements rebuts, hi destaca una nominació al Goya 2014 per 'Lucas' i un esment especial en Sundance 2010 a la peça 'Cómo conocí a tu padre'.
La seua òpera prima al llargmetratge és 'Asamblea', una comèdia coral que adapta la proposta teatral 'La gente', dels autors Jaume Pérez i Juli Disla, responsables, així mateix, del guió. La producció mostra una assemblea popular en una proposta que qüestiona amb humor el concepte de participació.
La pel·lícula està protagonitzada per actors i actrius coneguts, com Nacho Fresneda, Greta Fernández, Francesc Garrido i Cristina Plazas, i va guanyar la Tessel·la d'Or en l'última edició del Festival de Cinema d'Alacant.
Una altra de les pel·lícules que es veuran durant el festival és 'El zoo' (Gemma Blasco, 2018), que és un experiment cinematogràfic a partir de la improvisació actoral. En aquesta un grup d'actors, immersos en la preparació i la representació d'una obra de teatre sobre un 'reality show', veurà créixer les tensions entre els seus membres fins a aconseguir rebentar la frontera entre personatge i persona.
'Letters to Paul Morrissey' (Armand Rovira i Saida Benzal, 2018) és una altra de les pel·lícules d'aquesta secció. Usant una càmera de 16 mm, els directors reuneixen una sèrie de cartes de cel·luloide enviades des de diferents parts del món a Paul Morrissey, director de 'Trash', 'Flesh' i 'Heat', col·laborador de Warhol i representant de The Velvet Underground.