La ciència amb humor del grup 'Big Van', a l'IFIC
Dos integrants del grup 'Big Van, científics sobre rodes', el físic de partícules Javier Santaolla i el matemàtic Santi García, ofereixen un col·loqui en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) on exposen la seua particular forma de divulgar la ciència mitjançant l'humor. El col·loqui forma part del programa Severo Ochoa de l'IFIC com a Centre d'Excel·lència, i té lloc dimecres 29 de març a les 12:30 hores al Saló d'Actes de l'Edifici de Capçalera del Parc Científic.
El grup 'Big Van, científics sobre rodes' va sorgir de la primera edició del concurs de monòlegs de ciència 'Famelab' (2013), una iniciativa que a Espanya organitzen la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el British Council. Els finalistes d'aquesta primera edició van decidir formar el grup per a recórrer el país oferint monòlegs d'humor sobre disciplines que van des de la física de partícules a la genètica, passant per les matemàtiques, la química, la biologia o l'enginyeria.
En dos anys i mig han reunit més de 100.000 espectadors, ampliant els integrants del grup, els temes i les eines. Ara, els científics de Big Van ofereixen teatre ('Galileu Superstar'), entrevista a un protó o debats, a més de publicar best-sellers de divulgació científica, col·laborar amb mitjans de comunicació de tot tipus ('Òrbita Laika' i 'Tips' en La 2 de TVE; 'La Finestra', de la Cadena SER; 'Telecienciario', en el diari El Mundo...) i convertir-se en reeixits youtubers.
A més, imparteixen tallers i masterclasses sobre comunicació i divulgació científica per a investigadors, format que porten a l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consejo Superior de Investigación Científica (CSIC) i la Universitat de València, dimecres que ve, 29 de març, a les 12:30 al Saló d'Actes de l'Edifici de Capçalera del Parc Científic de la Universitat de València (entrada per carrer Catedràtic José Beltrán, 2. Parada TVV, Línia 4). El col·loqui se centra en els nous canals per a la divulgació científica, com el format audiovisual o l'actuació escènica, i acabarà amb una actuació titulada 'Física vs Matemàtiques'. L'entrada és lliure fins a completar aforament.
Javier Santaolalla Camine (Burgos, 1982) és enginyer superior en Telecomunicacions, físic i doctor en Física de partícules. Va realitzar la seua tasca investigadora en l'Agència Espacial Francesa treballant per al projecte Galileu, i en l'experiment CMS del LHC en el CERN (Ginebra), on va fer la tesi amb una beca del CIEMAT. És un dels fundadors de 'Big Van, científics sobre rodes', on actua com a monologuista, escriptor, comunicador, gestor i community manager. És youtuber amb el canal de física 'Dóna't Un Volt', guanyador del VII concurs de divulgació del CPAN, presentador de l'informatiu 'Telecienciario' per a la web d'El Mundo i escriptor del llibre de divulgació en física 'El bosó de Higgs no et va a fer el llit'.
José Santiago García Cremades (Molina de Segura, Murcia, 1985) és matemàtic i comunicador científic. Professor de la Universitat Miguel Hernández d'Elx i membre de 'Big Van, científics sobre rodes', amb més de cent actuacions per teatres, instituts, congressos i bars. És director i presentador de programes en Radio 5 i Onda Regional de Murcia. Des de juliol de 2015, realitza setmanalment una secció en 'Els Matins de RNE', amb quasi un milió d'oïdors de mitjana. Participa en diversos projectes de divulgació científica, com CienciaXplora, Naukasy dues publicacions setmanals en El Mundo, 'Protoon' (vinyeta d'humor gràfic sobre actualitat científica), i el Telecienciario, amb Javier Santaolalla. És col·laborador del programa de la 2 'Òrbita Laika: La Nova Generació', amb la secció d'Històries de la Ciència.
L'Institut de Física Corpuscular és un dels tres centres d'excel·lència Severo Ochoa de la Comunitat Valenciana, l'únic dedicat a la Física. A més de la seua activitat investigadora, on participa en experiments capdavanters a nivell internacional, l'IFIC realitza diverses activitats de divulgació, com les visites guiades al centre (868 visitants en 2016), xarrades en instituts de secundària de la Comunitat Valenciana (29 xarrades en 2016), participació en la masterclass internacional de física de partícules (150 alumnes de 55 instituts en 2017), en la jornada de portes obertes del Parc Científic 'Expociència', en cursos de formació del professorat de secundària i col·labora amb la fira 'Experimenta', a més d'altres activitats de divulgació del seu personal investigador.