El Cicle Integral de l'Aigua pren mesures urgents davant la mortandad de peixos en el tram final del llit del riu Turia
La Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua ha procedit a prendre mesures urgents, després de realitzar l'informe oportú, a causa que el dilluns 26 de juny 2017 a partir de migdia es van observar exemplars de llises comuns mortes en el tram final de l'antic llit del riu Turia. El regidor Vicent Sarrià ha visitat el lloc en el qual s'havia observat la incidència per a interessar-se per la situació.
Segons l'informe, es va requerir a l'empresa Sanejament València, UTE, contractista del servei de sanejament i clavegueram de València, la presa i anàlisi de mostres d'aigua en el lloc afectat, l'àmbit del tram final de l'antic llit del riu Turia.
Les mostres es van prendre en l'afluent del Oceanográfic, on es va observar normalitat en la qualitat de l'aigua, mentre que en el aliviadero del Col·lector Nord de pluvials (Tram II), no s'apreciava cabal. En el Col·lector Nord de pluvials (Tram II), s'observava un xicotet cabal, que per ser tan escàs no es va poder arribar a prendre mostra. En les estacions de Cantarranas i carrer Eivissa no s'observava cabal i en el llit del tram final (pont ferrocarril), es va prendre una mostra d'aigua en la qual es va observar, d'entre els paràmetres analitzats, un reduït contingut d'oxigen dissolt i una temperatura elevada de l'aigua.
A la vista de les inspeccions realitzades i de la determinació analítica efectuada, es dedueix que la causa dels peixos morts apareguts poguera ser la fermentació dels fangs existents en el jaç de l'antic llit, que van provocar un procés d'anòxia (eliminació d'oxigen dissolt en l'aigua). Esta manca d'oxigen deu haver provocat l'asfíxia de la fauna aquàtica.
MESURES URGENTS ADOPTADES
A fi d'evitar la putrefacció dels peixos morts es va organitzar la retirada dels mateixos amb destinació a la incineració. La recollida s'ha dut a terme mitjançant una barca i accés manual amb salabres des de les riberes. Així mateix, s'ha disposat d'una retroexcavadora mixta, un camió contenidor amb caixa estanca i personal de suport que ha treballat fins a completar la neteja de la zona i disposició d'una xarxa contenidora de peixos flotants a l'altura de l'estació de bombament de Cantarranas.
També, s'ha procedit a incrementar els cabals de renovació d'aigua en l'antic llit del rio Turia en funció de les disponibilitats d'aigua existents (descàrrega d'aigua de la xarxa de baixa pressió) i s'ha intensificat la ventilació de l'aigua mitjançant les graelles de ventilació existents en l'estació de bombament de la carrer Eivissa i en l'estació de Bombament de Cantarranas en Natzaret.
ALTRES MESURES
A fi d'incrementar els cabals de renovació en el tram final de l'antic llit del Turia, es procedirà a derivar les aigües freàtiques infiltrades en el pas inferior de l'autopista del Saler a este llit.
A fi d'evitar la degradació que provoquen els fangs existents en el jaç en la qualitat de l'aigua, es ve requerint d'un col·lector que evite la degradació de l'aigua provocada pel jaç de fangs. Esta instal·lació es troba contemplada en el programa d'inversions del Pla Hidrològic de la demarcació del Xúquer, sent el seu finançament de competència Estatal. Esta reivindicació de l'Ajuntament de València es ve mantenint des de fa diversos anys i seria una solució definitiva al problema de fermentació de fangs que s'ha observat en diverses ocasions ja en esta zona.
Amb les mesures urgents adoptades s'ha comprovat, avui dia 28 de juny de 2017, una millora en la qualitat de l'aigua que s'observa més transparent, així com una recuperació del contingut en oxigen de l'aigua i un menor escalfament d'esta. A més, s'ha evitat la putrefacció i males olors provocades pels peixos que han sigut retirats.