Cinc mercats de València comptaran amb plaques solars fotovoltaiques per a autoconsum
L'objectiu és la reducció de la dependència dels combustibles fòssils i de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle així com estimular l'activitat econòmica en els barris
La Junta de Govern Local aprovarà este divendres la licitació del contracte per a realitzar instal·lacions de generació d'energia solar fotovoltaica en cinc mercats de la ciutat amb un pressupost total d’1.199.534,69 euros. En concret, se’n preveu la instal·lació per a la producció d'energia elèctrica destinada a l'autoconsum en cinc dels mercats de la ciutat: Algirós, Russafa, Benicalap, Jesús i Torrefiel.
La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha assegurat que “l'Ajuntament de València està duent a terme en els últims anys diferents actuacions en matèria energètica, encaminades a incentivar i promoure l'ús racional de l'energia i l'aprofitament de les energies renovables”. En este sentit, ha situat la intervenció que “pretén incrementar el desenvolupament de l'energia solar fotovoltaica, ja que València és una de les ciutats d'Europa amb més hores de sol i podem aprofitar una energia neta i inesgotable que permet lluitar contra el canvi climàtic”.
Esta licitació, finançada amb fons Next Generation, es dividix en cinc lots: Algirós, per 204.798,4 euros, per a produir 277.598,58 kWh/any amb 408 mòduls fotovoltaics i tres inversors; Russafa, per 269.012,4 euros, per a produir 371.474,92 kWh/any amb 546 mòduls fotovoltaics i quatre inversors; Benicalap, per 157.820,4 euros, amb 302 mòduls i dos inversors per produir 205.500,74 kWh/any; Jesús, per 140.934,4 euros, per produir 176.891,40 kWh/any amb 260 mòduls fotovoltaics i dos inversors, i Torrefiel, per 218.785,4 euros, amb 377 mòduls i tres inversors per a produir 256.552,28 kWh/any. Les instal·lacions estan projectades sobre les cobertes dels edificis existents amb un mètode que evita l’afecció a l'estructura de les cobertes.
Notario ha concretat que es tracta d'instal·lacions solars fotovoltaiques per a autoconsum amb abocament a xarxa dels excedents, per a reduir els costos energètics per consum d'energia elèctrica en la pròpia activitat dels mercats. Es col·locarà un sistema de gestió d'abocament que controlarà les dos fonts d'energia, la producció fotovoltaica i la xarxa de subministrament d'energia elèctrica, dissenyada amb la finalitat de maximitzar la producció d'energia renovable i garantir alhora la injecció d'energia sobrant a la xarxa de distribució elèctrica. El sistema estarà format per equips certificats segons norma UNE 217001 i permetrà monitorar en temps real tant els consums d'energia com la generació d'energia procedent dels panells fotovoltaics.
“Este és un projecte que representa a la perfecció el model de ciutat pel que treballem al govern de Joan Ribó, el d’una ciutat que aposta per les energies renovables amb l’objectiu de ser climàticament neutres en 2030, una ciutat que estimula la dinamització econòmica de cada barri i poble millorant les instal·lacions i prestacions dels seus mercats municipals i que alhora promou l’alimentació sostenible incentivant amb estes millores la compra en el comerç de proximitat”.