elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre Cultural La Nau reobri l’exposició de l’artista Nuria Rodríguez sobre el naturalista Alexander von Humboldt

El Centre Cultural La Nau reobri l’exposició de l’artista Nuria Rodríguez sobre el naturalista Alexander von Humboldt
    MÉS FOTOS
    El Centre Cultural La Nau reobri l’exposició de l’artista Nuria Rodríguez sobre el naturalista Alexander von Humboldt - (foto 2)

    El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València reobrirà dimecres que ve, dia 1 de juliol, a les 10 hores, l’exposició ‘Sistema Humboldt. Pensar/Pintar’, de l’artista valenciana Nuria Rodríguez, que rescata la figura de l’il·lustrat i explorador Alexander von Humboldt (1769-1859).

    L’exposició, que es va tancar amb motiu de la declaració de l’estat d’alarma, podrà visitar-se -amb totes les mesures higienicosanitàries preceptives-, fins al pròxim 31 de juliol, en horari habitual: de dimarts a dissabte, de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores, i diumenges i festius, de 10 a 14 hores. L’obertura de l’exposició s’iniciarà amb un acte breu d’homenatge a les víctimes de la Covid-19 i al personal que durant aquest temps ha treballat físicament al Centre Cultural La Nau.

    L’exposició de Nuria Rodríguez ‘Sistema Humboldt. Pensar/Pintar’, que commemora el 400 aniversari de la invenció del mètode científic definit per Francis Bacon, permet descobrir la figura d’aquest naturalista prussià, en qui es van compilar tots els sabers científics des d’una mirada que entrellaçava ciència i art. Geògraf, cartògraf, geòleg, vulcanòleg, sociòleg i botànic, va iniciar els primers passos del que avui coneixem com a climatologia, estadística i economia política. Recentment també se li han atribuït reflexions i alarmes sobre el canvi climàtic i la biodiversitat.

    L’exposició reuneix un centenar d’obres de producció artística, entre les quals hi ha  la sèrie  de pintures  de gran format realitzada per Nuria Rodríguez, juntament amb dibuixos, vídeos i objectes. La mostra aprofita el relat del viatge a peu pel Mediterrani realitzat per Alexander von Humboldt per ampliar la col·lecció de làmines científiques de la seua història natural. A més, proposa un diàleg entre l’obra de l’artista valenciana i una àmplia selecció d'obres i materials dels fons patrimonials de la Universitat de València, especialment de sobre col·leccions botàniques i d'història natural que s’han instal·lat a la Sala Acadèmia, seu de l’exposició.

    Nuria Rodríguez és artista i docent a la Universitat Politècnica de València. Les seues exposicions individuals —‘Cronologies de l’atzar’ (2017), ‘Història Natural’, ‘La col·lecció infinita’ (2016), ‘Història natural’ [tom XXIII] (2015), ‘El desordre de les coses. [Pensar, mirar, pintar]’ (2014), ‘Àlbum, Atles, quaderns de notes’ (2010)— són projectes en els quals ha qüestionat els relats i les ficcions que les taxonomies construeixen.

    Un ‘webinar’ gratuït amb l’artista

    El públic que visite l’exposició tindrà l’al·licient de poder seguir en directe el webinar que es realitzarà des del Centre Cultural La Nau amb motiu de la reobertura de l’exposició. En aquesta sessió, l’artista Nuria Rodríguez xarrarà amb el vicerector de Cultura, Antonio Ariño, sobre les connexions existents entre la figura del naturalista alemany Alexander von Humboldt, les col·leccions científiques de la Universitat de València i la seua pròpia producció artística.

    ‘WebinarsLaNau: Converses ciència, evidencia i raó’ és una iniciativa impulsada pel Vicerectorat de Cultura i Esport, a través de l’Observatori Cultural, que pretén promoure la reflexió, la conversa i el debat a través de webinars gratuïts per al públic en què s’abordarà la situació de diversos sectors culturals. En aquestes sessions intervenen tant representants públics, que analitzen les polítiques culturals locals, provincials i autonòmiques, com professionals del sector cultural procedents de diferents àmbits: les arts escèniques, l’audiovisual o el disseny, entre altres, afectades per la Covid-19. 

    Totes les sessions de WebinarsLaNau són gratuïtes i requereixen inscripció en https://www.uv.es/webinarslanau. Tots els webinar es poden recuperar amb posterioritat des del canal YouTube del Centre Cultural La Nau.

    Pujar