250 centres educatius de València van realitzar els Projectes Educatius de l'Ajuntament
El nombre de sol·licituds va ser de 7.694 i van participar un total de 2.265 docents i 28.180 alumnes
El passat curs escolar l'Ajuntament de València va oferir un total de 150 propostes educatives, que van ser sol·licitades per 252 centres de la ciutat. El nombre de sol·licituds rebudes va ser de 7.694 i van participar un total de 2.265 docents i 28.180 alumnes, la qual cosa reflectix “el gran interés que desperten les propostes educatives que oferim als centres”, ha valorat la regidora d'Educació, Maite Ibáñez.
L'Ajuntament oferix a tots els centres educatius de la ciutat cada curs escolar una sèrie de projectes educatius per a complementar les tasques docents que s'impartixen a les aules i, d'esta manera, multiplicar les oportunitats d'aprenentatge de l'alumnat. Estes activitats potencien l'àmbit de les arts, la vida saludable i la prevenció d'addiccions, la participació i la innovació educativa, la inclusió i la coeducació, així com el coneixement del territori, el patrimoni cultural, la protecció del medi ambient i la biodiversitat.
La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha fet balanç dels projectes educatius desenvolupats durant el curs 21/22, destacant “l'alta participació dels centres, el gran nivell de satisfacció i els objectius aconseguits”. Respecte al nombre d'alumnat i professorat participant, es comptabilitzen 2.265 docents i 28.180 alumnes; malgrat que tant el professorat com l'alumnat pot haver executat diverses activitats al llarg del curs, “es tracta de xifres molt altes, la qual cosa ens motiva a continuar treballant en esta direcció”. De les 150 propostes oferides 57 depenen directament de la Secció de Projectes Educatius de la regidoria d'Educació.
La regidora també ha detallat que les àrees temàtiques que major interés han despertat són la de ´Ciutat Construïda, Ciutat Viscuda´, ´Educació Inclusiva i Coeducació´, ´Educ-art´, i ´Protecció del medi ambient i la biodiversitat´. i Els nivells educatius a les quals s'han dirigit les propostes són el segon Cicle d'Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària, Batxiller, Educació Especial, Formació Professional Bàsica, Cicles Formatius i Universitats Populars.
Ibáñez ha explicat que les propostes oferides “cobrixen una àmplia varietat de temes, es desenvolupen des d'una perspectiva de gènere, plural, diversa i amb la participació de la comunitat educativa, i amb tres eixos fonamentals: transversalitat, participació i proximitat”. Com a marc teòric de les actuacions, ens basem en els principis continguts en les dos xarxes d'àmbit educatiu a les quals l'Ajuntament està adscrit: l'Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) i en la seua Carta de Ciutats Educadores, i La ciutat dels xiquets de Francesco Tonucci”.
Dins dels programes oferits, destaca en participació les visites a l'Ajuntament o la XXVI Campanya “Per una ciutat en Convivència”, una iniciativa perquè els escolars reflexionen sobre diferents temes i els plasmen en cartells que van ser exposats en el mobiliari urbà de la ciutat, i que esta edició va tindre per lema “València Capital Mundial del Disseny 2022”. També han destacat pel nombre de sol·licituds el programa de ´Residències artístiques´ i ´L'Hort escolar com a eina educativa´, així com les activitats ´VALENTIA, la vida en una ciutat romana´, ´Viu les teues emocions´, ´Taller: joc net´, ´El secret dels jardins de Vivers´, ´Coeducació: caminant per la igualtat´, ´La nostra petjada a la ciutat´ i ´Experimentant amb la bellesa´.
Entre les novetats del curs passat, van destacar els tallers de disseny, el curs d'educació patrimonial i les activitats orientades a la prevenció de conductes de racisme, xenofòbia i intolerància mitjançant la promoció de valors cívics de convivència.