elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un cicle de conferències analitza la (re-)construcció de societats inclusives i pacífiques

    La Universitat de València, a través de la Càtedra UNESCO d'Estudis sobre el Desenvolupament i l'Institut Universitari de la Creativitat i Innovacions Educatives, posa en marxa un cicle de conferències en setembre, octubre i novembre que abordarà les societats pacífiques i inclusives a partir de la memòria. Tots els dimarts a partir del 19 de setembre, investigadors i actors socials analitzaran el rol de la memòria per a reconstruir societats de convivència pacífica a les facultats de Ciències Socials i de Magisteri (Campus dels Tarongers).

    Demà dia 19, s'inaugura el Cicle de Conferències 'Memòria i Pau – Construir societats pacífiques i inclusives a partir de la memòria', organitzat per l'Institut Universitari de la Creativitat i Innovacions Educatives i la Càtedra UNESCO d'Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València.

    Durant els tres pròxims mesos s'abastarà en 10 sessions el paper de la memòria en processos de pau en societats afectades per la violència. Els dimarts per la vesprada, el cicle aprofundirà i ampliarà la discussió sobre la memòria i la pau des de diverses perspectives, disciplines, pràctiques i llocs. "En un món globalitzat tenim l'oportunitat d'aprendre d'experiències alienes. Podem veure com es creen cultures globals de memòria a partir de múltiples experiències locals", afirma Francesc Hernàndez, director de l'Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València i responsable acadèmic del cicle de conferències.

    El cicle s'estructura en tres blocs temàtics: discussions teoricometodològiques d'investigacions entorn de la memòria i la pau; experiències i pràctiques de (re)construcció de memòria a Llatinoamèrica; i expressions artístiques sobre la pau.

    En el primer s'aspira a introduir enfocaments teòrics i metodologies d'investigacions al voltant de la construcció de memòria amb actors i moviments socials. Es debatran nocions de la figura de la "víctima" i del "perpetrador" en contextos de violència, així com pràctiques discursives del silenciament.

    En el segon es presentaran processos i resultats d'investigacions participatives, així mateix es donaran a conèixer experiències i pràctiques de reconstrucció de memòria d'ONGD, centres de memòria, etcètera.

    El tercer bloc engloba una exposició de productes artístics sobre la pau, un taller participatiu i una grafiti 'performance'. A més, es presentarà una novel·la sobre les històries de violència a Espanya i a Alemanya. La projecció de diverses pel·lícules tancarà les sessions sobre les quals es conversarà amb actors i activistes de la societat civil.

    Cada bloc compta amb aportacions d'investigadors i investigadores de distintes disciplines i la intervenció d'activistes socials.

    Les activitats es dirigeixen a l'alumnat i PDI de la Universitat de València, professionals d'ONGD, així com a la societat civil.

    Més informació i opció d'inscriure-s'hi a:
    http://www.fundaciouv.es/cursos-cooperacio

    Programació completa:
    http://links.uv.es/CQ0CKWy

    Pujar