El 43é Certamen de Bandes de la Diputació arranca amb un homenatge a les societats musicals i als directors
El Certamen de Bandes de la Diputació de València ha arrancat hui, divendres 17 de maig, al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts, amb un acte d’obertura que s’ha plantejat com un homenatge al món de la música i, molt especialment, a les pròpies bandes. Una festa que ha estat animada per les actuacions de la Borriana Big Band i la companyia de teatre l’Animé.
Durant una emotiva vetlada, l’acte ha acollit la història del Certamen, els seus directors més guardonats, i també les bandes que han fet història. D’aquesta manera, les bandes que han estat homenatjades rebent el corbatí ‘València és Música’ són: Societat Musical d’Alboraia, Agrupació Musical l’Artística de Carlet, Unió Musical de Yátova, Societat Musical Santa Cecilia de Chelva, Societat Protectora Musical la Lira d’Alfarp, Unió Musical l’Horta Sant Marcel·lí, Centre Instructiu Musical de Benimaclet, Unió Musical de Godelleta, Societat Musical “La Primitiva” de Rafelbunyol, Banda Unió Musical de Carlet, Societat Joventut Musical de Faura, i la Societat Unió Protectora de Llombai.
Per la seua part, els directors que han estat homenatjats són Jesús Perelló Fuster, José David Ramírez Valero, Miguel Morellà Asins, David Penadés Fasanar, Vicente Soler Solano, Pascual Balaguer Echevarria, Ángel Martínez Escutia, Sergio Navarro Bonaviña i Azael Tormo Muñoz.
Des de l’organització del Certamen de Bandes de la Diputació de València es planteja el certamen com una festa de la música i s’anima a totes aquelles persones amants d’aquesta art a assistir a les sessions de matí i vesprada, al Palau de la Música, el dissabte dia 18 i el diumenge 19.
Un esdeveniment cultural consolidat
El Certamen de Bandes de la Diputació és un esdeveniment cultural consolidat de primer ordre que enguany arriba a la seua 43a edició. El Certamen permet agrupar en pocs dies una vasta representació de la música de bandes valenciana, amb la participació d’un gran nombre de músics i músiques i un important impacte social en els municipis que participen.
Les bandes de la província que han volgut participar en aquesta edició disposen d’una ocasió magnífica per a batre’s sobre l’escenari del Palau de la Música de València, ja que es tracta d’una modalitat competitiva que disposa d’un total de cinc seccions. Les diferents categories a les quals poden concursar les societats musicals estan determinades pel seu nombre de participants sobre l’escenari, passant des de la quarta secció (amb un mínim de 40 músics) a la més nombrosa, la d’especial (amb un màxim de 110 músics).
Les seccions quarta i segona competiran dissabte
El Certamen de Bandes de la Diputació de València arrancarà dissabte, 18 de maig, a partir de les 10.30 hores, amb les actuacions de les tres bandes que participen en la Secció Quarta. Totes elles començaran amb la interpretació de l’obra obligada, Sait, del compositor Rafael Giner i Estruch. Les bandes en qüestió són l’Agrupació Musical Jove de Manuel, dirigida per Vicent Sanchis Martínez; la Sociedad Artística y Cultural Unión Musical de Benetússer, dirigida per Isidro Joaquín Martínez Sáiz; i la Unió Musical d’Algimia d’Alfara, dirigida per Xesco Guillem i Escobar. En acabar els concerts el jurat atorgarà el premi d’aquesta secció.
Pel que fa a la vesprada, a partir de les 17.00 hores, competiran les bandes que participen en la Secció Segona, que interpretaran l’obra Díptic Simfònic, del compositor Salvador Chuliá Hernández, a més d’una obra de lliure elecció. Les bandes que participen són la Unió Musical Santa Cecília de Canals, dirigida per Josep Ros García; l’Associació Cultural Tot per la música d’Ontinyent, dirigida per Jordi Soler i Carbó; i el Centro Instructivo Musical Santa Cecilia de Yátova, dirigida per Juan Manuel Alarcón García. Per a cloure l’acte, es podrà gaudir de l’actuació de la Societat Musical del País Valencià a Barcelona, La Valenciana, que participarà com a banda convidada.
El diumenge serà el torn de les seccions especial, primera i tercera
La jornada del diumenge 19 de maig, que començarà a les 10.30 hores, comptarà amb l’actuació, per una banda, de la Banda Juvenil de la SMI Santa Cecília de Cullera, dirigida per Enrique Sapiña García, que és l’única participant de la Secció Primera i que interpretarà obres de Hugo Chinesta, José Luis Peiró i Juan-Gonzalo Gómez Deval. Per l’altra, també actuarà el Centre Artístic Musical Santa Cecília de Foios, dirigida per José Martínez Colomina, única participant de la Secció Especial, que interpretarà obres de José Salvador González Moreno, Javier Artés Arlandis i José Súñer Oriola.
A partir de les 17.00 hores del diumenge, començaran les actuacions de la Secció Tercera, la més nombrosa quant a entitats participants. Totes les bandes participants tindran una primera obra obligada, que en aquest cas serà Via Augusta, de José María García Montalt. Participen en aquesta secció la Unió Musical de Xeraco, dirigida per Juan José Martí Gómez; la Societat Joventut Musical de Quart de les Valls, dirigida per Juan F. Plasencia Civera; la Banda Joven de la Unión Musical Municipal de Godelleta, dirigida per Vicente Reche Ruiz; la Societat Musical Música Jove de Benimaclet (València), dirigida per Enrique Barrachina; i l’Agrupación Musical Carrera Fuente de San Luis de València, dirigida per Diego Bosch Alcaina.
A més, el 43é Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València serà retransmès en streaming i presentat per dues professionals de la comunicació com són Carolina Quílez i Nerea San Fèlix.