elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cinema Jove atorga el Premi Lluna de València a la directora francesa Mia Hansen-Løve

Cinema Jove atorga el Premi Lluna de València a la directora francesa Mia Hansen-Løve
  • La directora, que ja va participar en el festival en 2018, visitarà València per a rebre el premi i presentar una retrospectiva de la seua filmografia

MÉS FOTOS
Cinema Jove atorga el Premi Lluna de València a la directora francesa Mia Hansen-Løve - (foto 2)

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, ha presentat la 37a edició de Cinema Jove, al costat del director del Festival, Carlos Madrid.

El festival, que se celebrarà del 24 de juny al 2 de juliol, està organitzat per Cultura de la Generalitat a través del Institut Valencià de Cultura.

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, ha destacat que “la nostra implicació en Cinema Jove és total i es reflecteix en un pressupost que ascendeix als 590.000 euros. Això suposa un increment del 37% respecte a l'última edició prepandèmica de 2019”.

“Per tant, a més de comptar amb un equip consolidat i estable del festival, l'acompanyem perquè puga desenvolupar totes les seues línies d'actuació. Considerem que és fonamental plasmar el batec més jove de l'audiovisual i el cinema des d'un punt d'ancoratge valencià, que alhora ens situa com a punt de referència del panorama internacional”, ha afegit López.

El director del festival, Carlos Madrid, ha anunciat el Premi Lluna de València a la directora francesa Mia Hansen-Løve: “Mia és una de les veus joves més destacades al cinema francés del segle XXI. En la seua trajectòria es destil·la un inconformisme temàtic, perquè cada pel·lícula aborda una trama diferent de l'anterior: de l'eclosió de la música disco al París dels anys noranta recollida en ‘Eden’ (2014) a la vida d'un periodista de guerra a l'Índia en ‘Maia’ (2018) i la visita d'un matrimoni de cineastes al refugi d'Ingmar Bergman a ‘L'illa de Bergman’ (2021). Malgrat aqueix eclecticisme, totes elles comparteixen una visió intimista, matizadora i d'observació d'uns certs punts morts vitals que no deixen de ser un retrat precís d'incertesa i dubtes”.

Abans de posar-se a l'altre costat de la cambra, Mia Hansen-Løve va ser actriu i crítica de cinema. Va debutar com a intèrpret en les pel·lícules d'Olivier Assayas ‘Els destins sentimentals’ i ‘Finals d'agost, principis de setembre’ i va col·laborar com a crítica durant tres anys en ‘Cahiers du Cinéma’, mentre es foguejava dirigint els curtmetratges ‘Un pur esprit’ i ‘Après mûre refléxion’.

La seua última pel·lícula, ‘One Fine Morning’, s'acaba de presentar en el Festival de Cannes 2022, on va ser distingida amb el Premi Label Europa Cinemas, que reconeix a la millor pel·lícula europea de la Quinzena dels Realitzadors.

“Hansen-Løve ha treballat tant amb grans estreles, com és el cas d'Isabelle Huppert en ‘L'avenir’, Tim Roth a ‘L'illa de Bergman’ i Léa Seydoux en ‘One Fine Morning’, com amb actors desconeguts. En la seua filmografia aprofundeix en les relacions intergeneracionals, posant en diàleg trajectòries vitals, la qual cosa enriqueix el discurs final de les seues pel·lícules”, valora el director de Cinema Jove.

El tòtem suec del cinema es troba, precisament, en el germen de la seua pel·lícula ‘L'illa de Bergman’, que el pròxim 1 de juliol arribarà als cinemes del nostre país. El drama romàntic suposa el debut en anglés de la directora francesa, per al qual ha comptat amb un elenc internacional d'actors encapçalat per Vicky Krieps, Tim Roth i Mia Wasikowska

En la pel·lícula, Mia Hansen-Løve reflexiona sobre l'impacte de les experiències personals en el procés de creació artística, al mateix temps que signa un homenatge a Ingmar Bergman i la seua mítica llar, per al que ha traslladat la trama a l'illa sueca de Fårö. Allí és on va viure els últims 20 anys de la seua vida el cineasta més cèlebre de Suècia i on va rodar algun dels seus títols més coneguts.

Cinema Jove projectarà la totalitat de la filmografia de la realitzadora francesa i comptarà amb la seua presència tant en la gala d'inauguració del festival, on se li farà lliurament del guardó a tota la seua carrera, com en la preestrena en la Filmoteca de ‘L'illa de Bergman’ el 23 de juny i en una trobada amb premsa i públic.

Dues noves pel·lícules a concurs

El festival incorpora dos nous títols a la Secció Oficial de llargmetratges a concurs, per la qual cosa la selecció passa a estar integrada per 10 pel·lícules. Les novetats són l'alemanya ‘Talking About the Weather’, de la debutant Annika Pinske, sobre una doctoranda en Filosofia que, al seu retorn per a l'aniversari de la seua mare al poble de l'antiga RDA on va nàixer i va créixer, s'adona del molt que s'ha allunyat de les seues arrels en la seua cerca d'una vida independent a Berlín. L'altra pel·lícula és la coreana ‘Nobody’s Lover’, de Han In-el meu, una proposta iniciàtica sobre una adolescent que encara dificultats familiars, laborals i sentimentals.

El cinema que vindrà

Les novetats anunciades es completen amb la preestrena de quatre pel·lícules: la ja anunciada ‘Plens de gràcia’, de Roberto Bueso; ‘Duo’, de Meritxell Colell; ‘El meu buit i jo’, d'Adrián Silvestre; i ‘El jove Berlanga’, de Chechu García-Berlanga.

Un jurat amb galons

El jurat que determinarà el palmarés de la 37a edició de Cinema Jove està format per deu destacats professionals del món de la televisió i la cinematografia nacional i internacional. La Secció Oficial de Llargmetratges comptarà amb la realitzadora de Sarajevo Jasmila Žbanid, que va arrasar l'any passat en els Premis de Cinema Europeu amb la seua última pel·lícula, ‘Quo vadis, Aida?’, així com amb Ferit Karahan, guanyador del Premi Lluna de València 2021 al millor llargmetratge per ‘El meu millor amic’, pel·lícula que s'estrenarà a Espanya el pròxim 1 de juliol. Completen aquest tribunal la periodista Elena Sánchez, directora i presentadora de l'espai cultural de la 2 ‘Història del nostre cinema’ i el director alacantí Javier Marco, guanyador del Goya al millor curt en 2021 per ‘A la cara’.

L'elecció dels guanyadors de la Secció Oficial de Curtmetratges estarà en mans de la realitzadora francesa Agnès Patron —guanyadora de la Lluna de València 2019, la Palma d'Or a Cannes 2019 i el Cèsar al millor curtmetratge animat per ‘L’heure de l’ours’—; el director nigerià Michael Omonua —que es va alçar l'any passat amb la Lluna de València al millor curtmetratge per ‘Rehearsal’, i el director i guionista alacantí Alberto Evangelio, que acaba d'estrenar en sales el seu primer llargmetratge, ‘Visitant’.

En la Secció Oficial de Webseries, Cinema Jove torna a comptar amb Rebecca Windsor, directora de Warner Bros Television Workshop, el principal programa d'escriptura i direcció per a artistes que busquen començar o avançar en les seues carreres en televisió. Windsor impartirà una classe magistral sobre com escriure per a triomfar en el camp de les sèries televisives. Completen aquest jurat Elodie Mellado, editora i programadora de contingut en Filmin, i Adjani Salmon, guanyador d'un BAFTA al millor talent emergent i també premi del jurat jove en Cinema Jove 2019 per la seua sèrie ‘Dreaming Whilst Black’.

Pujar